10 ледени литературни коктейла за плажа

АртАкция препоръчва няколко истински добри четива за плажна компания.

Колкото и да се опитваме да избягаме от клишето за “с книга на плажа”, все пак не можем да отречем, че комбинацията е неустоима. Освен това интелигентните четива могат да бъдат много по-сексапилни и пленителни плажни аксесоари дори от най-разголения бански. Няма да се съгласим, че под жаркото слънце и в близост до брега се четат само “булевардни” романи и ще ти предложим селекция от нови, свежи, умни и смислени книги, които могат да ти правят компания през ваканцията. Внимавай все пак! Консумирай отговорно и с мярка. Някои от сюжетите са толкова вълнуващи, че спокойно могат да те доведат до слънчево изгаряне, без дори да усетиш.

Ето и какво включва сезонното ни меню за ледени литературни коктейли:

Започваме с вледеняващ трилър, при който сюжетът не е за сметка на литературната стойност. Харлан Коубън е от онези писатели, които прочетеш ли веднъж, следваш завинаги. “Не се отказвай” ще те заведе от блажа директно в Джърси, където ще влезеш в мистериозен свят на тайни, лъжи и унищожение. Когато едно ченге решава да разплете случая за мистериозната смърт на брат си, разбираш че фабулата ще те хване за гушата и ще четеш трескаво и нетърпеливо. За нещастие единият смъртен случай отключва поредица от злополучия, десетки въпроси и много съмнения...

"Пристрастяващите криминални романи на Харлан Коубън държат читателя на нокти до самия край. Пригответе се за остри завои и сюжетни обрати, които никога няма да отгатнете. Неговите трилъри са виртуозни мистерии, излагащи на показ тъмната страна на наглед познати и обичайни места и хора.“
Рийдърс Дайджест

Второто ни предложение за теб е нестандартно и различно. Включва 2 писателки, които изграждат 2 женски образа. А те от своя страна се борят за един мъж. Резултатът е един изящен бестселър. “Съпругата помежду ни” на Гриър Хендрикс и Сара Пеканен е трилър, който разгръща вечната тема за съперничеството и ревността. Гледните точки на Нели и Ванеса се редуват. Чрез тях писателките бавно рисуват образа на Ричърд. Езикът и стилът за семпли, чисти и казват точно толкова, колкото трябва да кажат. Сюжетът майсторски се завихря около зловещите тайни между двете жени и води до съспенс и неочаквани обрати. Всичко, което можем да искаме от един трилър. А и освен това...ревността е стара обща приятелка на всички ни, не мислиш ли?

"За тази красива млада жена със сърцевидно лице и съблазнително тяло - жената, заради която ме изостави съпругът ми Ричард - аз съм също толкова невидима, колкото гълъба, кълвящ трошици на тротоара до мен.

Тя няма представа какво ще й се случи, ако продължава така. Ни най-малко не подозира."

Черешката в тортата на трилърите носи името Камила Лекберг. За скандинавската кралица е говорено толкова много, че едва ли има нужда от представяне. Все пак ти казваме, че след Хенинг Манкел и Стиг Ларшон се нарежда Камила. Не знаем какво точно направи на света, но всички полудяхме по нея още с появата на първите й романи. На 13 юли излиза “Вещицата”. Десетият международен бестселър на Камила Лекберг е поредният психологически трилър, в който действието отново се развива в живописното градче Фелбака. Четиригодишната Неа е намерена убита в същата гора, в която преди трийсет години е открита мъртва малката Стела. За убийството на Стела някога са били обвинени две тринайсетгодишни приятелки. Безмилостна история, в която децата безстрашно играят убийствените си игри, водещи до неминуема смърт. Къде се крие истината и какво се е случило в действителност? 

А в далечния 17 век една млада жена, обявена от господстващия клир за вещица, проклина своите мъчители до десето коляно.

Задържаме се към вълнуващите сюжети, но сменяме жанра. Представи си следното. На морето си. На плажа. Чуваш вълни и чайки. Нямаш компютър и мейли наоколо. Телефонът е някъде в чантата на без звук. Не можеш да си представиш по-голямо спокойствие. Почакай... можеш. Четеш новата книга на Фланаган и вълните бавно се сменят със спокойните реки на река Франклин и нейния чист, съвършен и непокътнат свят.  “Смъртта на речния водач” е една малка вселена без презервативи и гуми. Без консервни кутии и боклуци.

