Viva Talks представя: ексклузивна среща със звездата от "Моята голяма гръцка свабта" Луис Мандилор

Познаваме актьора и от любимия сериал "Приятели", “Рамбо 5: Последна кръв” и още.

Срещаме се в двора на Casa Libri в центъра на София. Той е много талантлив актьор, който познаваме от многобройни продукции, a в момента живее в България. Луис Мандилор е от гръцки произход, израснал е в Австралия и години наред живее в Лос Анджелис. Отива там след брат си – Костас Мандилор, също актьор, който сме виждали като обект на желание на Саманта в “Сексът и градът”. 

Луис тръгва за Холивуд с идеята да бъде професионален боксьор, но именно заради неуспешен мач печели първата си роля. Следват много други, но тези, с които остава в сърцата на публиката, несъмнено са образът на палавия брат Нико в “Моята голяма гръцка сватба” и нейното продължение, както и в “Приятели” като наетия от Джоуи - Карл, който трябва да бъде негов близнак.

Много усмихнат и забавен, с мъжкарско излъчване и австралийски акцент, Луис е прекрасен събеседник по всякакви теми. 

Как си и защо си в България, Луис?

Занимавам се с филми, актьор съм, киното е това, което правя. Това е моят занаят от 35 години и някъде по пътя именно той ме доведе в България. Преди около четири години направих филм тук и не съм си тръгвал. Харесва ми градът, грък съм, имам дом и в Атина, съседи сме. Това е кратката версия, но всъщност много ми харесва да съм в България и да правя филми в тази част на света. 

Ти си грък, но си израснал в Австралия и всъщност имаш друго име!

Точно така.

И то не е Луис Мандилор.

Дори не е близко до него. Илиас Теодосополус. Това е по рождение.

Но и двамата с брат ти сте го сменили с една и съща фамилия. 

Брат ми беше първи. Когато аз отидох няколко години по-късно към Ел Ей след Костас и получих първата си роля, ме попитаха какво име искам да имам. Име, което да остане завинаги. Имах минута да си помисля за нещо, което въобще не бях обмислял. Мислейки го сега, щях да запазя Илиас. 

Харесва ми Илиас.

Това ми е името, но всички ми викаха Луи, Луис на галено. Брат ми си промени фамилията като моминското име на майка ни – Мандиларис и се превърна в Мандилор. И в онзи момент реших - той ми е брат, името ми харесва, сменям го.

Родителите ти наричат ли те Илиас?

Илия – майка ми и Илияя – баща ми, тъй като винаги има проблем с мен.

Всъщност си се занимавал със спорт преди актьорството, отишъл си в Ел Ей, за да станеш шампион по бокс.

Това беше мечтата ми, да.

Какво се случи?

Набиха ме! Винаги казвам, че когато си активен и се движиш, няма значение какво точно правиш. Понякога се отварят различни врати. Боксът ме заведе в Лос Анджелис, където станах актьор и влязох в този бизнес. Едното ме отведе към другото.

Кое беше първото ти прослушване, помниш ли?

Всъщност, да, защото то промени живота ми. Боксирах се, бях прекарал шест месеца в актьорския клас на брат ми, където не правех друго, освен да гледам. Една вечер получих обаждане да участвам в мач, в неделя, 6 рунда с мъж с прякор – Този, който се грижи за всичко. В събота вечер мой приятел от актьорската школа ме заведе на парти, а дамата, която го организираше – Мери, чу гласа ми и ме попита “актьор ли си?”, казах “да” и излъгах. Тя каза “ела в понеделник на прослушване”, в неделя отидох да се бия. Той ме смаза, не можех да се движа или да говоря. В понеделник отидох и направих едно от най-добрите си прослушвания, тъй като не можех да се движа и всичко беше много изчистено. Те решиха, че съм професионалист. Получих обаждане, че ролята е моя. След това казах на Мери “излъгах те, всъщност съм боксьор, бяха ме били много и не знаех какво правя.” И тя ми отвърна “няма нищо, нека ти правят същото всяка сутрин преди работа и ще си супер.” 

