VivaTalks представя: ексклузивна среща с ирландския актьор Кер Логан

Гледаме го в сериала “Умри за снимка” всеки петък по Epic Drama.

Виждали сме го в големи продукции като “Игра на тронове”, “Геният” и “Alias Grace”. Феновете на сериала, вдъхновен от литературната поредица за Корморан Страйк - “C. B. Strike”, го познават като Матю. Героят му е годеник на асистентката на детектив Страйк - Робин, който непрекъснато я кара да се откаже от мечтаната работа и контакта си с Корморан. Седемте епизода са базирани върху трите книги на Дж. К. Роулинг, подписани с псевдонима Робърт Галбрейт. А сега гледаме 32-годишния ирландец Кер Логан като Конъл Молой – асистент на възпоменателния фотограф Брок Бленхаргасет в сериала в епоха “Умри за снимка”. Вече сме ви срещали с Айлийн О’Хигинс, която е в ролята на модерно мислещата племеница на Брок.

Снимка: Viasat World

Фотографията е убийствен бизнес според новата драматична поредица по Epic Drama “Умри за снимка” или “Dead Still”. Историята е вдъхновена от реалната практика на post-mortem фотографията, съществувала във Викторианската епоха. Фотоапаратите стават по-достъпни и през 1880 година страната се изпълва с фотографски студиа. Но пък замира практиката на възпоменателната фотография - портретна фотография на наскоро починали хора. След бурно начало, служебните взаимоотношения на тримата главни герои започват да се развиват, но изглежда нещо по-зловещо се включва в играта на фотографията на смъртници. Разследванията на детектив Фредерик Ригън в Дъблинския замък предполагат, че убиец може би се възползва от новопоявилия се вкус към друг тип възпоменателна фотография, а именно - снимки на хора в смъртна агония. Броят на труповете се увеличава и Бленхаргасет, Молой и Нанси трябва да попречат на намеренията на убиеца не само да съсипе бизнеса им, но и да ги погуби.

Ирландската поредица с елементи на черна комедия дебютира по ТВ канала за драматични сериали в епоха –Epic Drama. Говорим си с Кер Логан по телефона, за да ми разкаже повече за емблематичните си герои.

Разкажи ми повече за “Умри за снимка” – много харесвам истории в епоха, мисля че и повечето актьори смятат така.

Много ги харесвам! Когато се видиш в костюма и влезеш сред декорите, вече си част от историята. Играеш персонаж, който е толкова далеч от нормалното! И е прекрасно да влезеш в свят, който те изкарва от ежедневието. Тук героят ми има много странна професия, която обаче по онова време е била съвсем нормална. Хората са се считали за късметлии и щастливци да могат да заснемат обичаните си роднини след смъртта им. Било е просто работа. Подреждаш труп за снимка.

Ти би ли се върнал назад във времето в този период?

По-скоро бих бил муха на стената, за да наблюдавам случващото се. Да си част от света тогава ми се струва много, много трудно. Средната продължителност на живота е била по-малка, най-важната задача за деня е да има осигурена храна, а с повече късмет - постоянен покрив над главата си. За мен беше невероятно преживяване да усетя Дъблин по онова време.

Със собствения си акцент ли говориш?

Всъщност, не. Аз съм от Белфаст, а тук трябва да имам много типичен за Дъблин акцент. Ходих на уроци, за да го направя точно както трябва.

Твоят герой е много нaивен, особено в началото.

Така изглежда, да – наивен, много земен, но и малко тъмен, съмнителен. Просто иска да си върши работата. Но с развитието на историята, набира самоувереност и става по-самостоятелен. 

Със сигурност е забавно да влизаш в най-различни обрачи. Можеш ли да сравниш героя си с друг твой – огромен фен съм на поредицата за Корморан Страйк – и на книгите, и на сериала?

Благодаря ти много, страхотен сериал е! Като актьор мечтаеш за разнообразни възможности, енергии, желания и нужди в героите си. Опитваш се да избегнеш да те поставят в рамка и така можеш да се предизвикваш. Щастлив съм, че имам възможност да правя това. Винаги е интересно, когато прочетеш за героя си между страниците на любима книга и после да му дадеш живот. За мен Матю от поредицата за Страйк имаше много основни желания и нужди. Трябваше да му придам допълнителни слоеве. Моята стратегия беше да го изиграя като лош човек, един от тези герои, които истински не харесваме. Беше забавно да пресъздавам липсата на спокойствие и постоянното напрежение в Матю.

А каква роля искаш да изиграеш в бъдеще?

Винаги съм искал да стрелям с оръжие на екрана, да тичам с огромна пушка, например. Бих изиграл американски герой, не знам дали ще имам такава възможност, но би ми харесало.

Очаквайте нов епизод на “Умри за снимка” всеки петък от 22 часа по канал Epic Drama и повторение в събота и вторник от 22:55.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още VivaTalks