Ива Янкуловa - YVA, 20 years minus 1

Влизаме за малко в света на едно красиво и талантливо момиче. С великолепен глас и много истории.

Докато с нетърпение чакаме първия самостоятелен албум на YVA (Ива Янкулова), забелязваме как прекрасното й лице е украсило корицата на важна модна книга, която предстои да излезе тези дни от издателство Колибри. Книгата се казва Време и стил, неин автор е авангаристката Мариела Гемишева, и съвсем случайно се оказва, че едно от парчетата на ИВА от предстоящия ѝ албум (Fish tears) се казва Colibri?!

Музикалният талант на YVA обаче е темата, която ни вълнува сега повече, и най-вече желанието да разберем в аванс нещо повече за нея и последните ѝ занимания, които, повярвайте ми, са я погълнали като океан река. Може би затова YVA е неоткриваема и пестелива в комуникацията си. Е, за Атракция няма затворени врати, затова надникнахме малко в нейното ежедневие и... вижте какво се случва там. 

Simone Falcetta

Записваш първия си албум, който се очаква да излезе края на февруари. Знаем, че сама се продуцираш, пишеш текстовете си (на английски), музиката – също. Как се справяш? Нямаш доверие на другите или искаш да контролираш всичко? Или просто си силно момиче, което иска да докаже, че може да се справи?

Всъщност, аз не съм единственият продуцент на албума. Иво Христов е вторият. Той е също така графичният дизайнер, като човек с богат опит в тази сфера. А по самите песни работя главно с Ненко Милев, с когото правим почти всички аранжименти.

Чували сме те да пееш кавъри. И то го правиш блестящо! Аз съм влюбена в твоето изпълнение на парчето на Jeremy – Fake fruits. Кои банди и певци най-много са ти повлияли?

Да. Уважавам творчеството на различни автори и ми харесва да  импровизирам върху техни произведения, но това, което истински ме вълнува, е авторската музика, която създавам. Не зная до колко мога да говоря за влияния, но предполагам автори като Суфян Стивънс, Лиан Лахавас, Лиса Ханиган, Деймиън Райс, Джеф Бъкли…. много са, трудно ми е да изброя всички, все пак музиката е въпрос на усещания, настроения. 

 

С кого би искала да пееш на една сцена?

С музикантите, с които репетирам сега за промото на албума. За мен е чест и истинско удоволствие да работя с такъв екип.

Хората те познават повече като модел. Кога и как решиш да се отдадеш на музиката?

Напълно естествено беше. Разбира се, отне доста време. Ще ми се да гледам на себе си като на артист… след това като на модел.

Отказваш ли се от"модния бизнес“? Или се опитваш да ги комбинираш?

Предполагам, че ако изскочи интересна работа в сферата, няма да я откажа.

Ходила си на уроци по пеене, по китара. Личи си, че много си се трудила да изградиш перфектното ти звучене. А харизмата си я имаш по принцип.

Перфектно, със сигурност, не е, но да. Полагам усиля, но най-важното е, че процесът ми е изключително интересен и любопитен.

Кое е това, което е различното при теб? Кое те отличава от другите като музикални послания?

Не знам. Това е много обобщаващ въпрос, всеки артист би трябвало да има своята индивидуална нишка, която да следва. Не мисля,, че има еднозначен отговор на него и не бих си позволила да се окачествя като различна или уникална. Аз съм това, което съм.

В песните ти, а и в теб, като че ли се усеща меланхолия. Това ли е настроението,което носиш?

Настроенията са палитра от цветове, не е само едно.

Оптимист ли си?

Да, но съм и реалист.

Била си на корици на много модни списания, а и на книга дори. Суетна ли си?

Не, не съм суетна изобщо. 

Имаш ли идоли, ментори, хора, които те вдъхновяват?

Идоли, не. Имам много хора, на които се възхищавам. Ако говорим за известна личност… Може би това е Пати Смит.

Simone Falcetta

Какво да очакваме от теб на премиерата на албума?

10 песни, написани и изпълнени с много любов и внимание от чудесни музиканти, които са не само големи професионалисти, но и супер хора. Очаквайте нещо, над което отделихме добро количество време и му дадохме въздух и пространство да се роди на белия свят.

Очаквайте представне на албума Fish Тears на YVA в Терминал 1 на 21февруари! 

бюлетин

още интеракция