„Римска ваканция“ и още заглавия за лятно бягство

Добро кино срещу лошо настроение.

Сигурни сме, че ви се е случвало да се опитвате да прогоните лошото настроение с добро кино. Човек рано или късно стига до извода, че най-важното е да бъде добре. Затова ви представяме селекция от филми, които да разлеят усмивка по лицето ви и да ви накарат да забравите за тревогите. Поне за няколко часа. Ето къде и с кого ви предлагаме да пътешествате:

Римска ваканция, 1953 г.

Ако има място, което може да ни накара да се усмихнем и да изпитаме усещане за dolce vita, това е Рим. Ако има актриса, чиито талант и чар са способни да ни развълнуват и вдъхновят от екрана, това е Одри Хепбърн. В лентата от 1953 г. виждаме красива отегчена принцеса, която взима един свободен ден за себе си. “Римска Ваканция” е 118 минути чиста радост и почти два часа замечтани усмивки. Нито секунда от този очарователен шедьовър не е пропиляна. Ако има една дума, с която бихме могли да опишем естетическото кинематографско бижу на Уилям Уайлър, това е “наслада”. Представете си, че сте свидетели на един пищен цветен микс от емоции, но разказан в нежна монохроматична форма.

via GIPHY

Невероятната съдба на Амели Пулен, 2001 г.

След появата на “Амели” много филми се опитаха да наподобят неговата очарователна атмосфера и трогателна топлота в историята. Но все пак нито едно заглавие, появило се на голям екран, не съумя да погледне на света по този полароиден цветен начин. Одри Тоту така органично влиза в образа на млада мечтателна жена, която има сладка прическа, чаровна усмивка, много голямо сърце и вяра в чудесата, че присъствието й на екрана трудно би могло да се наподоби… Героинята й сякаш тихо учи зрителите да виждат красотата навсякъде в света. “Невероятната съдба на Амели” на Жан-Пиер Жуне е един от филмите, които с цвета, светлината, идеята, музиката и посланието си могат да накарат всекиго да се почувства по-лек, по-щастлив и поне за малко да забрави за реалността.

via GIPHY

Полунощ в Париж, 2011 г.

Филмите на Уди Алън са… филмите на Уди Алън. Трудно и почти невъзможно е да се посочват по-добри и по-лоши, защото всяка една история, разказана от него, е отделна вселена. Един от нашите фаворити е “Полунощ в Париж”. Да поемеш на пътешествие до далечно време и далечно място и да срещнеш всичките си герои от различните епохи, би било вълшебно, нали? И точно това е брилянтният филм на Уди Алън. Магия. Не просто може да накара зрителите да се чувстват по-добре, той просто ги омагьосва. Топлата светлина от улиците на Париж и нежният отблясък на лъскавите витрини са комбинирани с глъчката от малките бистра и разговорите на Хемингуей, Скот и Зелда и още много гениални лица от онези години. Идеята, актьорската игра, музиката, камерата, диалозите и цялостното поднасяне на тази приказка заслужават бурни аплодисменти.

via GIPHY

Светлините на града, 1931 г.

“Светлините на града” на Чарли Чаплин със сигурност е сред един от най-великите филми за всички времена. Шедьовърът от ерата на нямото кино разгръща история, която е така наситена с топлота и нежност, че неусетно  деликатна усмивка се появява по лицата на зрителите пред екрана. Филмът говори директно на аудиторията си, елегантно засягайки важни човешки теми. Всичко това го превръща в безсмъртна класика, която осветява вътрешните ни градове, колкото и непрогледно мрачни да изглеждат те.

via GIPHY

Наистина любов, 2003 г.

Е, колкото до “Наистина любов”… ще кажем само, че наистина трябва да се гледа. Периодично. На всяка Коледа. Или в средата на лято, което се усеща като Коледа. Някои истории просто са необяснимо въздействащи, превръщат се в култови и абсолютно винаги носят едно и също усещане на позитивизъм, вяра в доброто, непосилно и почти натрапчиво чувство, че голямото щастие предстои. А за актьорския състав дори няма да говорим. Защото Хю Грант, Кийра Найтли, Андрю Линкълн, Лиъм Нийсън, Колин Фърт, Ема Томпсън, очарователният Томас Броуди-Сангстър и други големи заедно създават магията. А ние като зрители трябва само да я пуснем в сърцето си.

via GIPHY

бюлетин

още рестарт