Минутите, в които не мислим за нищо

Времето за празнота може да бъде лечебно. Вижте защо в книгата „Изкуството да живеем просто“ на Шунмьо Масуно.

Забравихме ли как се живее просто?

Шунмьо Масуно е японски дзен монах, който ни припомня колко е важно да живеем спокойни и просто. Днес повече от всякога имаме нужда от мъдростите му, защото в темпото, с което минаваме през дните си, забравяме бавното живеене и най-фундаменталните радости. А именно онези – тихите моменти, в които слушаме себе си и чуваме света около нас. Днес четем "Изкуството да живеем просто“ и си подаряваме 100 всекидневни упражнения за спокоен и радостен живот.

Намерете време за свобода

Първо наблюдавайте себе си

Бъдете такива, каквито сте, но без да бързате, без да проявявате нетърпение

Дали някой от нас намира време да не мисли за нищо в своето всекидневие?

Повечето хора биха казали: "Не мога да отделя и една минута за подобно нещо“.

Непрекъснато се чувстваме притискани от времето, от работата и от всичко останало, което изпълва живота ни. Съвременното битие е по-забързано от всякога. Всеки ден по цял ден ние се опитваме да дадем най-доброто от себе си само и само да свършим онова, което трябва да бъде направено.

Ако се потопим напълно в тази рутина, несъзнателно, но неизбежно ще изгубим перспективата за истинското си аз и за истинското щастие. 

Единственото, от което се нуждаете, е да отделяте някакви си десет минути всеки ден. Опитайте се да намерите време за празнота, за мигове, в които не мислите за нищо.

Просто се постарайте да прочистите съзнанието си и да не обръщате никакво внимание на нещата около вас.

В ума ви ще блуждаят различни мисли, но се постарайте да ги отпратите една по една. След като го направите, ще започнете да забелязвате настоящия момент, да улавяте неуловимите промени в природата, които ви поддържат живи. Когато вниманието ви не е отвлечено от други неща, тогава се разкрива вашето чисто и истинско аз.

Намирането на време да не се мисли за нищо – това е първата стъпка към постигането на просто живеене.

Warwick Kay, Behance

Търсете залеза

Бъдете благодарни, че сте доживели до следващия ден

Намерете своите собствени "стъпала към залеза“

В квартала Янака в центъра на Токио има едно място, което е известно като "Стъпалата към залеза“. Самите стъпала не представляват нищо необичайно, но ако в подходящото време седнете на тях и погледнете към небето, може да уловите гледката на красив залез.

Не знам откъде е дошло наименованието "Стъпала към залеза“, но от един момент нататък всички започнаха да ги наричат така. Много хора ходят там, за да гледат залеза.

Предполагам, че по целия свят има много такива места. Обзалагам се, че в японската провинция могат да се наблюдават красиви залези от пътечките между оризовите поля. А в града бихте могли да се качите на покрива, откъдето залязващото слънце изглежда огромно.

Не ви трябва да ходите чак до Янака. Лесно е да се намерят различни места, които да ви послужат като ваши лични "стъпала към залеза“.

Важното е да има къде да седнете и да гледате как слънцето залязва. А след като падне нощта, вдигнете за миг поглед към небето. Изпитайте благодарност за това, че сте преживели още един ден. Този миг ще стопли душата ви.

бюлетин

още рестарт