Талин – град на кино, история и легенди

Какво е да отидеш на бляскава премиера в Естония?

Може би рядко би ви хрумнало като идея да изберете Талин, Естония за следващата си дестинация. И това би било голяма грешка! Талин е място, което ще ви вдъхнови, развълнува и впечатли за дълго време. Разбира се, винаги зависи и от обстоятелствата, при които сменяте поне два полета, за да стигнете до там!

Попадам в столицата на Естония по повод премиерата на дългоочаквания сериал “Подводницата” или “Das Boot”, вдъхновен от едноименния филм на Волфганг Петерсън от 1981 година. Още с кацането си в Талин установявам, че хората са изключително любезни и усмихнати, отвсякъде можеш да чуеш “тере” или “здравей”, а летището им е уютно като заведение! Хотелът се намира в центъра на Стария град и е обновена сграда, която някога е била най-високия небостъргач в града. Следва вечеря в ресторант наблизо, където бързо научавам няколко неща – местният хляб е изключително вкусен, естонската кухня се състои предимно от здравословни съставки – месо, зеленчуци, кус-кус, риба, бирата е на почит, но внимавай, когато пробваш местния дижестив – Vanna Tallinn. Доста силен като аромат и вкус!  

На следващия ден цялата група журналисти тръгваме от сутринта на обиколка из Стария град и успяваме да видим няколко църкви, страхотна гледка отвисоко и куп малки улички, по които се ходи трудно, ако не си с подходящи за ходене по големи павета обувки. Става ясно, че едно време Старият град се е състоял от две независими части, всяка от които си е имала управници и ако извършиш престъпление в едната, то веднага бягаш в другата, където никой няма право да те пипа. Дамата, която е екскурзовод, е доста забавна в разказите си.

Историите варират от това, че е задължително да пробваш шоколад и ни насочва към много приятни местенца за това. Следва легендата за мъжа, който бил забравен в мазето на църква преди векове, тъй като не бил погребан поради задълженията си към града и години по-късно го намерили мумифициран. Това успяло да покрие разходите по бъдещото му погребение след като се превърнал в туристическа забележителност за известно време. А теориите за това как всъщност е бил мумифициран включват главно злоутребата му с алкохола. А на финала става ясно, че едно от паветата на основния площад е магическо и ако стъпиш върху него се връщаш обратно в 14-ти век. Никой не знае обаче кое точно е, защото всеки открил го, си е останал там.

Жителите на Талин може да са само около 500 хиляди, но заведенията, улиците и сградите са изключително доброжелателни към туристите. Свикнали са с потока на всякакви хора, тъй като през различните периоди градът е бил управляван от руснаци, шведи и датчани. Местоположението му го превръща в един от най-важните в района – и за Прибалтика, и  за Източна Европа. След вкусна супа от тиква за обяд, е време отново да се отправим към хотела за интервюта с част от екипа на “Подводницата”. 

Едноименият филм от 1981 година служи за вдъхновение на сериала, както и романът на Лотар-Гюнтер Бухайм от 1973 г. и продължението на историята от 1995. Новият сериал разказва много по-голяма история, която включва нова подводница, нов екипаж и нова мисия. Завладяващите сюжетни линии са две и се случват паралелно – по вода и на сушата, а звездният актьорски състав се състои от имена като Том Влашиха от “Игра на тронове”, Вики Крийпс от “Невидима нишка”, Лизи Каплан от “Masters of Sex” и Винсент Картрайзър от “Момчетата от Мадисън Авеню”. Действието се развива през есента на 1942-а, където в окупирана Франция, подводница U-612 се подготвя за първото си плаване. Водени от командир Клаус Хофман, 40 млади мъже, затворени в металния съд, се отправят на първата си мисия във все по-бруталната война. Когато напрежението се покачва, личности се сблъскват и лоялността започва да се разпада. Проследяваме паралелно и живота на преводачката Симон Щрасер в пристанищния Ла Рошел, която в опитите си да помогне на собствения си брат, е въвлечена в опасни връзки, които разкъсват лоялността й към Германия и към Съпротивата.  

В ролята на Клаус Хофман е младият актьор Рик Окон, на когото е поверена голяма отговорност, подобно на героя му. Рик е само на 29 години и е пристигнал за събитието в Талин с приятелката си, също актриса - Ейми Мъсел. Двамата са много симпатични и усмихнати и тя го оставя в ръцете на журналистите и екипа с целувка преди да излезе на разходка из града. Започваме интервюто си с Рик и той ми разказва за подготовката си и колко материал е изчел за подводници и периода, когато се развива действието на сериала. Все още не знае как такъв голям проект ще се отрази на кариерата му, но със сигурност смята, че историята ще се хареса на публиката. Срещам се след това и със сценариста и един от основните създатели на проекта – Тони Сейнт. Познат преди това с работата си по друг вид продукции като екшън сериала “Ответен удар”, Тони ми споделя, че екипът умишлено е искал историята да не е продължение или римейк и самият той е този, който въвежда и силни женски персонажи в тяхната версия. 

Вечерта е посветена на самото събитие и премиера на сериала, където поканените журналисти, буквално ще бъдем потопени в света на “Подводницата”. За целта се намираме в морския музей или музей на корабоплаването – “Seaplane Harbour”. Сред всякакви реликви, свързани с корабоплаването, мястото е внушително с размерите си и колекцията си. Там се намира и единствената останала подводница от вида си - Лембит, използвана за поставяне на мини. Между 32 и 40 човека са могли да се поберат вътре – малки помещения, коридори, една тоалетна и единственото помещение с някаква възможност за усамотение, е каютата на командира. Всеки един от нас е истински впечатлен как тези мъже са прекарвали часове и дни без страх от клаустрофобия. 

 

Красива и впечатляваща е атмосферата, създадена за премиерата и е изключително приятно да изгледаш първите два епизода в компанията на някои от хората, които са ги създали. Сериалът е разказан изключително добре - преплитат се много герои в сложни отношения, светлината или по-скоро липсата на такава, както и работата на камерата в тясното пространство на подводницата са само някои от факторите, които събуждат любопитството ти да разбереш какво ще се случи докрая. С много намигвания към оригиналния филм, историята следва своя собствена сюжетна линия, която се заплита все повече във всеки изминал момент. След броени дни целият свят ще може да се потопи в приключенията на командир Клаус Хофман и да стане свидетел на интриги, шпионски игри и сложни човешки отношения.  

Премиерната дата на “Подводницата” е 26 ноември, понеделник  по Epic Drama, а мащабният проект е  копродукция на Bavaria Fiction, Sky Deutschland и  Sonar Etertainment. Epic Drama е най-новият канал в семейството на Viasat World.  

Милано Неапол

бюлетин

още рестарт