Мислил ли си да ги разкажеш тези истории в книга или филм?

Да, в описвам ги в автобиография. Ще бъде хубава, имам много интересни истории.

Това, че брат ти вече беше в Ел Ей помогна ли ти? Подкрепяхте ли се или сте съперници?

Не, нещо много хубаво за нас двамата е, че имаме страхотно приятелство. Разбира се, че ми помогна, че беше там. И днес се чуваме редовно и си препращаме роли един на друг. Аз и режисирам доста, а той често е така добър да участва в моите неща и ги прави по-успешни, защото е талантлив. 

Огромен фен съм на “Приятели”, направо съм пристрастена. Гледам и повтарям репликите.

О, ти си една от тях!

Фотограф: Диляна Флорентин

Да, да, от тези откачалки съм. Така че Карл е герой, който съм гледала много пъти. Какво беше преживяването на снимачната площадка?

Беше страхотно. Затова и потрепервам, беше петък следобед и няколко човека получихме обаждане. Бяхме четири или пет човека и ни извикаха в офиса, казаха “правим прослушванията сега”, отидохме, направихме го и казаха “чакайте в стаята”. Това се случва понякога. Идват и казват “ти оставаш, ти не". Безсърдечен бизнес. Но аз останах. Директно отидохме на репетиции, беше страхотно преживяване. Познавах Мат и Дженифър от много години и да бъда част от шоуто беше благословия. И аз бях в апартамента, което беше много специално, не бях на улицата, отворих хладилника. 

Кевин Брайт след това ми каза “не вярвах, че можем да намерим по-глупав герой от Джоуи, браво!” Точно това ми каза “браво, човече, толкова беше глупав, беше много смешно”. Но трябва да си умен, за да играеш пълен идиот.

Нека си поговорим за друга огромна продукция, която съм сигурна, че тук, в тази страна, а и по целия свят, е карала хората да се идентифицират с нея – “Моята голяма гръцка сватба”. Този филм стана огромен хит навсякъде.

Какво невероятно преживяване е да съм част от тези филми, стискаме палце за трета част в момента. Имаме нужда да се посмеем, особено сега, когато всичко е толкова объркано. Интересното около този филм е, че по същото време бях популярен с един полицейски сериал с азиатската звезда Само Хънг,“Боен закон”.

Бях в китайски ресторант, а няколко групи азиатци ми махаха. Помислих си, че е заради “Боен закон”. Приближих се и им казах “благодаря ви, много харесвам Само и “Боен закон”. Те ме погледнаха въпросително. “Не, не, “Моята голяма гръцка сватба”, обожаваме го!” Това ми се случваше доста често и предполагам, че поуката в историята е, че филмът беше за семейството, без значение от раса, цвят на кожата, местоположение. Ние всички имаме семейства и те често са луди! 

И изглеждаше, че и вие много добре се разбирате. Разбира се, на екран е така, но наистина приличахте на семейство. Или много сте се разбирали, или сте много добри актьори!

И двете! Наистина много се разбираме. Вторият филм също беше страхотен и всъщност живеехме в една къща. Цялата улица беше снимачна площадка и идваха да ни вземат от директно от къщата. Тогава пристигна и истинското семейство на Ния за една седмица. Така се озовахме нейното семейство и актьорското семейство в една къща. Беше парти!

Имала съм удоволствието да прекарам няколко месеца в Ел Ей и да видя как работи всичко, но и как хората се борят за роли, за да стигнат до върха и до това, което ще отвори врати за тях. Как “Приятели” и “Моята голяма гръцка сватба” направиха това за теб?

