Любовта към себе си като начин на живот

“Добри вибрации, добър живот” е книга, която ще ви води ръка за ръка по пътя към желаната промяна.

Ако кажем, че “Добри вибрации, добър живот” е настолна книга, няма да е прекалено. Векс Кинг е духовен наставник, писател, предприемач в сферата на лайфстайл културата, мечтател и човек, който много добре знае колко непоносимо тежък, груб и суров може да бъде светът. Посвещава книгата си най-вече на майка си, защото тя е кралицата, която се опитва да съхрани доброто под крилото си, макар и животът да не спира да размахва юмрук в лицето й. Освен майка си, Векс се обръща и към още някого.

Искам да посветя тази книга на всички, които си имат мечта, било то мечтата да оцелеят или да намерят брод в мрачен ден. Моята мечта бе да напиша книга, която да промени позитивно живота на хората по света. Ако аз мога да го направя, значи, можеш и ти. Вярвам в теб – надявам се, и ти. 

Колко просто, семпло и красиво звучи “всички, които си имат мечта”. Да си имаме мечта, означава много силно да копнеем за нещо и в най-трудните мигове мисълта за осъществяването на бляна да ни крепи. Разбира се, самосаботирането, негативните мисли и задълбаването в неуспехите никога на никого не са помогнали. Понякога е безкрайно обременяващо да се спъваме непрекъснато в камъните по пътя, макар и на пръв поглед да крачим внимателно и да гледаме в краката си. Идеите, които Кинг излага в книгата си, са близки до всички нас, скрити зад всеки ъгъл на съзнанието ни и вероятно дори е трудно да си представим колко могъщо можем самите ние да променим живота си. Една от най-големите тайни се крие в хората, с които се заобикаляме...  

Важно е да си дадеш сметка, че не е несправедливо да се отървеш от онези, които не показват загриженост за тебе.

Любовта към самите нас е много трудна за постигане. Подобно на тази към другите хора, тя е свързана с това да съумеем да приемем индивида такъв, какъвто е. Да му прощаваме лесно и да не го нагрубяваме, да му даваме това, от което най-силно се нуждае или поне онова, което може да го накара да се почувства в мир и баланс със самия себе си. Самообвиняването, негативният анализ и самокритичността са присъщи за човека, но това, което е най-трудното, е да откриваме светлината тогава, когато всичко наоколо се разпада - личен живот, работа, състоянието на ума, настроението на духа. Онзи, който успява да държи вибрациите си високи в дни, в които всичко останало изглежда ниско, е истински герой, защото не, той не е луд. Той обича себе си и иска да бъде щастлив.

"Ние сме онова, което сме, заради мисловните вибрации, които долавяме и регистрираме чрез сигналите на заобикалящия ни ежедневен свят“

Наполеон Хил 

“Добри вибрации, добър живот” не размахва пръст и не приказва на читателя нравоучително. Разказва истински истории, споделя примери от реалния живот и ни напомня колко е важно да отделяме време за себе си, да се срещаме с хора, които ни зареждат с положителна енергия, да си крадем мигове за почивка на ума и тялото, да черпим вдъхновение от всеки възможен източник, да пазим вътрешния си свят чист и да страним от клюки, да медитираме, да се радваме на постиженията си и може би най-вече… да бъдем благодарни и да помним, че: 

Преди да се оплачеш от училището си, си дай сметка, че някои хора дори не могат да получат образование. Преди да се вкиснеш от факта, че си надебелял, помисли, че някои хора дори нямат храна. Започнеш ли да недоволстваш от работата си, осъзнай, че някои хора нямат пукнат лев. Преди да се заоплакваш от това, че трябва да чистиш у дома, помисли, че мнозина са бездомни. Преди да започнеш да мърмориш, че трябва да миеш чинии, представи си всички онези, които нямат дори вода. Преди да се оплачеш от всичко това през смартфона си в социалните мрежи, без дори да се замислиш до каква степен си привилегирован, бъди благодарен поне за минутка.

Пътешествието навътре към себе си понякога може да бъде много страшно. Крие изключително дълбоки пропасти, често е съпроводено с гняв, трудност да осъзнаем причините за всичко лошо, което ни се случва. Смисълът се изгубва, сърцето не се чувства добре и душата не е в покой. Светът е тесен и бавно убива. Точно тогава можем да си припомним онова, което Франкъл пише в “Човекът в търсене на смисъл”, а именно че "Всяко човешко същество има свободата да се променя във всеки момент.“ И след това ни остава само едно. Да го направим. И да тръгнем със смели крачки към една нова и по-красива посока.

Предприемайки позитивни действия и променяйки начина си на мислене, ще се устремиш към нови висоти. Обичайки себе си, ще заживееш живот, изпълнен с любов.

бюлетин

още рестарт