Книгите, с които ще посрещнем пролетта

Посрещаме първите дни на пролетта със специална селекция от книги

Можете да изрежете всички цветя, но не може да възпрете пролетта да дойде - Пабло Неруда

Тази година зимата се усети по-дълга, по-студена, по-мрачна. С нетърпение месеци наред поглеждахме нагоре, за да видим дали слънцето се е показало. Готови сме да приберем дебелите палта в най-дълбоките шкафове и да заживеем по-леко. Или поне да се опитаме. Ако се чудите кои книги да ви правят компания този сезон, ето нашите предложения. 


„Дървесна история“, Ричард Пауърс


Най-красивият подарък, който може да ни направи пролетта, е пробуждането на природата и смяната на пейзажа. Всичко сиво мигом се превръща в пъстра зелена картина, която ни напомня, че сме част от нещо много по-голямо. Подобна е и целта на носителя на „Пулицър“ Ричард Пауърс, който с романа си „Дървесна история“ сътворява витиевато и красиво обяснение в любов към природата. 

Родословието, миналото и съдбите на девет души се преплитат в майсторски изграден монументален сюжет, който тихо и мъдро, без да натрапва посланията си, ни учи на човечност и топлина в сърцата. Книгата с всяка страница постепенно „разлиства“ душите ни, в които се крият колкото мрачни емоции, толкова и чиста неподправена любов. Стига да можем да стигнем до нея.

„Старите дървета са наши родители, и родители на нашите родители. Ако искаш да узнаеш тайните на природата, трябва да упражняваш повече хуманност…“


„Неделният продавач на книги“, Даниел Вълчев


Изящното издание на първия роман от проф. д-р Даниел Вълчев е отлична компания за началото на пролетта. Страниците на книгата ще срещнат читателите с ежедневните герои, които всички ние познаваме – приказлива съседка и нейната внучка, възрастен учител по математика, млада полицайка и малката й дъщеря, дете с аутизъм, православен свещеник, жена с необикновени способности в алианско село. По пътя им ги среща безликия продавач на книги, който се явява само в неделите.

Делничните (на пръв поглед) сюжети се преплитат с наука и философия и създават литературно творение, което носи наслада и ни повежда към големите идеи на Умберто Еко и Хайзенберг, отвежда ни на планетата на Малкия принц, докато наоколо мърка (или не мърка) котката на Шрьодингер. Когато възвишеното срещне всекидневното, тогава сериозното и лиричното отлично хармонират със суровото и лиричното. 


„Географските ширини на копнежа“, Шубанги Суаруп


Знаем, че е нередно да съдим книгите по кориците, но на всички ни се е случвало да се влюбим от пръв поглед. Да зърнем корицата и да пожелаем цялото удоволствие. А след това с щастие да открием, че любовта разцъфва и от пръв прочит. „Географските ширини на копнежа“ е тъкмо такъв случай. Не отне време заглавието да спечели своите читатели и има защо.

Дебютният роман на индийската писателка Шубанги Суаруп съчетава изящния стил, красивото писане, въздействащите метафори и историите, които се пораждат една от друга, докато накрая не се получи цялостна словесна картина, сглобена от стотици малки частици: разнообразни герои, всевъзможни събития, богатството на живота и природата. Неслучайно произведението е многократно сравнявано с „Богът на малките неща” и магическия реализъм на Габриел Гарсия Маркес. Страниците на романа ни повеждат към Андаманските острови, през Индия, Кашмир и Миянмар и ни доставят усещането, че се носим леко над движещите се континенти и живата природа. Роман, който събира в себе си цялата мощна надежда на пролетта и пробужда чистото усещане за любов и свобода.


„Качестволандия“, Марк-Уве Клинг