Добър въпрос! Луд бизнес е, където 95 или даже 99 процента се състои от отхвърляне. Мисля, че около процент от всички актьори се издържат само с това. При такива статистики и ако си нормален човек, ще си кажеш “ще се занимавам с друго”, но когато обичаш нещо, какво можеш да направиш. Не знам дали “Приятели” промени нещо, но със сигурност беше невероятно. Един епизод беше добре, но седем щеше да е друго. Идеята беше да бъдат седем, но промениха историята, защото взеха Брус Уилис. Така че не ми се получи, заради Брус! Представяш ли си? Но ако е заради някой, няма нищо лошо да е Брус! “Моята голяма гръцка сватба” много помогна, имаше огромен успех. И двете помогнаха, всяка следваща роля го прави. Трябва да се използва момента. Има хора, които печелят “Оскар” и не ги виждаш повече, абсолютно лудост. Няма особена логика, но всяка роля помага. 

Бизнесът се променя със сегашната ситуация по света. Продукциите се местят повече в тази част на света, Европа, Източна Европа. Как това се отразява на твоята кариера, къде работиш предимно в момента и по какви проекти?

През моята компания се опитваме да стартираме няколко неща и Лос Анджелис е затворен. Така че, oтразява ми се пряко и не само на мен, ужасно е. Повече неща идват в Европа, аз живея и работя тук от години и ми харесва. Тази ужасна ситуация около COVID разрушава страшно много. По целия свят и във всеки бизнес, ужасно е. 

Кои са някои от филмите, които си снимал тук?

“Рамбо 5: Последна кръв”, имам сцени в началото и имах късмета да снимам със самата легенда – г-н Сталоун. Беше забавно! Също така и “Doom 2”, сниман тук. Снимах и част от една моя продукция на име “Smokers”. България е гореща дестинация за снимки, със сигурност. 

Разкажи ми за татуировките си, много обичам да научавам истории около татуировки.

Баща ми все още смята, че ще се отмият. Много е сладък. Поглежда ме и казва всеки път като си говорим в Скайп “какво е това, ще се измият ли?” И аз казвам “да, да”.

Всеки момент!

Той казва “чудесно”. Тази само ще отнеме около три месеца. Смятам, че татуировките са лични и се опитвам да не отегчавам хората с моите истории, но за мен имат значение. Харесвам ги и планирам да си направя още доста. Баща ми не трябва да вижда това! Да, планирам да имам още, но за мен е момент във времето, когато просто ми се иска да го направя. Трябва да го почувствам, не да го мисля прекалено. Ако се случи, случи, може и никога повече да нямам порив. 

Какво ти харесва да правиш в България, не само тук, разбира се, но сега си в София. Извън работа с какво се занимаваш?

Много обичам този град! Клубовете са затворени сега, не че ходя толкова много.

Фотограф: Диляна Флорентин

Харесваш ли поп-фолк музика?

Да, харесвам смесица от всичко. Имате и много гръцка музика, смесена с българска. Ресторантите, храната, доматите, кухнята е страхотна и имам любимите места, много обичам да ям навън. Едно от любимите ми занимания е, на моята възраст. Ценя храната, имам приятели в София. Обичам да тренирам и започвам това отново, има няколко фитнеса, които харесвам. С един познат ще потренираме и джиу джицу. 

Трудно ли ти е да поддържаш връзки, не само интимни, но и приятелски, когато пътуваш толкова?

Да, доста е трудно.

Каква е твоята тайна?

Добрите приятели не те тормозят, виждате се, когато можете и нищо не се е променило. А тези, които са фалшиви, ти държат сметка защо не си се обадил. Имам си арсенал от думи. С добрите приятели си говорите когато може, те разбират, че живеете на различни краища на света. 

Това важи ли и за партньори в живота?

Да, имал съм трудности във връзките, заради това, независимо че се чувствам късметлия, че работя и пътувам. Но сега всичко е страхотно! 

Фотограф: Диляна Флорентин

Ако не беше актьор, какъв щеше да бъдеш?

Двете ми страсти са спорта и храната, така че щях да имам фитнес зала и ресторант. 

Ще посетя и двете – обичам да тренирам и да ям. Благодаря ти!

Благодаря ти много! 

Гледайте и цялото интервю:

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още VivaTalks