Насред тайнството на природата водачът на групата Аляж Козини се намира заклещен между скалите на един от големите водопади след самоотвержен опит да помогне на турист, изгубил контрол над сала си. В този момент Фланаган хваща смело поверието, че в миговете преди смъртта удавникът вижда целия си живот и започва да разкрива пред очите ти един вълнуващ и красив човешки живот. Романът излиза у нас на 29 юни. 

"Смъртта на речния водач” ще се превърне в класика и благодарение на нея Тасмания ще се нареди до Колумбия на Габриел Гарсия Маркес и Мисисипи на Фокнър.”

И от Тасмания отиваме директно в Ню Йорк. Билетът се казва “Ярост” на Салман Рушди. Вероятно си чувал за него, но дори и по някаква причина да не е влизал в полезрението ти, ето как ще го щриховаме пред теб: вълшебна смес между митология, фантазия, реалност, противоречия, недоразумения, Изток и Запад. Магически реализъм. 

Смела мащабна и безмилостна трагикомедия за ужасните и абсурдни сътресения в съвременния глобализиран свят с епицентър Ню Йорк. Можеш ли да си представиш, че милионер, живеещ в Лондон би могъл да избяга в Ню Йорк, за да се скрие от собствената си ярост? От семейството към безопасната самота. От необозримо огромния свят към обозримата миниатюра. В крайна сметка му се налага да се изправи челно в лицето на една изцяло нова и мащабна структура на живот, с който трудно би могъл да се справи. Рушди създава нови светове и не се страхува да борави смело с изразните средства. Гениалността на таланта му носи редица престижни награди и го прави един от най-успешните писатели на нашето съвремие. 

Британският произход на Рушди ни препраща и към мисълта за един от най-изящните писатели на Англия днес. Иън Макюън, на когото трябва да благодарим за множество гениални сценарии на филми и за още по-голямо количество литература. Коя ли книга да ти препоръчаме за ваканцията? Няма колебание. “На плажа Чезъл”. 

Ще се наложи да изминеш пътя назад до шейсетте години на XX век. Тъкмо на прага на сексуалната революция. Ще си припомниш първите любовни трепети с Едуард и Флорънс, които току-що са решили да споделят първата си брачна нощ в хотел на брега на морето. С тази книга ще си спомниш какво е да си млад, безумно влюбен...и девствен. У теб отново ще се събуди усещането за безпокойство, нетърпение и паника. Страхът и отвращението ще се срещнат в спомените ти и със сигурност ще преживееш тази книга много лично. Ще те запознае повторно с личната ти чистота. 

Роман-нощ. Роман-лято. Роман-възбуда. Проникновен и умен роман, който ще погълнеш по-бързо от студена мента на плажа. Бяха млади, образовани и до този момент – първата им брачна нощ – все още девствени, а и живееха във време, когато да се говори за сексуални проблеми бе направо невъзможно. Но това винаги е било трудно.

Събудихме ли възбудата ти? От най-зелената младост вървим към залеза. С “Плът” на Роса Монтеро ще потеглим по следите на времето, което не спира да лети напред, нагоре, отвъд. Този път сексът в страниците на романа е по-оголен, по-циничен, по-зрял. Платен, опасен, желан, тъжен, самотен. Книгата ще те запознае със Соледад, която гордо се разхожда вътре в кожата си на 60-годишна жена. Мислиш, че на тази възраст вече няма да играеш игрички и ще бъдеш по-зрял? Не. Някои неща не се променят. Дори и там, дълбоко в своето зряло и почти старо тяло, Соледад все още иска да подразни и впечатли своя бивш любовник, навирайки пред лицето му новото си 30-годишно завоевание. Роса Монтеро с лекота създава една  блестяща метафора за времето, тъгата и отминалата младост. 

