Препоръките на АртАкция за Панаира на книгата

Каквото и да изберете от препоръките ни, ще подарите на себе си и на близките си цял нов свят. А днес това ни е повече от необходимо.

Отново настъпи това време в годината, в което се чудим какво да купим на любимите хора, обикаляме трескаво магазините със списъци и се опитваме да направим малките си лични светове по-вълнуващи. В домовете ни ухае на мандарини, а в душите ни на любов. Тази седмица НДК ще ухае на нови книги, защото Панаирът на книгата започна. Не можем да скрием, че тази година прочетохме страхотни книги, които сме нетърпеливи да ви споделим.

Още с влизането в НДК веднага ви съветваме да се отправите към щандове 112 и 118. Там се намират съответно Сиела и ICU. Горещо препоръчваме “Аз съм българка”. Една книга, в която ще откриете 40 вдъхновяващи истории и 40 портрета. Авторката Петя Александрова споделя:

"Моят избор на героини в тази книга робуваше на едно-единствено условие: да могат да служат за пример и вдъхновение на днешните момичета. На тези, които са неуверени, плашливи, несмели. На тези, които лесно се отказват от мечтите си, ако срещнат препятствие или неодобрение. Които се страхуват от обществено порицание, боят се да бъдат различни, любознателни, страстни, дръзки... На тези, които не смеят да бъдат щастливи или свободни посвоему.”

Препоръчваме, защото вярваме в добрите истории.

На щанда на ICU пък задължително трябва да се сдобиете с “Истории от 90-те” и през нея да срещнете любими разказвачи, които си припомнят отминалото време с наслада, с болка, с носталгия, с горчивина. Невена Дишлиева създаде сборник, който топли като коледно одеяло и който ни кара да посмеем да си спомним онова, което сме затворили в чекмеджето. След 30 години колеблив преход, днес няма страшно да си кажем, че сме го изтанцували това време, че сме се обичали и сме тичали смело и с цветя в косите по посока на демокрацията.

Препоръчваме, защото обичаме да си спомняме.

На щанд 325 пък ви очакват нашите приятели от Жанет 45, които са приготвили за Коледа юбилейно издание на “Мравки и богове - хроника на ХХ век” от Стефан Цанев. За пръв път романът беше публикуван преди 20 години, навръх 2 000 година.  Ако не сме богове, поне да не се правим на мравки! За някои книги се шуми дълго, след което читателите сякаш ги забравят. Този случай обаче не е такъв. Хората продължават да милеят за “Мравки и богове”, а изданията му претърпяват десетки допечатвания. Специалното издание на Жанет 45 върви и с прекрасно оформление на художника Христо Гочев.

Препоръчваме, защото вярваме във вечната литература. 

В непосредствена близост до Жанет 45 се помещава и златният щанд на издателство Колибри, които тази година пристигат със силни акценти. Една от най-важните книги, които могат да бъдат намерени там, е изданието на две ранни новели на Харуки Мураками. “Чуй песента на вятъра” и “Пинбол”. Текстове, в които са кодирани всички теми и проблеми, по-късно разтворили се в големите произведения на писателя. И тук говорим за самота, любов, тъги, меланхолия. Лекуваме се в задимени барове и с щипка сюрреализъм.

Препоръчваме, защото обичаме Харуки Мураками и начинът, по който успява да разгърне и най-простата история.

Ако искате да подсладите зимните си следобеди, то със сигурност имате нужда от неподражаемия английски хумор на П. Г. Удхаус и "Сбогом на всички котки". Истински шедьовър от един майстор на езиковите нюанси и сладки капани.

Препоръчваме, защото вярваме, че смехът е най-добрата терапия.

За онези от вас, които искат да зарадват най-малките в семейството (или пък детето в себе си), се спираме на изданието "Колко остава до Коледа" на световноизвестния детски писател и илюстратор Янош. 24 истории до Коледа — по една за всеки ден. 

 

Препоръчваме, защото Коледа е състояние на духа и историите могат да стоплят детското сърце по всяко време на годината.

Няма как да пропуснем и едно истинско литературно събитие, каквото е новият роман на Томас Харис, авторът на "Червения дракон“, "Мълчанието на агнетата“, "Ханибал“. С книгата "Кари Мора" има сериозен шанс да пропуснете коледната вечеря - просто няма да искате да я оставите, докато не я прочетете на един дъх.

Същото важи и за "Дилър на реалности" на ексцентричния Николас Димитров, който ни предлага... съвършен дигитален наркотик и бъдеще, в което забрани не съществуват. Потреблението е достигнало предела си, моралът вече не е на мода, религията се е превърнала във фаст фууд. Човечеството е затънало в развлечения, разврат и наркотици. Елитът има нов вид забавление – персонална реалност, в която може да се претвори всяка най-порочна фантазия. И така започва приключението...

 

Препоръчваме, защото обичаме четива, които те карат да забравиш за реалността.

И за финал, но не по важност: книгата "Идеи без граници. 30 интервюта със световни артисти от България" на Даниел Ненчев, която може да откриете на щанда на Книгомания. Интелигентни, смели, различни въпроси към творци, променящи света с таланта си. Александрина Пендачанска, Александър Морфов, Васко Василев, Галин Стоев, Георги Господинов, Райна Кабаиванска, Теодор Ушев, Христо Явашев-Кристо и Явор Гърдев са само част от интервюираните.

 

Препоръчваме, защото за добрите примери трябва да се говори. Точно толкова фино и елегантно, колкото го прави Даниел.

Каквото и да изберете от препоръките ни, ще подарите на себе си и на близките си цял нов свят. А днес това ни е повече от необходимо.

Кари Мора Васко Василев Теодор Ушев

бюлетин

още рестарт