Филмово приключение във Ванкувър

Пренасяме се в Канада, където попадаме на снимачната площадка на сериала “Проект Синя книга”.

В последните няколко години третият по големина град в Канада, Ванкувър, се налага като една от най-популярните дестинации за снимане на продукции, особено телевизионни сериали, които отнемат повече време. Там е много по-евтино от Лос Анджелис и звездите имат възможността да се прибират обратно в Калифорния през уикендите, което носи на града прякора “Северен Холивуд”. Попадам там именно по повод снимките на сериал, на чиято снимачна площадка съм поканена да направя интервюта не само с актьорския състав, но и с представители на другите важни звена като костюми, сценография, режисура, специални ефекти.

“Проект Синя книга” е вдъхновен от реални събития около случки с НЛО през 50-те години. Военен и учен са начело на екип, посочен от правителството, който трябва да докаже, че извънземни не съществуват, докато всъщност постепенно стават свидетели на точно обратното. В главните роли на капитан Майкъл Куин и Д-р Алън Хайнек са актьорите Майкъл Маларки, познат ни от “Дневниците на вампира” и гостувал два пъти в България и Ейдън Гилън, обожаван от феновете на “Игра на тронове” в ролята на Питър Белиш или Литълфингър. 

Кацам във Ванкувър в ранния следобед и се насочвам към хотела си, който се намира в близост до известния район Gastown. Именно това име носи и целият град в началото на основаването си и се разраства около таверна, чийто собственик е Джон Дейтън или Gassy Jack. Конкретното място днес е отбелязано от впечатляващ часовник с пара на улицата в квартала. Районът е известен предимно със заведенията си, сред които барове и таверни. Разходката ми продължава покрай огромното водно пространство, част от Тихия океан. Бидейки пристанищен град, във Ванкувър има  сериозни индустриални постройки. От брега може да се види и остров Гренвил, отново известен със заведенията си, както и многото яхти, освен промишлените постройки. Времето е много подобно на Лондон - малко, по-меко, тъй като е влажно, но и доста мрачно.От брега на океана може да се разходите по уличките и да преминете през квартала Yaletown, който също ще ви зарадва с приятна атмосфера, заведения и магазини.

Време е и за първия ми ден на снимачната площадка. Студиата на продукцията за извън града и пътуваме около час, за да стигнем до тях. “Проект Синя книга” снима втория си сезон, което значи, че продукцията вече има натрупан арсенал от костюми и декори от първия. Срещаме се с представители на тези два отдела, които ни разказват любопитни подробности около проучванията, които правят за всеки един детайл. Развеждат ни сред различните стаи и офиси, създадени за сериала, включително и такива, които все още трябва да пазим в пълна тайна. Предстои да видим новия сезон у нас през пролетта на 2020 по канал Epic Drama. 

Към края на деня се срещаме и с един от актьорите, който се включва в новия сезон в ролята на генерал – Кълм Фиор. Емблематичен канадски актьор, изключително симпатичен и усмихнат, когото сме гледали в безброй продукции на малкия и големия екран, сред последните е хитовия сериал на Нетфликс – “The Umbrella Academy”. След тази среща си тръгвам в много приятно настроение. 

На следващия ден отново е време за разходка из града – този път е ред на огромния парк - Stanley Park. Много наподобяващ Сентръл Парк в Ню Йорк, той често е нареждан сред най-красивите в света. Разположен на огромно пространство, част от парка си е истинска гора с близо половин милион дървета, някои от тях на над 100 години. Много са местата за посещаване и животните, които го обитават. Малко по на север е разположена и една от най- големите забалежителности на Ванкувър – Capilano Suspension Bridge Park. Висящият мост над река Капилано е с дължинa 140 метра и минава на височина от 70 метра над реката. Средно на година мостът се посещава от над 800 хиляди души от цял свят. Изграден е от шотландския инженер Джордж Макей, през 1889 година и първоначално мостът е съставен от кедрова дървесина и конопени въжета, които през 1903 биват заменени от стоманени. Днес по моста минават хиляди хора всеки ден и въпреки правилата да не се спира, тъй като движението трябва да е плавно, много от посетителите редовно прекарват няколко минути в селфита. Създадени са и още няколко по-малки моста, които свързват част от дърветата, нявсякъде има и лампички, част от които реагират на шум и така започват да светят. Всичко наоколо е много красиво и е заобиколено от огромни планини и толкова много дървета. Можеш да прекараш часове в парка и да наблюдаваш всеки малък детайл, който природата е създала и хората са помогнали допълнително. 

Малко по-късно отново съм сред декорите и атмосферата на сериала “Проект Синя книга”, този път се срещам с Майкъл Маларки и Ейдън Гилън. С Майкъл се познаваме от България, тъй като имах удоволствието да водя панела с него по време на гостуването му в Comic Con. Разказват ми за героите си, за историите и дали вярват в НЛО. 

След няколко минути забавление в тяхната компания, идва и актрисата Лора Менел. Изключително красива, фина и нежна, канадката е в ролята на Мими – съпругата на Алън, героят на Ейдън Гилън. Излишно е да казвам, че тя също е прекрасна. 

Разходка из Ванкувър и декорите и героите на “Проект Синя книга” са съставки за едно наистина много забавно приключение във филмовия свят на канадския град. Очаквайте и видео истории в началото на 2020 в каналите на документалната поредица Cinema Confidetial.    

бюлетин

още рестарт