Да, имаш право на втори живот

Рафаел Джордано успява да ни убеди, че никога не е късно да започнем отначало.

Рафаел Джордано – завършила школа за изящни изкуства, издала няколко книги по психология и личностно развитие, работила в агенции по комуникация – е избрала за заглавие на първия си роман една знаменита мисъл на Конфуций:

Твоят втори живот започва, когато разбереш, че имаш само един

Това е роман ведър, оптимистичен, изпълнен с желание за живот, който не рискува да ви развали настроението. Напротив, той ще ви зареди с енергия и ще ви помогне да погледнете с повече доверие във възможното добро бъдеще. Дали на това се дължи феноменалния му успех? Повече от 1 000 000 екземпляра, продадени досега! Да напомняме ли, че таванът на най-успешните романи, получили наградата "Гонкур“, е 400 000 екземпляра? Че месеци след излизането си романът заема първо място в редица литературни класации във Франция? Че над 30 страни са закупили правата му? Че вече са сключени договори за филмиране с продуцентите Ян Зену и Лоран Зейтун?

"Твоят втори живот“ не е книга за личностно развитие, а чистокръвен роман. Роман за 38-годишната Камий, която има всичко, за да бъде щастлива, обаче не е. Почти непрекъснато се чувства безпричинно нещастна. Докато не среща "рутинолога“ Клод, който й поставя диагнозата: остър рутинит – болест, позната на всеки, затънал в рутината, в скуката, в отчайващото еднообразие на всекидневните отговорности. Камий му се доверява и поема по един изумителен път, който постепенно ще я измъкне от дупката и ще я убеди, че щастието е нещо, което се изгражда, а не се получава наготово. Впрочем в едно свое интервю Рафаел Джордано казва, че понятието за щастие е твърде неопределено и че тя лично би предпочела да говори за равновесие, стабилност и хармония. Това, което според нея трябва да постигнем, е да спрем пасивно да понасяме живота си, да започнем дейно да участваме в него чрез най-добрата версия на личността си.

В края на романа Джордано синтезира разгърнатия сюжет и техниките, предписани от Клод, в един КРАТЪК НАРЪЧНИК НА РУТИНОЛОГА. Ето някои от тези техники:

Позитивно отбелязване

Това е техника, която ще ви помогне да придобиете добро "вътрешно състояние“, сиреч приятни физически и емоционални усещания. Как? Като задействате отново онова, което сте изпитали в миг на щастие.

За целта си представете добре щастливия момент, за който искате да си спомняте, почувствайте силно емоционалното състояние, което бихте желали да преоткривате, обвържете го с някакъв стимул: дума, образ или жест. Като се поупражнявате, ще се научите, възпроизвеждайки жеста, думата или свързаната с усещането картина, да преоткривате приятното емоционално състояние.

Въображаем фотоапарат

За да задействате вашия "въображаем фотоапарат“ и да промените филтъра за възприемане на реалността, е достатъчно да потърсите Красотата, да фокусирате вниманието си върху хубави, приятни, радостни неща на улицата, в транспорта, навсякъде, където отивате. Така ще си съставите каталог с вътрешни позитивни образи: нещо безкрайно добро за препрограмиране на вашия мозък в посока на позитивното!

Позитивен бележник

Става дума за тефтерче, в което ще записвате по азбучен ред малките си и големи успехи, малките си и големи радости. Какъв е методът? За всяка буква измислете ключови думи, които напомнят за силни и позитивни моменти. Например: Л като Любов (описвате най-хубавите си мигове в любовта), А като Артюр (хубавите мигове с вашето дете), А като Антиб (ако мястото ви напомня за прекрасна почивка през лятото), Б като Бойни изкуства (ако споменът за някой медал ви е изпълнил с радост) и т.н. Опишете спомена точно – обстановката, хората, – детайлизирайте физическите си и емоционални усещания.

Gemma Correl

Червен сигнал

Става дума за малък знак, за който можете да се разберете с вашия съжител или с детето си, за да ги предупреждавате, че има опасност да се скарате. Той е като warning при колите. Жестът действа подобно на мигач и съобщава опасността на другия човек. Така повишаването на агресивността може да бъде избягнато.

Прерязване на ластиците (на миналото)

"Ластици“ на миналото са събития, които са ви огорчили и за които не съзнавате, че влияят върху вашето бъдеще. Някои обстоятелства от вашия сегашен живот съживяват тези рани и независимо от самите вас освобождават емоционално натоварване, несъответстващо на отключващото го събитие. За да живеете по-добре в настоящето, следва да откриете тези "ластици“ и да ги "прережете“, като първоначално ги осъзнаете, а после като предприемете някои действия, например да поработите над неизбликналия гняв или над непреживения траур, като си запишете съответните думи и усещания, или пък като посетите терапевт.

Мокра емпатия

Практикувате мокра емпатия, когато се товарите с проблемите на другия, когато поглъщате неговите негативни емоции. Така в крайна сметка и на вас ви става зле.

Суха емпатия

Практикувате суха емпатия, когато възприемате дистанцирано изслушване, което ви позволява да чувате, да съчувствате на проблемите на околните, без да се оставяте да ви заразяват мрачни настроения. Това е много добър щит, за да не бъдете въвличани в страданието им.

Да го правите, "все едно че“

Мисловната техника "все едно че“ се състои в това да се действа, все едно че ситуация, която ви е неприятна, или нещото, което трябва да направите, а не ви се ще много, е най-увлекателното действие на света. Изживейте го на 400 %; не живуркайте, не предъвквайте, очаквайки жадуваната промяна да ви падне от небето.

 

бюлетин

още рестарт