Чували ли сте за израелския Burning Man?

Там, където прескачаме бариерите си и допускаме останалите до себе си.

Разглеждали ли сте с часове снимки от Burning Man – магическия фестивал в пустинята Блек Рок в щата Невада, който трудно се побира в думи, но се отлично се измерва в преживявания? Хипнотизирали ли сте се видео след видео в Youtube, за да се потопите поне за няколко минути в нереалната му атмосфера? Да си признаем, ние сме стигали дори по-далеч – пресмятали сме бюджети, проучвали сме билети, но още не е назрял моментът да се хвърлим надолу с главата към тази сюрреалистична заешка дупка. 

Но пък научихме повече за друг фестивал – Midburn в Израел. Той е вторият по мащаб регионален Burning Man, като първото място се държи от Africa Burns, който над 10 години се случва в националния парк на Южна Африка “Танкуа Кару”. 

И все пак израелската пустиня Негев е тази, която повдигна любопитството ни. Midburn възниква през 2014-а и с всяка изминала година броят на посетителите му расте. Фестивалът продължава 5 дни, в които може да ви се случи какво ли не. Само не и да останете безучастни. Всичко, което сте чували за дивата арт вакханалия в пустинята Блек Рок, важи и тук с пълна сила. 

Фестивалът за уповава на 10 важни принципа:

Радикална приемственост, всеки е добре дошъл!

Какъвто и да си, независимо как изглеждаш или как се самоопределяш, без значение как си построил живота си – на фестивала всички са равни и приветствани с добре дошли. Всеки има право да бъде себе си и да бъде приет такъв, какъвто е. 

Културата на даряване

Както по време на Burning Man, така и в дните на на Midburn, не можеш да закупиш нищо освен лед. Храна, напитки, посуда, каквото и да ви хрумне – назовете го и то трябва да бъде с вас още при пристигането ви в обетованата земя на фестивала. Но отново по примера на големия щатски събрат, всички са насърчавани да споделят, каквото имат, и да подаряват безвъзмездно. Независимо дали става дума за коктейли, завивки, транспорт, баня или възможност да погушкаш плюшеното им мече. Изобщо добруването е издигнато на пиедестал. Което пък носи прекрасно усещане за даряващия и за получилия дар.

Независимост

Фестивалът остава независим от спонсори и бизнес партньори, далеч от сделки и търговски спогодби. Културата на Burning Man и Midburn отхвърля подобни зависимости. Идеологията му изповядва стремеж към човешкото и преживяването. И разглежда хората като нещо различно от код, приложения или стока. Като създава една необикновена утопия в своите рамки, която иска да предаде като послание и извън тях. Уникалните арт инсталации и лагерите, които израждат Midburn, се създават в продължение на месеци преди събитието от доброволци. 

Разчитай на себе си!

Принципът насърчава всеки гост на фестивала да опознае, изпита и да разчита на собствените си вътрешни сили. Както и да се грижи за себе си. Като това не изключва да се ползва и с благата на останалите. 

Радикално себеизразяване

Важното е да се чувстваш добре в кожата си и да носиш онова, което ти доставя комфорт и усещане за свобода – независимо дали е карнавален костюм, крила на ангел, или собствената ти голота. 

Комунален труд

Общността на фестивала се основава на креативно колабориране и творческо сътрудничество. Тя насърчава изграждането, популяризирането и защитата на социалните мрежи, обществените пространства, произведенията на изкуството и методите за комуникация, които позволяват такава интеракция. Свободното общуване с непознати и споделянето заедно на хубавите моменти по време на Midburn абсолютно се насърчава. 

Гражданска отговорност 

Членовете на общността, които организират събития, трябва да поемат отговорност за общественото благосъстояние и да се грижат същото послание да достигне и до участниците. Както и всички да спазва местните закони. 

Пази природата!

Всички участници във фестивала имат грижата да не оставят никаква след себе си, щом Midburn приключи. И най-малкото боклуче бива старателно почистено накрая. 

Дейно участие

Всеки е добре дошъл да гради и всеки е добре дошъл да се забавлява. Тук се изповядва вярата, че промените, които трансформират, независимо дали нас като индивиди, или обществото изобщо, изискват отдаване, ангажираност и участие. И ако не си бил сред доброволците, построили всичко наоколо, то спокойно можеш да измиеш някоя и друга чиния за другарчето или да почистиш. 

Неподправеност

Сентенцията на фестивалната култура тук – да прескачаме вътрешните си бариери и да допускаме останалите до себе си. Кратко, просто и ясно. Толкова!

Пожелаваме си през 2019-а да се докоснем до 10-те принципа на живо. И да усетим космически чутовната енергия на Midburn. Една цветна утопия ни очаква, за да ни се случи. И ние да ѝсе случим. 

 

бюлетин

още рестарт