Пътуване по земите на чая

И изключителните ползи от употребата му.

Ако решите да предприемете дълго пътешествие и преминете през Балканите, Турция, после Индия, навсякъде ще ви поднесат чай – в Белград ще пиете čaj, в Букурещ ще ви предложат ceai, в Истанбул ще прибавят към баклавата ви çay, в Индия също ще се насладите на chaï.

Така ще разберете, че чаят е най-консумираната напитка от човечеството след водата (и слава Богу – преди кока-колата). А и името му е почти едно и също навсякъде по света!

Това лечебно растение има много древна история. Легенди за него са се разказвали още преди 5000 години. Китайският император Чен Нунг, 2737 г. пр. Хр., го е пиел, за да се почувства във форма. В древна Индия са смятали, че листата на дивия чай притежават голяма възстановителна сила. В по-нови времена Луи 14 и френският дворцов елит са го използвали като лекарство.

През 18 век чаят е включен в Речник за простите дроги, чийто автор пише, че чаят "радва духа, премахва сънливостта, засилва мозъка и сърцето, ускорява храносмилането, пречиства кръвта, лекува скорбута и подаграта“ – ни повече, ни по-малко!

На какво дължи репутацията си чаят?

Главно на три алкалоида и на полифенолите.

Трите алкалоида са теинът, който има същата молекула като кофеина и на който се дължи ободряващото действие на чая; теоброминът – съдържа се и в какаото: прогонва умората, стимулира мозъка, намалява кръвното налягане и облекчава кашлицата; теофилинът стимулира отделянето на ендорфини в мозъка (хормоните на щастието), както и на адреналин и допамин. 

Полифенолите – някога ги знаехме като танини – имат много голямо антиоксидантно действие. 

Дотук ставаше дума за всички видове чай. Но има един – ЗЕЛЕНИЯТ ЯПОНСКИ ЧАЙ, който съдържа катехини (подсемейство на полифенолите) – вещества с особено мощно антиоксидантно действие и с още много други благотворни ефекти. Да видим сега

Как тайната на японския чай е преминала през вековете?

Преди да тръгнат на бой, японските самураи приемали напитка, която засилвала физическата и умствената им енергия.

Това бил чай, чието приготвяне и консумация били строго запазени за японския елит. Чаят, начинът на приготвянето му и ритуалът на пиенето му били официално регистрирани през 1214 г. в манускрипт, наречен Киса Йойоки (喫茶養生記) – "Здравен наръчник за пиене на чай“.

Това завладяващо четиво насърчава пиенето на чай заради положителното му въздействие върху здравето. То ни уверява, че благородната зелена напитка 

подобрява настроението;

улеснява храносмилането;

 удължава живота;

придава яснота на ума.

Сетили сте се – не става дума за чая, който намираме днес във всеки супермаркет, продаван в пакетчета или дори в насипно състояние, чая, който запарваме и главно, който е натъпкан с пестициди.

Наръчникът Киса Йойоки ни запознава с напитка, която в онези векове е била истинска държавна тайна.

Зеленото злато

Авторът на наръчника е будистки монах, наречен Еисай (1141-1215).

Еисай пътувал много, преди да донесе от Китай една напълно нова духовна практика… и да основе дзен будизма в Япония. Но той донесъл и още нещо – зеленото злато.

По време на пътешествията си Еисай забелязал, че монасите от един изгубен в планините манастир остават по-бодри и концентрирани по време на медитация от тези от всички други посетени от него манастири.

Нещо повече – тези монаси запазвали здравето си до дълбока старост и били истински рекордьори по дълголетие!

Еисай разгадал тайната им.

Безподобният чай

Монасите приготвяли напитка на основата на специална есенция от зелен чай. Те счуквали чаените листа в хаван, после смесвали полученото прахообразно вещество с гореща вода.

Така получавали пенлива течност със силен аромат на хлорофил.
Еисай никога не бил виждал нищо подобно.
Никога не бил вкусвал нищо подобно.

И главно, бил впечатлен от въздействието на този чай върху самия него.
Почувствал се едновременно по-спокоен и по-силен. Непозната дотогава енергия се вселила в тялото му. Съзнанието му се прояснило.

Еисай решил да напусне Китай, отнасяйки със себе си зърна от чая, но и преди всичко, тайната на отглеждането и на приготвянето на зеленото злато: чая Матча – името означава Кехлибарът на живота.

Благодарение на него в Япония се появили първите плантации с чай Матча, който много бързо пробудил интереса на висшите класи и станал любимо питие на самураите, дзен будистките монаси, велможите и самия император.

Вносът на зеленото злато се оказал полезен във всяко отношение:

- за самия Еисай, който живял до 75 годишна възраст, което било нещо изключително за Япония на XII век;

- за самия чай – традицията да се консумира Матча изчезнала от Китай, където започнали да пият запарен чай, но се увековечила в Япония;

- за японската култура, в която пиенето на чай Матча се превърнало в една от най-древните традиции.

И до днес в някои области в Япония се отглежда, приготвя и консумира чай Матча.

Чайната церемония

Ако посетите Окинава, ще можете да установите до каква степен чаят Матча е останал в центъра на една традиция, която ви носи здраве и дълголетие.

Естетическото удоволствие от чайната церемония – чаною, което означава гореща вода за чай – е част от големите японски изкуства, като калиграфията, флоралното изкуство, поезията, кулинарията и дзен градинарството, които прославят простата и деликатна красота на всекидневието.

По време на чаною Матча се приготвя като преди 900 години – стритият чай се загребва с тънка дървена лъжица, чазаку.

Традиционно приготвяне на чай Матча (XV век)

После се смесва с гореща вода в широк съд и се разбива с бамбукова бъркалка, наречена часен. 

След няколко минути се появява лека пяна – чаят Матча е готов.

Цялата тази съвсем проста операция е част от удоволствието, което ще ви достави благородното зелено злато.

Неотдавна проведените научни изследвания на чая Матча потвърждават и обясняват необикновеното благотворно въздействие, констатирано от Еисай. Връзката между този чай и изключителното дълголетие на японците, особено на жителите на Окинава, е абсолютно доказана! 

Родолф Баке, превод: Росица Ташвева

чай здраве рестарт сърце болно от любов барове хедонизъм

бюлетин

още рестарт