Viva Talks представя: Холандската банда De Staat

Разговаряме с Роко, кийбордист на групата, която очакваме на 27 октомври в София.

Казваш, че не можеш да пишеш за обикновени неща като любов, например. Много артисти пък не могат да творят, без да са влюбени или с разбити сърца. Каква е рецептата ти?

Вместо емоционална отправна точка, изхождаме от музикална концепция. Опитваме се да комбинираме различни стилове в една песен или да направим парче с по-танцувално звучене или структура, но само с китари, например.

Какво вдъхновява De Staat? Споменавате имената на Риана и Бийонсе като силни влияния. Много фенове на рока не биха били съгласни.

Там е работата, че не се определяме просто като рокаджии. Ние сме пет много различни личности, свирещи в една група. Всеки допринася с различни музикални предпочитания и вкусове в звученето ни. Има много интересни и вдъхновяващи неща в начина, по който Бийонсе и Риана продуцират песните си и структурират изпълненията си на живо. Неща, които харесваме и бихме използвали в собствената ни музика и гигове.

Фотограф: Pooneh Ghana

Музиката ви комбинира различни жанрове и влияния. Мислите ли, че в днешно време да си отворен към света, що се отнася до музикални стилове, е от особено значение?

Днес е много трудно да се ограничиш само до един жанр. Музиката е толкова достъпна, че е почти невъзможно да не бъдеш залят от различни парчета и стилове. Обичаме и слушаме от хип-хоп до денс, през фолк и фюжън. Би било глупаво да игнорираме цялата прекрасна музика, направена през годините, и да не се опиташ да я направиш “своя”.

Помниш ли първия ви гиг?

Да! Беше през есента на 2007 година. Подгрявахме приятелите ни от Bloody Honkies в родния ни град Неймеген. Беше велика вечер. Вторият ни гиг беше с легендарните stoner rockers oт Fu Manchu. Също прекрасна нощ за нас.

А кога осъзнахте, че нещата стават сериозни и набирате популярност?

Когато разпродадохме билетите за представянето на първия ни албум в легендарния Doornroosje в Неймеген. Беше препълнено, с над 400 човека, които си бяха купили билет, за да ни слушат. Преди това бяхме свирили само в кафенета с най-много 100 човека публика. Мисля, че тогава беше първият момент, в който се почувствахме непобедими.

В последния ви албум “Bubble Gum” има песен, озаглавена Fake it Till You Make it - все по-популярен начин за развитие и постигане на успех днес, не мислиш ли? 

Социалните медии са чудесен начин да показваш само избрани части от себе си на света. Обикновено хората избират да демонстрират само добрите страни на живота си и понякога дори прекаляват и преувеличават. Мисля, че това не е нов феномен, хората винаги са го правили. Разликата е, че днес е много по-лесно да го покажеш публично. Разбира се, ние също се преструваме - да бъдеш в група означава да показваш различни страни от същността си и да намериш баланса между истинския Аз и този, който си в бандата. Но винаги сме се опитвали да останем верни на себе си, избирайки собствения си път, без да слушаме много-много онова, което хората изискват и очакват от нас.

Защо мислиш, че живеем в малки, изолирани “балони”, в малки групи? На какво се дължи това?

Всички живеем в различни балони през цялото време - разделени сме политически, културно и личностно. А социалната мрежа прави всичко това много по-лесно. Слушаш и наблюдаваш хората, коиот следваш. Затова, чисто теоретично, става вс по-трудно да избягаш от собствения си балон. Вярваме, че винаги е добре да разширяваме гледните си точки и да се научим да разбираме хората с различен начин на живот от нашия. Защото светът е един голям балон. Трудно е да разберем какво се крие отвъд… Може би е голяма черна дупка, която всмуква цялата материя и цялото време, до момента, в който вселената ще се самоизяде и няма да има нищо останало. Освен нашата музика, в непрекъснато повторение.

Ако можеше да свириш с която и да е банда на света?

Би било страхотно да направим нещо с Beastie Boys. Но след като MCA е мъртъв, трудно бихме го реализирали.

A aко трябваше да изпълниш само една песен и да посветиш изпълнението на любим човек, коя би била?

Джон Ленън – Jealous Guy.

Какво ви движи напред?

Желанието да създаваме собствени малки светове. Това е, което винаги ни е карало да продължаваме напред.

Сподели ни нещо за Тръмп и какво общо има с De Staat?

Бяхме обсебени от политическата му кампания и контраста между различните групи: ляво и дясно, синьо и червено, демократи и републиканци. Всички бяха в толкова различни реалности и балони! Резултатът от наблюденията ни е песента Kitty Kitty. 

Какво следва за De Staat?

Ще правим ново европейско турне в следващите месеци. Ще имаме много лайфове, а догодина ще опитаме да направим и нови парчета.

Какво да очакваме от концерта ви в София? Шоутата ви на живо са страхотни.

Нищо повече от край на познатия ви до момента свят. Ще танцуваме заедно и ще ви взривим!

Очакваме De Staat на 27 октомври в Sofia Live Club.

Билетите за концерта на De Staat са на цена от 30 лева в мрежата на Eventim. 

Повече информация за събитието може да намерите тук. 

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още VivaTalks