Kasaba: ракията, която среща познатото и различното

Разговор с Илиян Павлов, създател на нестандартното питие.

Днес си говорим с Илиян Павлов, благодарение на когото имаме щастието да си подарим един от най-нестандартните вкусове, а именно този на ракията от фурми Kasaba, която е среща между новото и старото; обединение на познатото и различното - пир за сетивата. 

Фотограф: Илиян Ружин

Да започнем от името. Знаем, че Kasaba е пресечна точка на три свята - на култура, традиция и иновация. Разкажи ни повече.

Касаба означава малко селище. Думата произхожда от арабски и през турския език навлиза като употреба в българския речник. Среща се в някои стихове и разкази. Малките селища навремето са били пресечни точки на различни култури, общности, занаяти, търговия. Касаба пресъздава това обединение на новото и старото, на познатото и различното. Не може да има иновация без традиция, както напредъкът е невъзможен без промяна. Пиенето на ракия е част от културата и бита на българина, а страната ни има многовековни традиции в производството й. Фурмата олицетворява новото и модерното. И така името Касаба обединява културата, традицията и иновацията в едно.

Свикнали сме да свързваме ракията с тежък лютив вкус и семейни спомени. Защо и как реши да дадеш нов живот на това култово за родните ни ширини питие?

Ракията наистина дълго време е била в образа на домашно питие. Затова приех като кауза да покажа този неизвестен и непопулярен свят на възможно най-много хора. И ето, днес виждаме, че тя се предлага наравно с другите напитки по заведенията, дори и под формата на чудни ракиени коктейли. На много места в София можете да си поръчате премиум ракия Касаба, да разкажете интересната история около името и да впечатлите компанията с оригиналност.

Ракия… от фурми вероятно звучи много екстравагантно за консуматорите вБългария. Знаеш, че понякога сме доста скептични към подобни смели решения. Как убеждаваш скептиците? Или просто им подаваш чаша от вълшебното питие и ги оставяш сами да преценят?

Хората са все по-отворени към различното, новото, интересното. Срещам съдействие и подкрепа от много места, но, разбира се, бранда има и критици. Малките, бутикови и занаятчийски бизнеси се развиват все повече, защото хората търсят стоки с история, с чист произход, нещо нетипично. Крафт бирата, пекарните за хляб и фермерските пазари са добри примери за това. Искам по-скоро да спадаме към тази ниша, не целим масовост, а таргетираме специфичен сегмент от хора. Такива, които обичат да опитват нещо различно и са отворени към света и новото - т.нар. съвременни бохеми.

Фотограф: Илиян Ружин

Пиенето на ракия у нас е почти ритуално. Какъв е ритуалът за пиене на Kasaba? По лични наблюдения знам, че най-добре се комбинира с деликатесни фурми и добра компания.

Касаба си подхожда с повечето вкусове и е чудесна компания за всеки повод. Разбира се, в шише, пълно с ориенталски дух, няма как да не споделя, че се получава същинско пиршество на вкусовете при мароканската, ливанската и кухните от Близкия изток. И бидейки балканска напитка, това я прави неразделен приятел на родните деликатеси.

Касаба се пие на шот, в чаша или в коктейл. Нямаме определен ритуал за пиене, но пък винаги показваме на хората нашия любим начин за консумация: отпиване от ракията, придружено с хапване на сушен плод от фурма. Пробвайте тази комбинация!

Спомняш ли си кой беше първият път в живота ти, в който си вкусил ракия? Ако да, какво си помисли тогава и какво смяташ, че е чувството за всички онези, които за пръв път вкусват Kasaba?

Харeсва им. Интересен факт е, че повечето ни клиенти не пият или не харесват ракия по принцип, но отпивайки Касаба им става новото любимо питие. Други споделят, че намират вкуса за нестандартен, какъвто до момента не са срещали и биват приятно изненадани. Аз лично нямам спомен от първия път, в който съм пил ракия - дано това не се разбере по друг начин!

Ако си представим, че ракията ти е филм, то кое заглавие изплува в ума ти и защо?

Първата ми асоциация е "Убийство в Ориент Експрес“(2007). Разбира се, ракията няма нищо общо с напрегнатото разследване на убийството във филма, а със символа на влака “Ориент експрес”, който е свързвал два напълно различни свята. Точно това, което ние правим в Касаба - свързваме българската традиция в дестилерията с екзотичния вкус на фурмата.

Къде могат нашите читатели най-лесно да се сдобият с няколко бутилки Kasabaкоито да ги стоплят в предстоящите студени вечери?

В сайта ни, www.kasaba.bg, има пълна информация за местата в София, където можете консумирате Kasaba, както и да си поръчате бутилка през онлайн магазините на нашите партньори.

бюлетин

още рестарт