Birkenstock представя: Зад кулисите на професионалната кулинария

Какво обединява Birckenstock и професионалните готвачи? Всички имат по няколко чифта.

Когато става дума за вкусна храна, която насища всички сетива, АртАкция няма как да остане безпристрастен наблюдател. През изминалия уикенд в Интер Експо Център в София се проведе Food & HoReCa Exhibitions. Мястото, където присъстват най-добрите от кулинарния бранш. И където нямам как да не останеш очарован от стотиците аромати на прясно изпечен хляб, изключително месо или шоколад, създаден от единственият двукратен носител на Европейската купа по сладкарство.

Огромната площ е преобразена в истински рай не само за професионалистите, но и за всеки един уважаващ себе си чревоугодник и ценител на добрия вкус. Преминаваме през най-новите технологични въведения, опитваме от всяко представено сирене или месо, избираме пасващо към него вино, хвърляме поглед върху всички предложения за опаковки, етикети и пакетиране, за да стигнем и до мястото, за което сме тръгнали: сцената на Gastronomix или мястото, което "готви бъдещето". 

GastronomiX e кулинарен форум за професионалисти, състоящ се от майсторски класове на световни и български шеф-готвачи, както и презентации с демонстрационно готвене на различни теми.Създаден е с цел младите и изграждащите се професионалисти в готварството, сладкарството и ресторантьорството в България да черпят вдъхновение, идеи и техники от утвърдени капацитети в бранша.

Разговаряме и с Весела Маринова, издател на Gourmet Publishing, която е и един от основните двигатели на събитието, случващо се за трети пореден път. Споделя, че акцент тази година безспорно е гостуването на Марио Сандовал, чийто ресторант в Мадрид е носител на две звезди Мишлен, както и един от шеф-готвачите на Disfrutar в Барселона, който заема и осемнадесетото престижно място в класацията за най-добри ресторанти в света.

Заслужено е мястото до тези имена и на българското присъствие в организацията. Запознаваме се с шеф-готвач Димо Димов, собственик на една от най-добрите кетъринг компании Cult Gourmet Catering, както и на 6 ресторанта за качествена храна, позиционирани в различни бизнес центрове в София. Той също е една от основните фигури в Gastronomix, а идеята за формата се ражда в разговор между него и шеф Андрей Токев. Целта им е по-различна от състезателния характер, който събитията на Асоциацията на готвачите имат, а насочеността е по-скоро обучителна. Според Димо Димов семинарите са от изключително значение за професионалните готвачи в България, които имат възможността да получат информация директно от най-добрите в сферата. 

Една от мисиите на шеф-готвач Димо Димов е възпитанието на вкус, който ти дава нужната свобода да откриваш нови култури, нови светове.

В чинията ти може да се намира целия свят.

А подходът към храната е от изключително значение. Защото това е ритуал, тайнство, пътешествие. Според Димо Димов изискванията към кулинарията стават все по-високи, очакванията на хората се покачват, а задачата на шеф-готвачите е да внесе всички европейски и световни тенденции тук, в България.

На финала на разговора ни споделя, че най-голямо удоволствие му доставя да използва всички сезонни продукти, от които да извлече максимума. И никога няма да му омръзне да готви пиле с картофи на любимата жена.

 

Повече за обувките Birkenstock може да откриете тук.

 

бюлетин

още рестарт