В като вагина

Първата у нас илюстрирана книга за сексуално образование на момичета.

Когато талантливи момичета решат да правят нещо, няма какво да ги спре. Светла Баева и Рая Раева от Fine Acts, заедно с илюстраторките Борислава Караджова и Михаела Караджова, създават красива, полезна и много необходима книга. За нашите приятелки, за дъщерите на приятелките ни, за по-малките ни сестри, за познати на познати... За теб, когато беше на 13 и имаше куп въпроси в главата, на които често нямаше отговори, защото те беше срам да попиташ. Или нямаше кого. Всъщност, книгата е полезна за всички възрасти. Понякога неотговорените въпроси живеят в нас прекалено дълго.

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са теми “табу” в България. Едва в 10% от училищата има часове по сексуално образование. Искаме да насърчим любопитството на младите момичета към проучване и говорене за въпросите, свързани с интимността, и да ги подкрепим в грижата за тяхното физическо и психическо здраве.   

В книгата “В като Вагина” ще откриеш образователна информация и практически съвети за тялото, менструацията, секса и здравето.

Ето и още факти, които само доказват, че имаме нужда да говорим ясно и открито по темата, без срам, без притеснение:

Едва в 10% от училищата в България има часове по сексуално образование (според данни, изнесени от Омбудсман на Република България);

България, заедно с Румъния, е на първо място по нежелана бременност в Европа при момичета между 14 и 19 години (WHO, UNPD);

Едва 42% от учениците дават пълен и верен отговор за какво служи презервативът (Loveguide.bg);
50% от запитаните нямат ясна представа какво е "спешно хапче“ (Loveguide.bg);
Средната възраст на първия полов контакт в България е 14 г. (СЗО, УНИЦЕФ, и др.).

В страните, където няма програми по сексуално образование в училище, младите момичета и момчета правят секс за пръв път много по-рано, a нежеланите бременности, абортите и разпространението на сексуално предавани инфекции са много по-чести (Национален център по обществено здраве и анализи; Loveguide.bg).

За да се случи тази книга, можем да помогнем и ние. В момента тече кампания (на този линк) за набиране на средства за реализацията на печатно издание (200 страници). Безплатен онлайн вариант ще бъде достъпен на сайта vaginamatters.org за всички, които нямат възможност да се снабдят с печатно копие.

 

бюлетин

още рестарт