Да готвиш с Гордън Рамзи

Правим заедно тостада със зелено моле, скариди и бърза туршия от лук и люти чушки.

Кой не обича Гордън Рамзи? Как би изглеждала перфектната кулинарна седмица? Обиколка по следите на изключителни вкусове в компанията на един от най-добрите готвачи в света. Пиршеството на сетивата се случва по National Geographic с поредицата "Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ всяка неделя от 21 часа. Днес ви представяме специална рецепта за тостада.

Credit: National Geographic/Justin Mandel
 

За тостадата:

½ ч.ч. нарязан на ситно бял лук

2 скилидки чесън

12 средно големи скариди, почистени и обелени

сол и прясно смлян черен пипер

зехтин

120 мл мескал

1 лайм

1 ч.ч. зелено моле (виж рецептата по-долу)

туршия от червен лук и люти чушки Фресно (виж рецептата по-долу)

За сервиране:

4 бр. хрупкави тостади (т.е. изпържени до златисто в олио царевични тортили)

авокадо

нарязан кориандър

За зеленото моле:

1 люта чушка Халапеньо

8 бр. томатило, обелени и измити

½ ч.ч. нарязан на ситно бял лук

2 скилидки чесън

¼ ч.ч. сурови белени тиквени семки

¾ ч.ч. листа кориандър

¼ ч.ч. сок от лайм

1/3 ч.ч. смесена мазнина, например зехтин и царевично олио

сол

3 листа мексиканска мента (лофант)

растително олио

За туршията:

1 ч.ч. бял винен оцет

2 с.л. захар

2 люти чушки Фресно

1 малка глава червен лук

 

Начин на приготвяне:

1. За зеленото моле изпечете върху скара или плоча чушките Халапеньо, като ги обръщате от всички страни. Може да изпечете чушките и в чугунен тиган. Отстранете дръжката заедно със семките на изпечените чушки.

2. Загрейте на силен огън 1 с.л. растително олио в тенджера с двойно дъно и запържете обелените томатило до омекване, за около 3-5 минути. Извадете ги и отделете 3 томатило за гарниране на тостадите. В същия съд запържете за 2 минути нарязаните лук и чесън с щедра щипка сол. Добавете накъсаните листа мексиканска мента, както и тиквените семки. Запържете докато семките започнат да отделят аромат. Извадете в чиния и охладете.

3. Пресипете сместа в блендер заедно с изпечените томатило (без отделените 3 бр.) и изпечените люти чушки. Добавете листата кориандър, сока от лайм и смесената мазнина. Пасирайте до гладкост. Ако сместа е прекалено гъста, добавете малко течност. Добавете сол и лимонов сок на вкус. Молето трябва да има ярък зелен цвят.

4. За бързата туршия сипете оцета и захарта в малък съд и ги загрейте, докато захарта се разтопи. В буркан с херметическо затваряне подредете нарязания на тънки полумесеци лук и нарязаните на тънки кръгчета заедно със семките люти чушки. Залейте с топлата смес от оцет и захар и оставете буркана отворен на стайна температура до изстиване. Съхранявайте туршията до 1 месец в хладилник.

5. Загрейте дълбок тиган на умерен огън с 1-2 с.л. зехтин. Сотирайте нарязаните лук и чесън до омекване. Добавете почистените скариди и изчакайте да се карамелизират от долната страна. Обърнете ги и деглазирайте с мескала, като изчакате той да се изпари. Дръпнете от огъня и овкусете със сол, черен пипер, фино настърганата кора на лайма и сока му.

6. Сипете по 1 голяма с.л. зелено моле върху всяка тостада и го разстелете на един слой, по цялата повърхност. Върху всяка тостада подредете по 3 скариди и 3 резена авокадо. Поръсете със сол и малко лимонов сок. След това подредете маринован лук и люти чушки. Накрая поръсете с листа кориандър.

Ще стане толкова вкусно, че дори няма да ви остане време да го снимате.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още РестАрт