3 адреса, на които декември се случва вълшебно

Предколедна разходка из любими софийски места.

След по-малко от две седмици ще държим в ръце чисто новия пакет от 365 шанса за щастие, приключения, полети и кураж. Но дотогава си имаме шепа скъпоценен декември. И всички сладки клишета, които решим да му вдъхнем. Последно повикване за топлота, уют, усмивки и спомени, които си струва да отнесем с нас през прага на новата година. Като буркан, пълен със светулки и надежда. 

Декември ни превръща в бряг за онези, които си идват, за да го споделим заедно. Планираме внимателно всеки ден, който ни остава от последния лист на календара. И с особена приказност избираме къде ще ни отведе утрото и къде ще ни завари заникът.

За дните около Коледа си избрахме няколко адреса, които обещаваме да посетим с хората, които са ни най-скъпи. За да нахраним заедно душата и тялото си с преживявания, сладости и изкуство.

Първата ни околоколедна спирка е на улица “Цар Иван Асен II” 11, или както е по-известна за всички ни – кино Влайкова. Особена е историята му, особена е енергията му и някак винаги се е усещало повече като дом, като подслон за хубавите филми и хубавите хора, отколкото просто екран, по който пробягват образи. През декември ни сервира красива селекция от заглавия и ни среща с Хавиер Бардем и Пенелопе Крус във “Всички знаят”, с “Книжарницата” по романа на Пенелопе Фицджералд, с няколко премиери на пиеси и с ХаХаХа ИмПро Театър. За да се посмеем и да се порадваме на смеха на онези, които обичаме. Докато навън снежинките танцуват валса си. 

Хедонизмът си остава константа в света ни и през декември. Избираме да го нахраним в новия адрес на Vanilla Kitchen на улица “Йосиф В. Гурко” 38. Който е малко Уес Андерсън, малко Малкото пони и много пастелно за душата. Вътре ни чака и сладкарница, и галерия. Сурови десерти, веган сладкиши, браунита и какво ли още не ни приканват да избираме по сърце и небце. По стените до 29 декември ни намигат картините на Искрен Семков, един от най-талантливите български съвременни художници, който започва кариерата си като графити артист. 

Салонът на Vanilla Kitchen отвори врати на 15 декември след 9 месеца търсене на достойна локация, 2 месеца борба с вятърни мелници и административни дуели, 6 месеца ремонти, планиране, бродене из града, писане на имейли и водене на телефонни разговори. И след всичкия избор на маси, столове, декорации, вилички, чинийки и чудеса, мястото най-после е факт. За да ни покаже в какво се превръщат мечтите, когато не само се вярва в тях, но и се работи за разцъфването им в нещо вълшебно, като че кацнало необяснимо как от Париж. 

Последното удоволствие, което си оставяме за финал, са подаръците, защото никога не е късно за още един. Изкуството да зарадваш някого, който ти е скъп, ни е особена слабост. Затова се отправяме към коледния pop-up магазин “Happy Days”  на улица “Шипка” 43, който остава с този адрес чак до 24 януари. Селекцията, която ни печели се състои от дълъг списък с готини имена като играчките на Happy Days Toys and Gifts, разкошните детски радости от Bambuki, хубавините за дома от I/tems и leaf&linen, книгите на издателства “Точица”, “Дакелче” и още куп артисти, брандове и концепции, които си струва да видиш на живо. 

И нека обратното броене до 2019-а да започне… но да не бърза много-много. Защото имаме какво да си изживеем с декември. Имаме какво да си кажем, помечтаем и сбъднем.

бюлетин

още рестарт