Лятно бягство към SOHO

Говорим си със създателката на SOHO и неусетно се отнасяме към морето...

Със сигурност сте минавали покрай къщата или сте попадали на едно от многото вълнуващи събития, които се организират там. А може би я припознавате и като втори дом или любимо работно място. Да, става дума за SOHO, намираща се в един от най-цветните квартали на София. Място, което те посреща с усмихнат екип от млади, интересни хора. Пресечна точка на всичко колоритно и различно, което градът може да предложи. 

SOHO изповядва идеята за споделеност, която неминуемо води до непрекъснат поток от нови идеи, нови проекти, нови форми на работния процес. SOHO прилича на създателката си и носи същото усещане за свобода, непрекъснат стремеж и онова приятно състояние на духа, в което сякаш няма невъзможни неща. Докато си говорим с Люба, позната ни като Люба от SOHO, не мога да спра да мисля за книгата на Джек Лондон “Малката стопанка на голямата къща”. Ще разберете защо.

Радина Ганчева

Люба е пълна с истории, стартиращи от Париж, където живее цели осем години, завършва Сорбоната и подготвя живота си за ново начало в Сеул. Но се появява Роя, първият й голдън ретривър. Люба стига до Индия, където е изправена пред дилемата дали да остане в Париж, без Роя, или да се прибере в България. Избира да се завърне. В природата на Люба е да се грижи за доброто на другите. Тя е от онези хора, които виждат цялостната картина, изпипват детайлите и изповядват философията на алтруизма, на даването, на грижата. Нещо, което се усеща във въздуха на SOHO.

Прекарва две години в България, борейки се за по-добра система за управление на отпадъци и открива, че това не е нейното място, преминава през “борене с вятърни мелници”, както самата тя нарича този период, когато се занимава с лоби за вятърната енергия. 

През цялото време на разговора успява да вмъкне и любопитни факти като това, че влиза на трето място в класацията за Френската гимназия, но бива изключена след подготвителния клас; след като забавят отговора й от Сорбоната, понеже документите не са достигнали правилния адресат, приключението продължава, защото Люба не познава никой в Париж, не говори езика… и завършва с отличие. Следват почти всички европейски държави, Индия, още Париж, София, бизнес авантюра с betahaus, която завършва и с бизнес развод, до момента, в който SOHO гордо застава на софийския небосвод. Вече цели 6 години, пълни с какви ли не великолепни моменти. Които, както всички големи истории, водят до морето.

Няма как да остана безпристрастна, когато става дума за Синеморец, още по-малко за приказката, която Люба ми разказва. Семейната им къща, наричана сред SOHO хората “Лятното SOHO”, се казва “Максим” и е построена от бащата на Люба, който, доведен като дете в Синеморец от своя баща, се влюбва завинаги в точно това синьо на морето. И си обещава, че някой ден ще има къща тук. Точно както Люба си обещава да отвори SOHO преди да навърши 30. Малката стопанка на голямата къща успява. Дни преди рождения си ден…

Люба вярва, че нещата, които иска, няма как да не се случат, стига да опита. Както се случва и с вила “Максим”, естественото продължение на SOHO София. Място за почивка на цялата SOHO общност, която оставя вярна на философията на къщата толкова време. Мечтата на Люба е къщата да носи онова френско усещане за безвремие и дъх на лавандула, лозички и смокини. Е, успяла е. Хора, чиито усмивки не слизат от лицата им, удобно настанени из кътчетата на вилата, изключили от останалия свят, наслаждаващи се на лятото, въздуха, живота. Стоп-кадър на щастие.

Люба е момиче на всички сезони, въпреки че според мен носи лятото със себе си. Можем да продължим разговора още дълго, но морето ни вика. Когато я питам какво би казала на всички онези хора, които точно в този момент имат нужда от малко повече заряд, за да скочат в дълбокото и последват мечтите си, тя ми отговаря с една дума, която се оказва повече от специална. Eudaimonia. Подарена е за рождения й ден от писателя Велислав Иванов и означава да успееш да постигнеш не само щастие, но и смисъл. Да искаш да създаваш смисъл. За себе си, за останалите. 

 Люба, струва ми се, успява. 

П.П. Вилата и SOHO са това, което са, понеже от вече 3 години сме заедно с моя си човек. Бизнес партньор и най-вече баща на Макс :)

 

 

SOHO

бюлетин

още рестарт