Живей тук и сега

Безценните съвети на Д-р Чой Ен Джун.

Д-р Чой Ен Джун, специално за АртАкция, точно преди да излезе на български език книгата му "Ключът към здравето на вашето дете“

Когато попитали един детски писател как се пише за деца, той отговорил – като за възрастни, но по-трудно . Как стои въпроса с медицината за деца? Аналогично ли е?

Напълно съм съгласен.  Да се лекуват деца е много по-сложно, отколкото възрастни. При децата има много нюанси, те не винаги могат да формулират ясно оплакванията си (дори ако могат да говорят), към децата е нужен специален подход. Пък и прекаленият контрол на родителите понякога е излишен и пречи на лечението.

В днешно време медицината не стои на едно място, а се развива с всяка изминала година. Това се отнася предимно за развитите страни. От една страна е радостно, но от друга… Като разполагаме с развита фармация и с толкова богат арсенал от лекарствени средства, рискуваме да прекалим с лекуването на децата. А нали първата заповед е "Не вреди!“

Когато лекуваме децата, всъщност лекуваме и родителите, ако правилно съм разбрала един от постулатите във вашата книга. Така ли е?

Да, децата наистина са отражение на родителите, на техните взаимоотношения и на атмосферата в семейството, те са все едно "лакмусова хартия“, ако мога така да се изразя.

Основната мисъл на Книгата е тази, че ако искате децата ви да са здрави и щастливи, трябва внимателно да вниквате в техните потребности, в състоянието на организма им, да сте пример за хармония и щастие в семейството. Да бъдете пример във всичко!  

Коя е най-голямата грешка, която родителите допускат при, да речем, вдигане на висока на температура на детето?

Да, грешката на родителите е в това, че при повишена температура те веднага се мъчат да я свалят, дори ако стойностите не са високи. По правило се препоръчва да се понижава температурата, ако е над 38 градуса. Температурата може да се повишава и при такива болестни състояния като инвазия с хелминти, но това не означава, че трябва да я понижавате. Важно е да се консултирате с опитен педиатър.

Как да изберем най-добрия доктор? И кога трябва да се обърнем към специализирана помощ? Докъде и докога  може да се осланяме на самолечение?

Нужно е да търсите специализирана помощ винаги (но да не стигате до абсурдни ситуации), тъй като само специалист може реално да оцени ситуацията. Трябва да се подхожда сериозно към избора на лекар, да се гледат отзивите на пациентите, препоръките, как провежда консултациите, как вижда тактиката на лечението на Вашето дете, неговата стабилност и преданост към професията, що за  човек е. Ето, на тези критерии си струва да се обръща внимание. 

Как бихте отговорили на нападките към нетрадиционната медицина от страна на традиционалистите?

Класическите специалисти са постоянно недоволни от нетрадиционната медицина. Но нетрадиционната медицина има големи предимства. Напоследък хората все повече насочват вниманието си към по-щадящо и природосъобразно  лечение, отколкото към просто приемане на химически препарати. Специалистите по нетрадиционна медицина трябва да посещават и да участват в съвместни конференции, да влизат в дискусии с колегите от класическата медицина.

Има ли място религията в здравеопазването?

Във всички времена медицината е била тясно свързана с религията. Това не е случайно, тъй като и религията, и медицината, са в основата на живота и смъртта, а грижата за човешкото здраве – телесно и душевно – от много отдавна е важна функция на религията.

Но не бива да се изпада в крайности при неотложни състояния, при които има риск от заплаха за живота  на човека, където се изисква сериозна намеса (преливане на кръв, операции, в това число и присаждане на вътрешни органи…)  

Как се отнасяте към хомеопатията?

Към хомеопатията като наука се отнасям с голямо уважение. Смятам, че тя има своето място. Част от лекарите смятат заслугите ѝ за ефект на плацебо или пък шарлатанство. Моето мнение е, че хомеопатията помага. Не случайно  съществува няколкостотин години. А тези, които не вярват и смятат, че тя не работи, по-добре да не казват нищо.  

Диетолозите казват, че в основата на всички здравословни проблеми е нарушеният метаболизъм. Всичко ли може да се излекува с диета?

Що се отнася до диетологията, самият аз не съм диетолог, затова в това отношение не мога да изкажа еднозначно мнение като специалист. Изначално храната е носела здраве, лекувала е хората. В последно време храната служи за задоволяване чувството за глад. Ако храната е качествена и натурална, то при професионална консултация и подбор диетата помага на всеки специалист. Неслучайно при различни заболявания по-рано са съществували, а и сега също, диети, режим на хранене. Разработвани са, изхождайки от състоянието и потребностите на организма, в зависимост от заболяването. Диетологията има голямо значение за човека.

Кога рефлексотерапията и акупунктурата са безсилни?

Иглорефлексотерапията е безсилна, когато има противопоказания – системни заболявания на кръвта, онкологични заболявания, случаи на остри инфекциозни състояния. Според мен, тя е безсилна, когато човек не иска да оздравее или когато  проблемът е преминал в по-напреднала фаза, където се налага оперативно лечение.

Кой орган е шефът на тялото – сърцето или мозъка?

Най-важното в нашето тяло е мозъкът, защото той контролира всички процеси на жизнената дейност в организма, всички вътрешни системи, синхронизира работата на всички системи и органи.

Ако трябва да дадете само един здравен съвет на читателите, какъв би бил той?

Ако човек живее с днешния ден, то това е най-добрият съвет за поддържане на здравето "Живей тук и сега“. Колкото е по-естествен човек, толкова по-добре за здравето!

 

бюлетин

още интеракция