Мариела Гемишева – бунтът ѝ отива

Разговор за модата, вечния стил и какво значи наистина добър аутфит.

Спокойно можем да обявим 5-и февруари за ден на модата. Имаме поне три причини да го направим.

На тази дата през 1954-та е прословутото ревю на Коко Шанел в Париж, което бележи нейното триумфално завръщане след години мълчание. На същата дата пък миналата година представихме скандалната и неповторима Вивиан Уестуд с едноименната ѝ книга, слушайки пънк и веейки коси в нейна чест. Ето, че на тази дата записваме с големи розови букви и излизането на българска модна книга не на кого да е, а на бунтарката на нашата модна сцена Мариела Гемишева. Помним я с прословутия ѝ пърфомранс с деструктурирането и изгарянето на сватбени рокли на покрива на Шипка 6,  както и с това, че вдъхнови Георги Дюлгеров за филма му "Пясъчен часовник“. 

Ако си поне малко изкушен от модата, ако искаш да разбереш как и защо е създаден сутиенът, защо и кога жените обуват панталони, за вечната битка между Диор и Шанел, за свободата и робството на добрия аутфут, трябва да прочетеш книгата на Мариела Гемишева "Време и стил“.

От корицата те гледа, не кой друг, а Ива Янкулова, която освен, че е настръхващо хубава, е и много талантлива певица. 

Мариела, за кого е тази книга? 

За хора които се интересуват от един "елегантен начин да научим повече за историята на хората и света“ (Силвия Недкова, редактор на "Време и стил“ ) и разбира се, за себе си.

Модата минава, стилът остава, казва любимата ни Коко Шанел. Какво е стилът за вас?

Стилът е себепознаване.

 

Как се постига стил?

С реално отноношение към себе си.

Модата изкуство ли е? Къде е мястото на обучението по мода? Какви са днешните студенти по мода? 

Модата е необятна територия с много възможности и избори за начини на представяне и идентифициране на личността. Що се отнася до младите хора или студентите, специалността МОДА е многофункционална територия да опознаят себе си. А вследствие да проектират въпреки себе си, т.е. за потенциални техни клиенти и съответно международни брандове.

Известна сте като бунтарка в модата, предимно заради модните пърформанси, които правите. Вървите по ръба на скандала, но в живота сте кротък и тих човек. Как модата може да покаже нашия протест и въобще възможно ли е днес това? 

Аз не съм особен активист… просто не понасям безвкусица и посредственост. А тук модата много помага и в двете противоположни посоки: как да овладееш МЯРКАТА, противопоставяйки я с липса на такава. В този смисъл моят "бунт“ съдържа авторска намеса в общоприетите норми за вкус.

Кое е любимото ви десетиелтие от миналия век като стил?

Може би 90-те, които изживяхме в една "рискова бохемия“ и  "абстрактната романтика“.

Диор или Шанел?

Готие.

Женствеността или бунта?

Женственият бунт е според мен е най-ефективен.

Рокля или панталон?

За мен лично панталон.

Модата свобода или робство е? Често казваме, че някой е роб на модата.

Най-ефектното в модата днес е нейното разнообразие. Акцентът, обаче, е винаги личността на притежателя на дрехата. В този смисъл е редно това да се напомня често на т.н. "модни жертви“. И на всички потребители, разбира се.

Без какво не може един приличен гардероб? Шанел би казала малка черна рокля, а вие?

Забележително красиво и функционално бельо.

Какво в модата Ви дразни?

Хиперкомерсиалността на големите брандове и драстичното падане на качеството на облеклото. В този смисъл, не случайно винтидж момента или винтидж детайла в цялостния силует днес е много важен.

Кой днес се интересува от мода в академичен план?

Надавам се млади хора, които се интересуват от качествено образование, което в нашата професия е абсолютно задължително.

Къде се намира малка България на картата на модата?

От космополитна гледна точка там, където и другите.

С какво можем да се гордеем в модния свят? Надявам се не само с модели, които са пробили навън. 

Това, че по-младите колеги вече имат достатъчно възможности да учат и работят в международен план, без значение къде са базирани.

Към какво се стремите като дизайнер и като преподавател? 

Като дизайнер и художник за мен е много важно да успявам да финансирам и реализирам проектите си, особено некомерсиалните. И винаги това да се случва с удоволствие. Като преподавател, да провокирам и мотивирам младите си колеги, които имат потенциал, разбират къде се намират и имат енергия да продължат в професионалните среди.

Може ли един моден съвет към читателите ни?

В смисъла на атракцията: от днес нататък с нещо "розово в косата“. 

На 5-ти февруари в Галерия Структура, в 18 часа ще ви посрещнем с розови коси и розово настроение, ще пием по един коктейл, ще се радваме на добра компания, хубава музика и... изненади! 

бюлетин

още интеракция