VivaTalks предстая: актьорът Стюарт Мартин

Очаквайте нов епизод на сериала “Мис Скарлет и херцогът” всеки вторник по канал Epic Drama.

Той е в ролята на сексапилен детектив от Скотланд Ярд, който си пада по пиенето, жените и сложните случаи. Освен всичко друго, говори и с убийствен шотландски акцент. Инспектор Уилям Уелингтън – “Херцогът” е обучаван от частен детектив Хенри Скарлет, а с дъщеря му го свързва уж почти роднинска връзка, придружена от много силно физическо привличане. Сериалът “Мис Скарлет и херцогът” ни пренася в Лондон от 19-ти век. След смъртта на баща си, Елайза наследява детективската агенция и има нужда от партньор, който да й помага. Открива го в лицето на инспектор Уилям Уелингтън.

Интригуваща и същевременно чаровна, поредицата в шест части проследява огнените взаимоотношения между двамата герои. Елайза и Херцога разкриват ново озадачаващо престъпление из мрачните потайности на Лондон във всеки епизод.

34-годишният шотландски актьор Стюарт Мартин има опит в продукциите в епоха след “Джеймстаун” и “Medici: Masters of Florence”. Той има син от колежката си Лиса МакГрилис, с която ги свързва не само снимачната площадка, но и положителното им отношение към живота. Чуваме се по телефона, за да разбера повече за Херцога, както и за самия Стюарт.

Viasat History
 

Здравей, Стюарт, много ми е приятно. Как си, къде те намирам?

Добре съм, Стаси, в Лондон съм, грее слънце, много е приятно. А ти?

Живяла съм в Лондон и без да искам да те дразня, сигурна съм, че тук при мен е по-слънчево и топло. 

Сигурен съм, но аз съм от Шотландия и всеки лъч за мен е лято, а когато не вали, направо си е жега! 

Разкажи ми повече за Уилям Уелингтън – той ми изглежда като някой, който си проси животът му да бъде разтърсен от жена! И Мис Скарлет е именно тази жена, кажи ми повече за техните отношения. 

Уилям познава Елайза от баща й, който го спасява от улицата. Двамата герои всъщност израсват заедно. Те дори са имали първа целувка назад във времето. Приятелството им непрекъснато е на ръба да прерастне в нещо повече. Но Елайза винаги е искала да бъде детектив и тя е тази, която прекрачва в света на другия. А Уилям иска да се издигне, независимо че не е бил в колежа “Итън” и не е служил армията. В началото никак не е доволен от нейните намерения, но бързо разбира, че Елайза има доста добри качества. И то много. Ролята, от актьорска гледна точка, е предизвикателство, тъй като емоциите се ускорява до максимум в рамките на секунди.  

Звучи ми като брак!

Абсолютно! И двамата имат нужда един от друг, но Уилям не може да приеме нейната позиция, което води до конфликт. А в повечето случаи Елайза е права и Уилям е този, който трябва да се съгласи и да го приеме. Като във всеки добър брак. 

Като във вица – когато питаш мъж дали иска да е прав или да е щастлив?

Точно така!

Какво според теб е най-доброто качество на Уилям? Какво харесваш ти у него и какво харесва Елайза?

Смятам, че просто е много готин! Забавно е да играеш някой, с когото не си винаги съгласен, но той е толкова очарователен в непохватността си, че го харесваш истински.  Той първо вади пищова и след това мисли. Но го уважавам, защото признава, когато не е прав. Освен това е много добър в битка, може да се грижи за себе си и е много добър детектив. В същото време е под ужасно напрежение и има толкова случаи за разрешаване.  С Елайза се уважават и са от тези хора, които харесваме най-много – не ги е страх да са уязвими и признават грешките си. Иначе е скучно, нали?

Той е много истински. Много ми допада, когато истории в епоха могат да звучат толкова модерно за времето, в което живеем. 

Със сигурност. Мис Скарлет е страхотен детектив и не е приемана сериозно от полицията, защото е жена. За жените по онова време има много бариери. Но тя се бори с всички тези предизвикателства. 

Ти си бил част от различни епохи на екрана, в кой период би се върнал, ако можеше?

В нито един, всичко ми изглежда толкова мръсно и лошо миришещо. В един момент си мисля колко би било приятно да яздиш кон до офиса си или пък си на полето, докато пече слънце... Но после осъзнавам, че всички ще миришат лошо и ще имат ужасен дъх! Ако се абстрахирам от това обаче, Викторианската епоха е много интересен период на промени и го намирам за вълнуващ. Харесвам и Ренесанса – толкова е хубаво да усещаш природата и да виждаш тези истории пред теб, като магия е. 

А как ти се отрази сегашният период на изолация?

Странно време е за всички ни. Но знаеш, че за нас, актьорите, периодите на несигурност са част от професията. Може би от тази гледна точка бях по-подготвен за такова нещо, но за други хора беше много страшно. Ако има нещо позитивно, то е, че пандемията ни накара да прекараме повече време със семействата си и да забавим темпото. Накара ни да погледнем по различен начин на живота и се надявам, че няма да забравим това бързо. 

Видео срещите с актьорите от “Мис Скарлет и херцогът”, можете да видите в новия епизод на Cinema Confidential 

Нов епизод на сериала – всеки вторник от 22 часа, с повторение в петък от 22.45 по канал Epic Drama.  

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още VivaTalks