"Нарекох книгата си "Плът“, понеже говоря за плътта, която ни убива, която ни състарява и разболява, ала същата тази плът е в състояние и да ни изстреля във висините, да ни даде криле, да ни доближи до вечността, защото при изблиците на страст именно плътта ни освобождава от смъртта.“

И все пак… в началото бе любовта. Преди секса, преди телата, преди възбудата, преди девствеността, преди формите. Беше лю-бов-та. Дай си ръката и ни се довери. Имаме нещо специално за теб. “Искам да знаеш” е книга, която вероятно не си чувал. Може би и авторът ти е безизвестен. Кристоф ван Херевей. Дебютният роман на писателя е безкончено любовно писмо, което ще те накара да осъзнаеш колко е глупаво цялото мълчание, което си причиняваме днес. Абсолютно празно, безсмислено и способно да отваря само болка и дълбоки рани. Помисли си малко, преди да смачкаш лицето си в скептична физиономия. Времената, в които живеем, понякога са криви, тъжни и самотни. Заклещваме любовта си в страхове и мълчанието ни ражда неразбирателство. И ти го правиш, нали? Мълчиш, за да не изплашиш другия. Мълчиш, за да не изплашиш себе си. В тази откровена изповед един мъж не се страхува да опише страданията си, изповядвайки се на една жена. Не се ли сменят ролите в един момент? Кой на кого се извинява? И има ли да каже нещо котката - страничният наблюдател…?


Би трябвало да те натъпча в първото изречение, както клоун натъпква носна кърпа в юмрука си, за да извади после парче нагънат плат вместо букет. Нали така подобава на едно писмо: да започва с най-важното качество, побрано в едно-единствено прилагателно (евентуално последвано от притежателно местоимение), след него – името на получателя, не непременно известно на останалите, име, което често свидетелства за връзката между подателя и получателя. Ала такова начало е немислимо по ред причини. Това не е писмо, ето защо не съм длъжен да се обръщам някак към теб и да те обобщавам в това обръщение – да обобщавам двама ни и случилото се между нас. Това е текст, в който действат други правила.

Хареса ли ти да си на любовна вълна? Продължаваме с “Някой като теб” на каталунския журналист Шавиер Бош. Скоро Бош беше в София и устави у нас усещане за пеперуденост, любов, копнеж и желание за обич и гонене с голямата любов. Началото на романа ще те отведе в Испания. Ще закрачиш по улиците на Барселона и тихо ще наблюдаваш неволите на една тийнейджърка, у която се озовава визитна картичка със загадъчното Appelle-moi (Обади ми се), написано с почерка на нейната майка, напуснала рано този свят. 

Приключението й към разплитането на мистерията ще те отведе в града на любовта. Париж! Ще изживееш 4 бурни дни на безкрайна, споделена и изящна любов. Е, няма да е твоята, а тази на Паулин и Жан-Пиер - един галерист, който умее да сътворява абсолютно сливане с половинката си. По небцето ти ще се разлее тръпчивият вкус на сладкото вино от Анжу, ще прелетят пеперуди наоколо, а саундтракът ще бъде….български любовни песни. И тази книга ще пораздвижи ума ти. Ще се впуснеш в идеята за осъзнаването на любовта и в загадката дали всъщност имаш нужда от половинка, която да върви в посока, различна от твоята, или пък всъщност търсиш “Някой като теб”?

И все пак...няма как да не харесаш роман със следното първо изречение: Няма да забравя първия път, когато се загледах в теб. 

И, разбира се, за щипка разкош в коктейлното литературно меню добавяме и една охлаждаща Катрин Панкол, която пристига с многообещаващото заглавие “Три целувки”. 

Не се надсмивай над целувката, за да не бъдеш ПРОКЪЛНАТ...приеми ТРИ ЦЕЛУВКИ на истинската любов и ще бъдеш спасен.

Поглези ума и сърцето си с книга, от която всяка страница е по-вълнуваща и от първа целувка. Познаваш Катрин Панкол добре и няма нужда да ти я представяме. Целувала те е и друг път, нали? Светът стана верен на Панкол още с появата на "Жълтите очи на крокодилите", "Бавният валс на костенурките", "Катеричките от Сентрал парк са тъжни в понеделник" и "Muchachas"

Приятно четене... и вълшебно лято! 

Бош Иън Макюън

бюлетин

още рестарт