Прага: град на вещици, замъци и кино

Предпролетна разходка из чешката столица.

Казват, че всички градове отначало си приличат. Но няколко часа в Прага са достатъчни, за да откриеш неповторимия дух на чешката столица.

Тя една от петте най-посещавани дестинации в Европа. Другите са Лондон, Париж, Истанбул и Барселона... За разлика от тях Прага е по-малка, по-кокетна и някак ретро. В духа на фентъзи роман или някаква история, която се развива по време на Ренесанса. В Прага няма нищо космополитно. Тя е немодерна в най-добрия смисъл на думата и се гордее с този факт. Въпреки че е била зад желязната завеса, подобно на София, в нея няма и един архитектурен спомен, който да напомня за това. Всичко в града прилича на сцена от "Макбет“, опера от Моцарт или поне на филм, в който вещици палят клада на някой площад, когато всички туристи най-после са се изморили и са си легнали по хотелите. 

Именно тогава, в the wicked hour, както го наричат някои, Прага пуска магическите същества, които крие в старите си сгради. Което ми напомня да кажа, че Прага вечер е вълшебна и осветена. Студена и красива, тайнствена. Чудесна за гледане и ако имате възможност, нека да е отвисоко и с питие в ръка. Не е задължително да е бира, разбира се, въпреки че мястото е известно с нея. Виното също не е лошо.

Прага крие потайности, разделена е на нов и стар град. Разстоянието между центъра на единия и центъра на другия е около 25-30 минути пеша. Извървете го пеша, препоръчвам.

Моят тур из Прага още в първия ми следобед там, започна от стария град и крепостта, която огражда най-известния им манастир. Ако застанеш на върха, може да видиш цяла Прага от най-високата ѝ точка. Оттам започва спускане по калдъръмени улици, които минават покрай т.нар. Квартал на богатите. Едно време, преди много години, в тази част на града са живели най-богатите и важни хора в Прага. Днес там живее част от елита на Чехия, а сградите и местата имат стария си облик. 

Ако тръгнете отгоре, рано или късно се стига до Карловия мост, не просто пълен с туристи, а буквално претъпкан. Съществува едно поверие, което гласи, че ако докоснеш един определен светец на Карловия мост и си пожелаеш нещо, то ще ти се сбъдне. Първото, което трябва да знаете е, че на Карловия мост има множество светци, а този с желанията е онзи, който в краката си има куче.

Мостът завършва с арка, която оповестява влизането в новия град. Единствената разлика между него и стария е наличието на по-голяма тълпа и повече магазини. Освен това в новия град има доста повече площади, там се намира и еврейският квартал с еврейско гробище, наскоро реставриран Астрономически часовник – на всеки кръгъл час той бие и светците излизат на показ. Музеят на секс машините, Музеят на киното и Музеят на Алфонс Муха. И това е съвсем малка част от нещата, разбира се. В стария град обаче се намира най-чудесният музей, който Прага предлага – този на Франц Кафка.

Оборудван с двор, къща и кафене, това е музеят, който за мен е задължителен, когато отидете в чешката столица. От мъжете в двора и голямото К, което от едната си страна предвещата къде стъпвате (защото от една страна това е именно Кафка, а от друга, е заиграването с името на един от най-известните персонажи, излезли от перото на автора (К от "Замъкът“). 

И Моцарт! Има места в града, където Моцарт е живял и творил, а някъде из покрайнините на Прага е и гробът му. За съжаление никой не знае къде, защото е погребан като човек с дългове, а не с почести. Там, из улиците на стария град, Милош Форман снима част от сцените в "Амадеус“ и докато сте на място, се опитайте да ги откриете.

В крайните части на града е разположен и впечатляващият сет на сериала "Залезът на тамплиерите”. Тамплиерите, за които сериалът разказва, са били движеща сила из земите, на които днес Прага стои. "Залезът на тамплиерите”, чийто сет е огромен и внушителен – с крепости, зали, бокали, мечове и брони – е сериал, който проследява началото на края на един от най-известните рицарски ордени, които тъмните векове познава. Във вторият му сезон, на чиято снимачна площадка ние сме по покана на HBO, участва Марк Хамил. 

Сериалът проследява скритото съществуване на легендарното братство на монаси-бойци. От битките в Светите земи през сложните отношения с краля на Франция до предателството, довело до трагичното им унищожение. А шоуто е бонус към Прага и ако темата ви е интересна, може да го гледате от 26 март в HBO GO.

Освен кино, часовници и замъци, Прага предлага улици, особено в стария си град, в които туристите са по-малко, а местата са все така красиви. Не се притеснявайте, ако не може да снимате всичко, не е и необходимо. 

Прага е като добра бира – студена е чудесна, трябва да се поглъща с удоволствие и с търпение. Понякога горчи, понякога е сладка, винаги опияняваща и никога не ти е скучно, когато си взел достатъчно от нея. 

бюлетин

още рестарт