Guide me тупти в ритъма на Варна

Боян Любенов ни разказва за новия варненски пътеводител за културни и градски събития.

От юни месец тази годин Варна може да се похвали с ново безплатно списание за градска култура. Guide me излиза 4 пъти в годината – в началото на всеки сезон, като разказва вдъхновяващи истории на местни бизнеси и жители, които си заслужава да бъдат споделени. Вълнуваща до голяма степен е и историята на Боян Любенов - човекът, който стои зад изданието.


Разкажи ни малко за „Guide me“. От къде дойде самата идея и какво те вдъхнови да започнеш този проект? 

Варна е основното вдъхновение за появата на Guide me. През 2017 г. с моя приятел и колега Георги Митев стартирахме Varna mapia – рисувана карта, която показва ключови места във Варна по хумористичен, закачлив начин. След пет години работа по картата реших, че безплатен гайд за Варна би бил естественото продължение на това, което започнахме с Георги. В началото на 2022-ра срещнах и правилните хора, с които да реализирам новата си идея. Всичко започна на Нова година в легендарното Cubo Рибарски, където се запознах с главната редакторка на списанието Джули Хаджолян. Споделих ѝ идеята си и след няколко дни започнахме да мислим заедно гайда. Скоро след това намерихме нашата дизайнерка Ирина Иванова и илюстраторка Инна Колева, след което се заловихме за работа.


Какво да очакваме занапред от списанието? Ако някой варненец все още не е успял да се докосне до „Guideme“ и първите му два броя, как би му го описал с няколко думи?

Guide me е съвременно списание, което тупти в ритъма на града, изразявайки се чрез най-добрите дизайн практики към днешна дата. Най-общо казано: отразяваме събитията и представяме местата на Варна по приятен и увлекателен начин, за да събудим интереса на хората. Статиите са с разнообразна насоченост – история, наука, изкуство, спорт, култура. Застъпваме и архитектурата, защото Варна е богата в това отношение и определено има какво да покаже и разкаже.

Могат ли хората да очакват в списанието да намерят нещо като програма за предстоящите събития през следващите месеци?

Тъй като на този етап изданието е само на хартия и излиза 4 пъти в годината, то не може да побере абсолютно всичко вълнуващо за дадения период. Затова създадохме рубриката „Културен афиш“, в която поместваме най-важните събитията за следващите три месеца. Тоест, най-големите фестивали, най-големите музикални и културни събития във Варна.

А къде може да се намери самото списание?

Guide me е в над 50 обекта из целия град. От ресторанти, кафенета и барове до избрани магазини, книжарници, инфо точки и големи фестивали. Търсим бизнесите, които са иноватори и правят нещата малко по-различно.

Такива, които отговарят на вашия профил?

Да, точно така. От популярните за варненци и гости на града заведения ще срещнете Guide me в CuboWake Park VarnaSoFreshThe Bookstore43.12, Atelier 60 – все места, на които съвременната градска култура вирее.


И може би точно клиентите, които посещават тези места, биха имали интерес към съдържанието, което вие създавате.

Определено, да. Реакцията на публиката вече е факт – силна и супер положителна. Бизнесът обаче все още не реагира толкова осезаемо и самите ние продължаваме да търсим правилните партньори, които да помогнат за случването на нещата така, както приляга на голям, бързо развиващ се град какъвто е Варна.

Темата на второто издание е „Истории като на кино“, това значи ли, че между страниците може да се намери предимно информация за кино-културата във Варна? 

Есента е сезонът на киното във Варна. Радваме се на сериозни фестивали, като Златна роза, Синелибри, Фестивал на анимационното кино и Любовта е лудост. С оглед на техните богати програми решихме да обвържем темата на броя именно с киното. Направихме и интервю с хората зад Artin Vision, които са и най-голямата продуцентска къща в града. Така по естествен път се случи, че преобладаващата кино тематика във втория ни брой ни подсказа и неговото заглавие.

Кога може да очакваме следващия брой и би ли могъл да ни загатнеш нещо от него? Или е твърде рано да питам?

Специално за вас и вашите читатели ще загатна какво да очакват в новия брой, който излиза в началото на декември и обхваща трите зимни месеца – декември, януари и февруари. Заглавието на всяко издание е обвързано с водещата тема в броя или с цялостното усещане на екипа за съответния период, заглавието на зимния брой ще бъде „Щом градът утихне“. Знаем как във Варна, когато дойде зимата и температурите се понижат, настроението на хората пада осезаемо и те почти не излизат навън. Решихме точно около това да завъртим и темите в зимното ни издание.

Мисля, че варненци много добре биха се разпознали в тази тема. Зимна Варна носи във въздуха сякаш една носталгия, меланхолия и хората изглеждат и се държат по малко по-различен начин, но пак е много хубаво.

Просто ние, варненците, по начало сме странни хора. Езикът ни е по-специфичен, жаргонът – също. Ходим по улиците, вместо по тротоарите. Когато е студено, почти не излизаме, а когато е топло сме непрестанно навън и градът е препълнен.


Видях, че ви предстои пускането на уебсайт. Ще ни разкажеш ли малко повече за него?

В момента работим по уебсайта, който ще е довършителният щрих в цялостната ни визия за Guide me. Печатното издание ще поставя акцент върху по-големите и важни за града истории и събития. Сайтът ще ни даде възможност да сме актуални, защото всеки, който е прекарал дори няколко месеца в града ни знае, че във Варна много често нещата се случват от днес за утре и повечето хора не планират ангажиментите си три месеца напред. Идеята е сайтът на Guide me да бъде платформата, в която хората могат бързо и лесно да открият на едно място всички по-интересни неща, които се случват в града.

Иска ми се да завърша разговора с един варненски, ако мога така да кажа, въпрос. Кои са твоите „топ 3“ локации, без които градът нямаше да е същият?

На първо място бих поставил Севастопол, където съм имал безброй срещи. Второто е Южният плаж, защото обичам да играя плажен волейбол, и защото на тази голяма плажна ивица мога да спортувам или да почета книга на спокойствие – далеч от шума на града и препълнените му през лятото заведения. Третата топ локация за мен е Wake Park Varna със своите вълнуващи залези.

Ние от „АртАкция“ пожелаваме на изданието и екипа му много успехи и читатели занапред. Дано виждаме „Guide me“ на все повече места във Варна.

бюлетин

още интеракция