VivaTalks представя: актрисата Кейт Филипс

Сериалът “Мис Скарлет и херцогът” започва на 15 септември по канал Epic Drama.

“Мис Скарлет и херцогът” ни пренася в Лондон в 19-ти век, когато бащата на Елайза Скарлет, който е частен детектив, умира. Той я оставя без пукнат грош, във време, в което единственият шанс за финансова стабилност за една жена, е бракът. Елайза е своенравна, различна и има един единствен коз – да поеме бизнеса на баща си. Или иначе казано, да оглави детективска агенция. Проблемът е, че тя е жена във Викторианската епоха. И в този мъжки свят, тя има нужда от мъж за партньор. "Херцогът“, партньора, когото Елайза избира, е инспектор в Скотланд Йард, когото баща й някога е обучавал. Комарджия, пияница и женкар, той наистина харесва Елайза, с която го свързва почти роднинска връзка. Освен всичко друго, той говори с убийствен шотландски акцент. 

Елайза успява да привлече на своя страна и Рупърт Паркър - богат млад мъж, със статут "неженен“, от което доминантната му майка е силно недоволна. Тя го притиска да предложи брак на Елайза, който нито един от двамата не желае. Така те измислят схема, в която да си помагат един на друг. Интригуваща и същевременно чаровна, поредицата в шест части проследява огнените взаимоотношения между Елайза и Херцога, докато разкриват ново озадачаващо престъпление във всеки епизод из мрачните потайности на Лондон от 1880-те.  

Любопитна и амбициозна, Мис Скарлет винаги се е интересувала повече от детективската агенция на баща си, отколкото от това "да се държи като дама“. Опасностите в занаята я дебнат непрекъснато, а тя ги преодолява по особено чаровен начин. В ролята й влиза британската актриса Кейт Филипс, позната от “Остри козирки”, "Короната“ и филмът "Имението Даунтън“. Чуваме се по телефона, за да ни разкаже повече за героинята си. 

Viasat World

Стаси: Здравей, Кейт, как си и къде си в момента?

Кейт: Добре съм, в кухнята си в Лондон. 

Предполагам е много по-различна от кухнята на Елайза!

Да, предполагам, че е (смее се).

Разкажи ми повече за Елайза – жена в мъжки свят, която трябва да е много печена, за да оцелее. Кое беше основното за теб, за да влезеш под кожата й?

Предполагам, че това, което ме привлече към ролята беше, че тя е много своенравна, прави, каквото си науми, изключително интелигентна е и непрекъснато измисля остроумни реплики. А в същото време е млада, неопитна и с много хъс. Да си играеш с тази невинност, криеща толкова много сила в себе си, ти предоставя прекрасен баланс от качества, върху които да работиш. Героинята постепенно става все по-уверена и връзката й с Уилям се променя непрекъснато. Елайза има много нюанси, тя е доста комплексен образ.

Сигурна съм, че през 19-ти век криминологията е работила по съвсем различни начини и детективите са разполагали с други ресурси, за да разрешават случаи. Какво трябваше да научиш за епохата и за самия начин на разрешаване на престъпленията?

Прочетох няколко книги на тази тема – за престъпленията по онова време и с какво са разполагали детективите, но по-скоро се потопих в сценария. Има толкова забавни сюжетни линии, всеки епизод ти дава все повече информация за епохата. Особено първата сцена от пилотния епизод, в която Елайза събира проби от труп. Там се разкрива нейната страст към съдебната медицина, която идва от баща й. Така че по-скоро следвах написаното от нашата сценаристка Рейчъл, която истински се беше потопила в този свят. За мен беше удоволствие да уча реплики, да придавам текстура и дълбочина на Елайза, да се обличам като нея.

Говорейки си за облеклото, може би това е едно от най-интересните неща за драма в епоха. Как се чувстваше в котюмите на Елайза? 

Може понякога да е трудно да се движиш в тях, но със сигурност помагат много. Предполагам обаче, че те и са сред причините жените да не могат да правят много неща, тъй като или корсетите са ги ограничавали, или полите им са били много тежки. Не можеш да избягаш бързо от сцена на убийство с високи токчета и корсет. Но в същото време, за да  да влезеш под кожата на героя си, трябва да разбереш всеки един детайл, свързан с образа му.

Viasat World

Освен това аз снимам предимно истории в епоха. Вчера бях на снимачна площадка и си говорехме точно за това, че не мога да си представя да снимам, облечена в съвременни дрехи. Много ми харесва това, с което всеки отдел допринася в една такава история. Тежестта, която носят костюмите, грима, осветлението, сценографията, всичко! Така че, костюмът наистина помага за трансформацията ти като актьор. Спомням си, когато за първи път облякох синята рокля на Елайза и тя просто оживя. Мисля, че сценаристката ни Рейчъл почти се разплака. За мен, когато всичко дойде на мястото си, по-голямата част от работата ми е свършена. 

Гледайте “Мис Скарлет и херцогът” всеки вторник от 22 часа по канал Epic Drama. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още VivaTalks