Детектив Мърдок и неговото алтер его

Ексклузивна среща с актьора Яник Бисон!

Advertisement

AртАкция откри вдъхновението за тази статия благодарение на компанията на NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

Яник Бисон е канадски актьор, роден в Монреал през 1969 година. Започва да се занимава с актьорство още от тийнейджър. От 12 години той е в образа не детектив Уилям Мърдок в една от най-хитовите кандаски телевизионни продукции – “Криминалните случаи на Мърдок”. Действието на сериала се развива в края на 19-ти век в Торонто и във всеки епизод, Мърдок и екипът му имат случай за разплитане. Дясната му ръка е д-р Джулия Огден, с която публиката жадно очаква най-после да се съберат като двойка. Любовта на двамата главни герои обаче не е толкова лесна и те непрекъснато имат изпитания да стигнат един до друг да бъдат заедно. Яник има многобройни награди за ролята си на детектив Мърдок, а в личния си живот е горд баща на три дъщери със съпругата си Шантел. 

Уилям Мърдок трябва да е много специален за теб, доста години сте заедно вече!

Моята връзка с Уилям Мърдок е наистина специална, много близки сме от 12 години вече.

Това е много време за един сериал и един герой!

По-дълго е от повечето бракове. 

Как се чувстваш в неговата кожа и как се превърна в него първоначално?

Имаше процес на прослушвания и аз се пробвах, както сигурен съм и много други хора. Беше забавно, защото в началото не мислех, че сериалът ще оцелее дълго време. Никой от нас не смяташе, че ще имаме успех, нямаше други костюмни драми по онова време, със сигурност не и от нашата епоха. Затова бях малко предпазлив. Не знаех дали ще стане нещо успешно или по-скоро не. Със сигурност се радвам, че стана! В началото имахме по-малко разпространение. Това, което знаех беше, че качеството на сценария и идеята бяха непоклатими и със сигурност исках да опитам. Също смятах и че сериалът никога не може да изглежда старомоден, тъй като вече е на 100 години и можем да го правим завинаги. И май точно натам сме се насочили!

Имате истински личности от историята плюс криминални случаи за разплитане, които съм сигурна са много забавни, има и любовна история. Кои елементи са най-забавни за теб самият?

Интересното е, че с всеки, с които съм си говорил харесва нещо различно от сериала и това е може би моята любима част, че правим по малко от всичко. Дори когато започнах да режисирам епизоди, можехме да поемаме рискове и да се забавляваме. Можем да имаме комични сцени, защото има такъв елемент или романтични, защото има таква нишка също. И освен това имаш криминалните случаи, процедурите и историческите личности. Не правим само едно-единствено нещо през цялото време и не се приемаме прекалено насериозно, имаме степен на лекота и това прави сериала много привлекателен за много различни хора. 

А какво е усещането да работиш с Хелейн толкова време, това е много време с един и същи партньор?

Повечето от нас работим заедно от много време и като всяко семейство имаме добри и лоши дни. Предимно добри, всички работят усилено по този проект. Не мога да си мечтая за по-добър партньор от Хелейн, тя влага толкова много усилия и се справя невероятно. Мисля, че сме ударили джакпота с този актьорски състав, имаме перфектен баланс. Страхотно е. 

Споменахме режисурата и знам, че си режисирал няколко епизода. По-лесно ли е да режисираш нещо, което познаваш толкова добре и можеш да имаш собствен почерк върху това как трябва да изглежда?

Смятам, че когато си толкова близък с един проект, както е моят случай, режисирането просто идва естествено. Ти знаеш усещането на сериала, същността му и тази част е по-лесна. Технически режисурата никога не е лесна, но това определно помага в случая, особено защото аз трябва и да играя в сцените. Определено помага да си толкова близо до един проект, но също така за мен е бонус, че мога да имам по-голям креативен принос, от колкото в останалите дни. И това е специално за мен.   

Мислил ли си за деня, в който трябва да се сбогуваш с Уилям Мърдок и какъв герой би изиграл след това?

Мислил съм си за този ден много пъти!

Тъжно е.

Това е шоубизнес, не взимаш нищо за даденост! Всяка година, когато ни удължаваха, си казвахме “ОК”, не знаех, че ще продължи толкова време. И всеки сезон се питам дали няма да е краят, но не е и аз съм много щастлив от това. Имам усещането, че концепцията на Мърдок и историите му имат още много години живот. Независимо дали ще остане сериал или ще се превърне в нещо друго. Смятам, че има много стойност в това и е важна интелектуална собственост и успешен бранд. Повечето хора, започнали с нас, все още са част от екипа и затова ще остане добър съвсем до края. Това е важната част.

  

Ти защо стана актьор?

Аз станах актьор, защото исках да работя и пробвам всичко и единственият начин е да играеш всичко! 

При други обстоятелства кога в живота си можеш да си детектив и то в това време?

Да, нямаше начин да мога да бъда пожарникар, Батман, детектив, супер герой, Джеймс Бонд и какво ли още не! Тази професия беше най-близко до всичко.      

Какво би било следващото, какво може да те привлече? Супер герой?

Не съм правил много фантастика, а самият аз като зрител много обичам. Така че бих искал да направя нещо такова. Много даже. Имам достатъчно време между сезоните на Мърдок, така че успявам да правя и други проекти. Но когато се появи подходящото нещо, ще ти кажа! 

А относно външния ти вид, в сравнение с Уилям Мърдок – как се обличаш в нормалния си живот, със сако и вратовръзка или нещо съвсем различно?

Не нося костюм и вратовръзка много често. Не се и бръсна много често също така. Така че изглеждам доста различно, даже понякога, когато идвам на работа и съм облечен нормално, голяма част от екипа не ме разпознава. А понякога, когато се разхождам навън и някой ме разпознае, ме дърпа по-близо и ме разглежда, защото съм извън контекст и извън костюм. Не съм този човек за тях, предполагам. 

Знам, че сериалът има много фенове и съм сигурна, че често те разпознават. Коя е най-странната среща с фен, която си имал?

Имам много смешна случка от преди няколко дни. Поканиха ме къщата на бизнес партньор и се оказа, че е много близо до моята къща, дели ни само езерото, почти можем да се видим. Той ме покани, имаше и още няколко човека – такива, които живеят наоколо, както и други бизнес партньори. Много симпатични хора, прекрасна вечеря, слънцето залязваше, храната беше подредена на масата навън. Имаше една двойка, която не беше от собствениците на къщи до езерото и Роджър ги убеждаваше колко е хубаво там. Как трябва да разгледат и да си вземат и те къща евентуално. И една жена – висока, изтънчена каза “това наистина е страхотно езеро, на много хора им харесва да идват тук. Имаме даже знаменитости, актьорът от “Криминалните случаи на Мърдок” си купи къща тук!” И Роджър каза “това е той”. И всички глави се завъртяха към мен. Тя много се засрами, беше много смешно! И аз й казах “познай дали няма да разкажа тази случка на всички!” 

“Криминалните случаи на Мърдок” се излъчвa у нас по Epic Drama, част от семейството на Viasat World.

Advertisement

Advertisement

бюлетин

още интеракция