Местата от романите, които наистина можем да посетим

Дори да ви е страх от паранормални явления. Или пък от високо.

Казват, че литературата може да ни отведе навсякъде, при това без да мърдаме от вкъщи. Хората с голямо въображение остават в историята на писаното слово и ни водят ръка за ръка в какви ли не светове.

А по това време на годината настъпва и голямото пролетно четене. С настъпването на топлите сезони отваряме книгите, които ни открехват вратите към нови места. И то такива, които може да посетим реално!

Селектирали сме пет от любимите ни книжни места, до които може да стигнете, да вдишате, да пипнете и да разберете какво е вдъхновило техните автори, за да ги изберат пред много други. Понякога причините са сантиментални, а понякога плашещи...  

Къщата на Ане Франк, Амстердам - "Дневникът на Ане Франк“

Ане Франк води дневника си в продължение на две години, докато се укрива от нацистите заедно с цялото си семейство в тайна пристройка до къщата им в Амстердам. Година след събитията, описани в книгата, Ане и семейството ѝ, с изключение на баща ѝ, умират в концлагер. Историята ѝ, редактирана от татко ѝ, бива издадена няколко години по-късно и е забранена на доста места, при това до днес.

Ане Франк е изключително известна фигура в модерната литература и обществен живот, а музеят, посветен на нея, може да се посети всеки ден, ако минавате през Амстердам. Къщата е на два етажа и всичко е запазено в максимално автентичния си вид. Съществува и пристройката, в която тя и родителите ѝ са се крили. Изложени са части от оригиналния дневник, както и различни снимки, семейни ценности и дрехи на самата Ане. Къщата на Ане Франк не е интересна единствено, защото е музей, а и заради важното убежище, в което се превръща по време на Холокоста. "Моят дом е моята крепост“ придобива различен смисъл, когато прочетете дневника. А когато видите реалното място, описано толкова точно от едно малко момиче, вече гледате на вещите и четирите стени, които ги пазят, по съвсем различен начин. 

Гара Кингс Крос, Лондон - "Хари Потър“

Ако отидете в Лондон и не посетите гара Кингс Крос, наистина ще ви е яд. Железниците на Великобритания винаги са били изключително впечатляващи, а гара Кингс Крос е една от най-големите станции в този влиятелен мегаполис. Лондон може да се похвали, че културно и литературно предлага хиляди забележителности на посетителите. Като се започне от прочутата "Бейкър Стрийт 221В“, където се намира домът на Шерлок Холмс и се стигне до дома на Агата Кристи в градчето Торки.

Друга популярна гара в Лондон е, разбира се, Падингтън, на която семейство Клайд среща малкото мече Падингтън. Не случайно мечката е кръстена така. И все пак няма друго място като Кингс Крос, където семейство Уизли за първи път завежда малкия Хари Потър, карайки го та тича към тухлена стена, натоварен с количка, на която има и сова... Гарата носи духа на магическия свят на Дж. К. Роулинг и силната аристократичност на Великобритания. Някъде там ще откриете и прословутия перон 9 ¾. Може дори да се снимате до него.

Катедрала Нотр Дам, Париж - "Парижката Света Богородица“

Една от най-впечатляващие постройки в Париж не е прословутата Айфелова кула, която наистина е висока, тежка и важна, а тази древна и магическа катедрала. Когато човек успее да види Нотр Дам отвън, а после да издържи и безкрайната тълпа от чакащи, за да влезе вътре, разбира защо Виктор Юго избира именно нея за фон и място на една вечна история за любов, приятелство и магия.  Ако влезете вътре може да видите в детайли красотата ѝ, описана така старателно от Юго, а ако имате здрави дробове може и дори да се качите до известната кула, от която Гърбушкото гледа любимия френски град и също красивата Есмералда. А и Париж винаги е добра идея.

Хотел Стенли (Overlook хотел), Колорадо - "Сиянието“

Една от любимите ни дестинации в иначе забитото Колорадо, някъде из полетата на Америка, е този изключително известен хотел. Хотел Стенли се гордее с историята си, макар и да е малко странна. За него се твърди, че е поле на паранормална активност, а част от старите му служители дори се опитват да потвърдят това по един или друг начин. Дали то е истина или не, е въпрос на спекулации и гледна точка, но това не прави хотела по-малко интересен.

Защото през 70-те той става причина Стивън Кинг да позиционира действието от романа си "Сиянието“ именно в него. Кинг прекарва в хотел Стенли известно време и е толкова впечатлен от обстановката и историята му, че решава да заведе Джак Торсън – основния персонаж в "Сиянието“ и неговото семейство – именно там. Хотелът в романа на Кинг се нарича Overlook , но щом прочетете описанието на локацията и я видите изобразена няколко години по-късно от Стенли Кубрик във великолепния му филм по книгата, ще разберете, че това не може да е друг, освен хотел Стенли. Кинг използва паранормалните истории за хотела, за да вкара тримата си персонажи в битка на живот и смърт, повлияни от странното сияние. Кубрик променя доста неща в адаптацията си, но хотел Стенли стои като колос и важен декор на разиграващата се кървава драма. Хотелът се гордее с историята си свързана със "Сиянието“ и отидете ли там, ще имате шанс да преживеете част от нещата, описани в книгата и визуализирани във филма, почти наистина. Не, Джак Никълсън няма да ви гони с брадва, но ще видите наистина уникални неща.

Езерото в Сентрал Парк, Ню Йорк - "Спасителят в ръжта“

"Спасителят в ръжта“ е странен роман на ново поколение сърдити млади хора, към които Селинджър твърдо принадлежи. Самият той, социопатичен и дръпнат, създава персонажа Холдън Колфийлд като антипод на себе си. Той е сърдит млад човек, в търсене на смисъл чрез прости и дори похотливи удоволствия. Разходката на Холдън, описана от Селинджър, минава през множество места, но едно се повтаря необратимо и постоянно като напевна мелодия през цялото време. И това е именно езерото с патките в Сентрал Парк. Разсъжденията на Холдън за живота и битието на пернатите обитатели на това езеро се превръщат във вид метафора на самия живот от основния персонаж, а според някои критици и на неговия автор.

Как мислиш, какво ли правят патките в Езерото в Сентрал Парк зимата? Къде ли отиват тогава, когато то замръзне? е сигурно един от най-известните моменти в "Спасителят в ръжта“.

Абсолютно реален персонаж, без да е одушевен предмет, езерото в Сентръл Парк е важна събирателна точка в романа. Негов център. То е все така чудесно и красиво, намира се в Ню Йорк и се е превърнало в култово, именно заради романа и всеки, който иска може да го посети. Да, патетата далеч се различават от онези, описани от Селинджър. Никой все още не е казал къде точно отиват в онези зими, когато езерото замръзва, но какво от това...

 

Прочетете кои са най-добрите парижки ресторанти от големия екран.

бюлетин

още рестарт