Изкуството да живееш в мол

Как и защо група художници заживяват в търговски център?

В продължение на 4 години - от 2003 до 2007 г., Майкъл Таунсенд и още седем художници обитават подземното пространство с площ 750 кв.м в търговски център благодарение на случайно откритие. 

„По Коледните празници през 2003 г. по радиото рекламираха нов търговски център — ентусиазиран женски глас разказваше колко страхотно би било да живееш мол“, обяснява Таунсенд на своя уебсайт. 


Основната тема на рекламите беше, че търговският център не само предоставя богато изживяване при пазаруване, но и разполага с всички неща, от които човек би имал нужда, за да оцелее и да води здравословен живот.

Тогава Таунсенд си припомнил нещо много ключово. Запален бегач, художникът често тичал покрай стрителната площадка на търговскич център и наблюдавал изграждане му. Едно конкретно пространство привличало вниманието му. Сред строителната суматоха сякаш имало място, където нищо не се случвало - две гигантски успоредни стени, които почти се допирали, но не съвсем. „Помислих си защо не е само една стена? Защо им е да строят две стени с достатъчно пространство, за да се промъкнеш през тях?“, казва Таунсенд. 

Пролуката между стените водила към привидно неизползваемо пространство, което не изглеждало нито като склад, нито като паркомясто. Таунсенд не бил сигурен за какво служело пространството, едниствено знаел, че резултатът бил случайно помещение в недрада на сграда, което съществувало единствено благодарение на проектираните помещения около него. 

Четири години по-късно художникът бил принуден да се изнесе от дома си, защото на негово място започвали други строителни дейности. Това подтикнало Таунсенд и приятелите му да разучат неуползотвореното пространството в търговския център и да направят мола свой дом. Пространството от 70 кв. м. било изпълнено с отломки и остатъци от кабели, които групата се заела да разчиства. Почти всичко, което внасяли и изнасяли от комплекса, криели в раниците си


Цялото начинание започна с идеята да разберем по-добре търговския център и живота като купувачите — Майкъл Таунсенд

Групата построява стена и врата, за да запази помещение скрито. Вътре то било напълно обзаведено и дори оборудвано с PlayStation 2. Обитателите използвали баните на търговския център за течаща вода. 

Таунсенд имал грандиозни планове да направи напълно оборудвана кухня, да монтира дървен под и да добави втора спалня, но плановете му били прекъснати, когато охраната на търговския център нахлула след пристигането на гостуващ художник от Хонконг. Групата била обвинена за влизане с взлом и им забранили да посещават мола.

„Бях изненадан от това, което са успели да постигнат“ — казва тогава майорът от полицията — „Но въпреки това е престъпление. Търговският център е частна собственост.“

За жалост все още няма как да заживеем в търговски център, колкото и да ни е любопитно. Но ако можехме, със сигурност щяхме да изберем Park Center заради локацията и всички удобства, с които разполага. Страхотни ресторанти, фитнес, кино, книжарница с литературно разнообразие и идеи за подаръци, дентална клиника, оптика, дерматологична клиника, зоо клиника и зоомагазин за най-добрите ни приятели, детски център, спортни стоки и разбира се, огромно изобилие от модни брандове, които винаги са готови да ни дадат идея за отличен стайлинг. А тази есен Park Center отново отваря вратите си и за кино-литературния фестивал Синелибри. Още една причина да се отправим натам!


бюлетин

още рестарт