VivaTalks представя: биологът Найал Маккан и големите харизматични животни

Поредицата “Най-страховитите животни на планетата” стартира нов сезон на 4-ти септември по Viasat Nature

Найал Маккан смята, че всички животни са красиви и с помощта на документалната си поредица – “Най-страховитите животни на планетата”, успява да ни срещне с някои от тях. Израснал в семейство на биолози, Маккан е посветил живота си на опазването на животински видове и природата. Независимо с какви опасности се сблъсква, за да постигне това и да ни го покаже на екран. Нямам търпение да ми разкаже повече.

Viasat World

Стаси: Здравей, Найал!

Найал:Здравей, Стаси, как си?

Добре съм, но предполагам, че подобно на много от нас и ти не можеш да пътуваш интензивно до екзотичните дестинации, които си свикнал да посещаваш. 

За съжаление е така, основната ми работа всъщност е свързана с организация, която опазва животните. Казва се “Национален парк” и екипът ми е в Зимбабве. Нямам идея кога ще успея да стигна до тях, независимо че си говорим всеки ден, не е същото. Но няма какво да направя и съм щастливец, че не съм толкова засегнат от пандемията, колкото други хора. 

Как се появи поредицата “Най-страховитите животни на планетата” и кое е най-хубавото да снимаш подобен проект?

Да се опиташ да промениш нещо за добро! Често се страхуваме от тези животни, които всъщност имат най-много нужда от помощта ни. Хората, които никога не са справяли с това да делят планетата с опасни животни, доста често ги преследват. И то с най-много упоритост. Поради този факт, ние искахме поредицата да разказва историите на хора, които живеят в близост до такива животни. Със сигурност е предизвикателство, но е ужасно грешно от човешка страна просто да ги преследваме.

Най-забавното да снимаш “Най-страховитите животни на планетата” е, че имаме възможност да проследим работата на природозащитниците и начина, по който се опитват да помогнат на човешкия и животинския вид да съществуват заедно. А аз имам невероятната възможност да работя ръка за ръка с тях. За мен това е истинска привилегия.  

Самата аз се боря много за правата на животните, най-вече на кучетата, тъй като в нашата част на света, те са жертва на много несправедливости. Как се справяш с човешката жестокост, сигурна съм, че си бил свидетел на ужасни неща, опитвайки се да помагаш на различни животински видове? 

Много е трудно, тъй като голяма част от тази жестокост се случва поради различия в културите. Ако в Европа някои неща се смятат за ужасни, в други краища на света те се възприемат за нормални. Трудно е да балансираш културните различия и в същото време да поставиш акцент върху това колко е важно да се отнасяш към животните с уважение. Сблъсквам се непрекъснато и навсякъде с този проблем и когато снимам поредицата, и когато съм в ролята на природозащитник. Много съм щастлив, когато видя, че местните хора развиват своя район в грижа за животните. Дори в Западна Европа е сравнително скорошен феномен да се отнасяме към животните с частица от уважението, което заслужават. Важно е да отчитаме, когато се работи по някакви стандарти. Трябва да се опитаме да ги задържим колкото се може повече. 

Viasat World

Разбира се! Гледах твоята лекция в TEDxCardiff, където казваш, че всички животни са красиви. Защо смяташ, че е така? 

Предполагам, че всеки има различна идея за това какво е красиво и грозно. Когато погледна отблизо паяк от вида златен тъкач, аз го намирам за изключителен, вместо за грозен. Имам предимството да не изпитвам никакъв страх от паяци, насекоми и змии. Без този ужас, мога само да виждам красотата им.

Но мисля, че хората трябва да осъзнаят не само, че животните са красиви по техен начин, но и че са от жизнена необходимост. Ние всички съществуваме в тази паяжина на живота. Дори комарите имат важна роля за екосистемата и не трябва да бъдат преследвани само защото не ги харесваме.  

На много хора като че ли им липсва тази важна информация. Сигурна съм обаче, че си имал и доста плашещи моменти при срещи с животни. Кое е най-страшното, за което се сещаш?

Може би най-плашещ момент беше по време на снимките на първи сезон на “Най-страховитите животни на планетата”, когато ме атакува слон, докато бях на едно дърво. А във втори сезон ми се случи да съм до един лъв в момента, в който излизаше от упойка. 

Това е много страшно! Какво ти е правилото – какво не трябва да правиш, когато се приближаваш към животно?

Трябва да се отнасяш към тях с уважение! Не трябва да си агресивен, когато ги приближаваш, тъй като те никога няма да приемат това добре, бъди приятелски настроен. 

А каква е личната ти кауза да бъдеш биолог и да предпазваш всякакви животински видове?

Посветил съм живота си на това природата да получава нужното признание и доброто отношение, които заслужава. Трябва да я пазим, не за да изкарваме пари от това или да злоупотребяваме с нея, а защото е основна част от съществуването ни. Ако мога до края на живота си да предпазвам различни животински видове и тяхната околна среда, ще съм оставил позитивния си отпечатък върху света около мен.

Viasat World

Новият сезон на “Най-страховитите животни на планетата” започва на 4-ти септември от 20 часа по Viasat Nature 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още VivaTalks