Екшън легендата Патрик Килпатрик

Отблизо с истински екранен злодей.

Патрик Килпатрик е един от най-добрите актьори на своето поколение, превъплътили се в злодеи на големия и малкия екран. Той се е изправял срещу някои от най-емблематичните екшън герои и е обучен в каскади, бораване с оръжия и преследване с коли. Бил се е срещу Арнолд Шварценегер, Джеймс Каан, Брус Уилис, Стивън Сегал, Жан-Клод Ван Дам, Том Круз и Чък Норис в заглавия като “Заличителят”, “Последният оцелял”, “Под обсада 2: Тъмна територия”, “Черна вода”, “Смъртна присъда”, “Специален доклад”. Току-що публикува първата книга от мемоарите си и това какво е да си екранен злодей – “Dying for living”. На живо този почти 70-годишен мъж е грамаден, шумен и с него можеш да си говориш за всичко, независимо дали сте на едно мнение или не. 

Писането е важна час от живота на Патрик, тъй като той започва кариерата си като журналист, който не се страхува да задава трудни въпроси. На 32 години  иска да напише книга, но съквартирантът му по онова време е актьор и вместо книга, написва пиеса. След това идват и филмите. Патрик е горд баща на двама сина, които като деца е плашел, че ако не слушат ще ги прати в Невърленд, имението на Майкъл Джексън. 

Фотограф: Диляна Флорентин

Злодеите са причината книгата ти да съществува сега – “Dying for living”.

Те са една от причините. 

Кажи ми повече за книгата – кога започна да я пишеш, защо започна да я пишеш?

Започнах да я пиша поради две причини – едната може да прозвучи арогантно, но в живота си съм правил много неща. Случвало ми се е да съм сред голяма група хора и някой да разказва история И в началото, тъй като и аз много обичам да говоря, разказвам нещо, което е като добавка до тази история. Но моите добавки винаги бяха по-големи и откачени по някакъв начин. И започнах да се чувствам зле от това, тъй като беше като снизхождение към хората, които говореха. И си казах, че трябва да намеря къде да сложа всички тези истории без хората да са пренебрегнати. А другата причина беше, че започнах да излизам с една прекрасна жена и й пращах по една история на седмица в продължение на година. Това се превърна в последствие в първата чернова на книгата. Това е първа част, посветена на израстването ми, макар че се простира доста над него. А втора част ще бъде свързана с шоубизнеса и там съм събрал много, много…

Истории?

Да, вече е написана, само трябва да я поизлъскам.

Мислиш ли, че ще има хора, на които няма да им харесат историите?

Има две неща, които се бият в мен – едното е журналистическото, което иска да казва истината, а другото е духовното в мен, което не иска да обиди никого. Но журналистическото винаги печели!

Да, знам. 

Дефектите са си наши и всички ги имаме. Аз по никакъв начин не съм перфектен! Правих интервю с Тед Търнър и той имаше репутация на женкар и аз го попитах “как би се чувствал ако жена ти беше популярна за това, че преследва мъже?” Той полудя! Но това е и част от идеята ми зад интервюто, аз нямах за цел просто да го дразня. Просто исках да знам защо трябва да има двоен стандарт, а той определено не искаше да се занимава с темата. 

Той отговори ли ти нещо или си излезе?

Каза ми “ако ми зададеш още един такъв въпрос, това интервю е приключило”. 

Кой беше първият ти филм?

Направих един филм, който се казваше Toxic Avenger и това беше първият ми филм! Тогава не бях член на гилдията на актьорите и ми платиха 75 долара за една седмица. Те толкова харесаха това, което бях направил, че ми удвоиха заплатата на 150 долара. За мен това беше най-лошият филм в човешката история! Не съм фен на такива продукции. Но целият франчайз направи 60 милиона долара и аз много се забавлявах! Актьорството никога не ми е било достатъчно, въпреки че често бях много, много, много зает! През 1987 година тук имаше стачка на сценаристите и аз установих, че хората, които контролираха всичко тук са режисьорите и сценаристите. И така започнах да пиша сценарий.    

Имал си и някои достойни опоненти сред филмовите ти партньори!

Някои по-достойни от други!

Това ми е въпросът! С кого ти е било най-приятно да снимаш и ти ли правиш каскадите си?

Правил съм около 95 процента от тях. Имаше един човек – Дейв Рауден, който все още е в индустрията и беше невероятен дубльор за мои сцени. Той правеше няколко от нещата, защото на мен ми е забавно да направя една каскада веднъж, но не всеки път. Имах 10-15 години, в които снимах много бойни сцени и правех каскади непрекъснато, но в един момент ми стана скучно. Не самите движения, но това непрекъснато да те блъскат и да имаш синини, болезнено си е. 

Да, можеш сериозно да се нараниш!

