5 парченца пъзел от уюта на София

Местата, в които намираме убеждище през есента.

На този град есента му прилича. Да вали в златно, да звучи джазово. И да ти се случва на ръба на вълшебното. София е от местата, които ти носят уют. Тези, които искаш да запазиш само за себе си. И другите – създадени за споделяне. За размяна на емоции, спомени, думи за обич, думи за радост. Думи за сбъдване. И щастливи мълчания от усмивка някъде там, помежду им. 

София е адреси, които раждат истории и приятелства. И запълват вечности. 

Град, в който си струва да се изгубиш. За да намериш местата, които да ти бъдат лято през зимата. Ние си имаме няколко топли, топли такива, които искаме да ти споделим:

БАЛАБАН

Една хубава разходка из малките съкровищници на София си струва да започне с чаша вино. Адресът е улица “Кракра” 22. Добре дошли в “Балабан”. Оставяме екипът му сам да се представи, както си му е редът:

Нашата идея и цел е да популяризираме българските сортове вина, класическите и други такива, намерили нов и уютен прием и дом тук, в нашата страна чрез изграждане на верига малки винобарове с името “Балабан” из цялата страна и навсякъде по света, където хората обичат вино. В тези български винени “читалища” ще намерите и нас – хората, които обичаме и вярваме в България.

А ние точно такива хора имаме нужда да намираме. И всички безценни сортове, които живеят под един покрив в това ситно, но стойностно място. Тук пътешестваме из избите на България. Насред звън от наздравици.

Хралупата

Хралупата е съседчето на НАТФИЗ. Малкото пространство за големи книги и мечти на улица “Стефан Караджа” 22. Дом за литература и изкуство, където се чете, правят се изложби, канят се творци и дейци. И се заформя един прекрасен кръг от смислени човеци. Там ще размените по няколко приказки с любимите си автори и ще откриете редки корици. Ще ви хареса и пак ще се върнете. Защото щастието така повелява. Да го търсим там, където вече ни е спохождало.  

Jazz Bar

Поемаме към “Св. Св. Кирил и Меродий” 27 за глътката джаз, от която имаме нужда. Същата, която понякога единствена успява да ни спаси от самите нас. Удоволствието дължим на Jazz Bar, отговорникът за изящния саундтрак на повече от един сезон. Тук сме си на мястото, когато искаме да забравим какво има отвъд тази светла обител на блажена музика. Тук часовниците спират да отмерват време и започват да тиктакат в свой собствен ритъм. За да догонят нотите. 

Културен център G8

G8, както накратко обичаме да му казваме, е различното кино, което пресича световете на европейските филми, индонезийските ленти, скандинавските сюжети и купища арт продукции от цял свят. Пропътували немалко километри, за да ни срещнат. Смълчани и замечтани. На тъмно в няколко малки салона. Побрали няколко пъти по дузина и половина мечтатели. 

Да е есен и да е филмова!  

бюлетин

още рестарт