Момичето с гепардовите крака

Вдъхновяващата история на Ейми Мълинс - параолимпийска шампионка, актриса, модел и жена за пример.

Годината е 1998-а, мястото е TED Talk - по онова време това е нова платформа за публични разговори и дори интервюта, които организаторите правят с важни и вдъхновяващи хора в различни области. Някъде там се появява и младата Ейми Мълинс. Тогава тя е само на 23 години и е параолимпиец. Две години по-рано е счупила световните рекорди за спринт на 100 и 200 метра и се състезава в дисциплината скок на дължина на летните Параолимпийски игри в Атланта, където е част от отбора на САЩ. Междувременно учи "Международни отношения“ в университета в Джорджтаун, където е спечелила пълна стипендия. По общочовешките и социални дефиниции Ейми е инвалид. Тя е родена с малформация, известна като фибуларна хемимелия и двата й крака са ампутирани, когато е само на една годинка.

И въпреки това на 23 години, на първата си поява на TED Talk, едно от нещата, с които започва лекцията е именно, че не е спирала да се движи и да тича. Предимно да тича. Още като дете спортува активно, а след това продължава и в гимназията. Печели първото си състезание на 19 години и някъде там намира и първия си треньор. Той, от своя страна, е нещо като суперзвезда в света на спорта, а тя е неговият първи параолимпиец.

"Първоначалният ни разговор прерастна в едно чудесно партньорство. Треньорът ми не беше работил с атлет с увреждания и нямаше никакви предразсъдъци.“

Така Ейми се превръща в звезда в параолимпийските спортове, а краката, които получава, са извити дъги от специален лек метал, с формата на крака на гепард.

И това е едва нейният първи чифт. 

Близо 11 години след този първи разговор в рамките на TED, когато разказва своята история, Ейми се завръща. Тя е пораснала, разхубавила се е, станала е по-уверена и е някак по-висока. 1.85 см, ако трябва да бъдем напълно точни. И това се дължи на краката, които носи в този момент. Те са специално изработени за нея и имитират стройни женски крака с изключително високи обувки на токчета. Когато ги слага за първи път на парти, нейна приятелка се обръща към Ейми с думите: "Но, Ейми, това не е честно! Как така можеш да си висока, колкото си поискаш?!“ По нейните думи, в момента Ейми има близо 5 различни вариации на височина, която започва от 1.73 см и стига до впечатляващите 1.85 см. 

Вторият разговор на Ейми на TED Talk започва с вдъхновяваща история:

"Говорих пред група от 300 деца, на възраст от 6 до 8 години, в един детски музей, където бях донесла цяла торба с крака и бях помолила да ги подредят на една маса. Съдейки от моя опит, децата са любопитни за нещата, които не познават, не разбират или които са им чужди. Те се научават да се страхуват от тези различия само когато възрастен повлияе на поведението им и приглуши онова естествено любопиство, което носят. Предварително се бях уговорила – децата да влязат за 2 минути без възрастни. И така, вратите се отварят и децата се струпват около масата с крака. Започват да пипат, да ръчкат, опитват се да легнат върху протезите ми за бягане, за да видят какво ще стане. И аз им казах: "Деца, събудих се тази сутрин и реших, че искам да прескоча къща. Ако се сещате за някое животно, някой анимационен герой, супергерой, всичко което ви дойде на ума сега, какви протези бихте ми направили?“ И едно от децата извика: "Кенгуру!“ "Не, не, не, трябва да е жаба!“, "Не, трябва да е инспектор Гаджет.“ И тогава едно 8-годишно детенце каза: "Хей, а не би ли искала и да можеш да летиш?“ И тогава цялата стая, включително и аз, казахме: "Даааа!“ И просто така, аз се превърнах от жената, която тези деца щяха да са свикнали да наричат "инвалид“, до някой, който има възможности, които техните тела все още нямаха.”

И това е едва началото на вдъхновяващия й път от 23-годишна параолимпийка до жена, която, нека си признаем, владее суперсили, поне в очите на онази група от деца. След първата й поява на TED Ейми става нещо като суперзвезда в света на спорта и параолимпийците. С нея се свързва редактор на списание ID и я снима за корицата на списанието. Чисто гола, само с протезите, които имитират крака на гепард. И защо не? По онова време Ейми е най-бързият параолимпиец в света. Без почти никакви специални тренировки и бягаща като диво животно, размахваща ръцете си във всички посоки, по нейните думи, тя успява да победи рекорда на най-бързия човек в нейната категория от първия път. Тя е роден бегач. И някаква липса на крака не би трябвало да я спира. 

След появата на тази корица към Ейми започват да пристигат предложения от десетки дизайнери и биотехници, компании и прочие, с предложение за различни видове крака. Така година по-късно Ейми дефилира на първия си подиум, обута в дървени крака, направени от Алекзандър Макуин. "Хората мислеха, че това са дървени ботуши!“, казва тя. Ейми е толкова  грациозна и чувстваща се уютно в кожата си, че няма и помен от размахващото ръце момиче, което няма крака. Защото тя има общо 12 чифта крака.

По времето, когато четете тази статия, Ейми може и да се е сдобила с още няколко броя великолепни крайници. Към днешна дата тя вече не е атлет – Ейми Мълинс е на 44 години, но е модел, актриса и активист за борбата с начина, по който обществото възприема хората с различни малформации. Още в първия си TED Talk Ейми разказва как е видяла мъж без един крак да изкачва стена и друг без ръка да прави скок от високо. И е била толкова впечатлена, колкото бихте били вие, когато я видите да бяга. Или да говори. 

Днес зад гърба си Ейми има няколко фотосесии, множество корици и е един от основните говорители на TED. Последното й участие на платформата е отпреди 4 години и се нарича "Мост между въображението и създаването“. Ейми говори за напредването на технологиите и възможностите на човешкото тяло, което е родено без такива. Като нея. Преди години Мълинс щеше да е инвалид в количка, който има нужда от помощ за най-елементарните човешки нужди, а днес тя е жена, която се извисява гордо на своите 1.85 см и излиза с холивудска звезда, като самата тя е доста по-впечатляваща от партньора си. За справка: става дума за британския актьор Рупърт Френд. 

Намерете Ейми в YouTube канала на TED и ще останете искрено впечатлени от лекциите й. А после вижте как тича. В момента, в който снима първия си филм (The Cremaster Cycle на Матю Барни), Ейми осъзнава, че може да надскочи нормите.

 

"В този момент започнах да се отдалечавам от нуждата да поддържам човешкото, като единствен естетически идеал.“ Сред протезите, които притежава, ще откриете всичко – от гепард, през прозрачни протези, до цветя, дървета и почва с картофен корен. Да, тя има и такива. Както и чифт, който прилича на пипала на медуза. 

За Ейми Мълинс границите на естетиката и възможнотите са разтегливи, подобно на вариациите на височината й. За нея онова, което нейното заболяване и случките последвали след него в различните области на живота й, са поетични.

"Защото поезията има значение. Поезията е онова, което издига баналното и пренебрегваното до сферата на изкуството. Тя може да преобрази онова, което може да е плашещо за хората в нещо, което ги кара да погледнат за повече от миг и да проявят разбиране.“ 

бюлетин

още рестарт