Да, но пък кадърът става по-добър! С Брус Уилис в “Последният оцелял”, например, тъй като аз тренирам с оръжия – това е моят голф, и като вадя пистолетите си да стрелям по-него, той е толкова бавен, че в действителност щях да съм го застрелял 20 пъти. В истинския живот Стивън Сегал е може би владее най-добре бойни изкуства от всички останали. Повечето от тези актьори са много атлетични, не би искал Чък Норис да те изрита в главата, но не те притеснява да се биеш с тях в истинския живот. Не бих се притеснявал и за Стивън Сегал, просто бих го застрелял от разстояние, от сериозно разстояние. 

А как се подготви за стрелбата, откъде идват тези умения?

От всякакви ситуации. Непрекъснато имах оръжия в ръцете си и първият път беше в Death Warrant с Жан-Клод Ван Дам. В началото щях да играя надзирател в затвор и исках да се науча да използвам палка като полицай или надзирател. Обадих се в академията на полицията и казах, че искам да се науча и ми казаха, че трябва да говоря с Джим Ноар и Джон Прайд, чийто имена са като от филм ноар. Те бяха обучаващите по оръжия към полицията. Имаха опит в отделите за обири и убийства и бяха участвали в много битки. И ми смениха ролята във филма, а аз започнах наистина да тренирам с Джон и Джим и открих, че ми е много интересно. Много обичам да научавам нови неща. Ти си писател и знаеш – учиш езици, нови умения, акценти, всякакви проучвания. За този филм, който снимах наскоро в Мароко – Night Walk, трябваше да се запаля. Два пъти! И исках да го направя, защото не ми се беше случвало досега и беше много интересно. 

Ти отново си злодей в този филм!

Така е! Аз се описвам като огромна кула от омраза! Но беше много хубаво, че можех да импровизирам толкова много. Като такъв герой можех да обиждам абсолютно всяка различна група на тази планета! И още по-любопитно – да го направя в Мароко, която е мюсюлманска държава. И те много го харесаха! Наскоро играх свещеник - педофил във филма “Catalyst”.

O, Боже.

Научих много за педофилията!

Това е предизвикателно!

Всъщност беше много интересно. Ние всички сме толкова отвратени от педофилията и това абсолютно трябва да бъде така. Но това, което установих е, че зад педофилията стоят много подобни симптоми като ня всяко друго състояние, което е отклонено от нормата. Например, ако ядеш прекалено много, ако пушиш, ако пиеш много – произходът на всичко това е притеснително подобен на този на педофилията. 

Наскоро се срещах със Саманта Мортън.

Тя е страхотна!

Тя ми разказваше за преживяванията си по време на снимките на “Специален доклад”. 

Така ли? Ако аз бях свободен тогава, щях да се опитам да се оженя за Саманта Мортън!

Страхотна е, ако бях мъж и аз щях. 

Тя също ме харесваше и не говоря само за женско-мъжки отношения, много харесваше какво правя като актьор и от нея това значи много! Смятам, че е невероятна, много чувствителна и секси по много специален начин. И двамата имахме други половинки, но тя е човек, на когото се възхищавам. Много по-различна е от американските актриси – не й пука за външния вид и дали изглежда добре, а в същото време е толкова сексапилна! За мен тя беше истински гореща във всяко едно отношение. 

А как беше работата ти със Стивън Спилбърг?

Стивън е наистина прекрасен! Но си спомням, че ми се обади агентът ми и с много сериозен глас ме повика в офиса си. А аз бях имал няколко инцидента, който са в книгата! Но аз се забърквам в неприятности дори когато съм най-добрият човек! Може и да не ми вярваш, но...

Някакси не ти вярвам!

Ти знаеш как всеки човек може да се забърка в странни ситуации. Както и да е, агентът ми ме вика и аз веднага си мисля “какво пак съм направил”! Той ми казва “Стивън Спилбърг иска да те вземе във филма си за четири месеца” и след това агентът ми се разплака. А агентите не са популярни с такива емоции?

Не са ли?

Не! А той започва да плаче. Оказва се, че Стивън обича да прави проучвания и да си избира хора за филмите си. Агентът ми каза “гледал те е в “Dark Angel”, а аз отвърнах “Стивън Спилбърг е гледал “”Dark Angel”?” И след това осъзнах, че сриалът е на Джеймс Камерън и разбира се, че Стивън го гледа – и двамата обичат този жанр и са визионери. Бях в еуфория, дори не трябваше да се виждам с него или да ходя на кастинг – беше истински холивудски момент!

Твоите момчета имат ли интерес да бъдат актьори?

Не! 

Това хубаво ли е?

Знаеш ли, аз имах страхотен баща и той искаше просто да бъда щастлив. Колкото до моите синове, единият е студент номер едно в калифорнийския колеж по изкуства, архитект е. И двамата са много талантливи, за което съм благодарен на бившата ми съпруга, тъй като тя рисува. А другият е в медицински университет, така че съвсем различно.   

бюлетин

още интеракция