Марк-Уве Клинг: „Идеалният ми читател е някой, който се смее, преди да се замисли.“

Ексклузивно интервю с автора на „Качестволандия“

Марк-Уве Клинг (р. 1982 г.) е един от най-оригиналните и успешни съвременни германски писатели. Следва философия и театрознание. От 2003 г. е чест гост на берлинските сцени като кабаретен артист, автор и изпълнител на песни, участник (и победител) в поетически слам.

Книгата му „Качестволандия“ (QualityLand, 2017) се превръща в международен бестселър и е удостоена с годишната германска награда за най-добър научнофантастичен роман. През 2020 г. е издаден вторият том – QualityLand 2.0

Обсъждаме изкуствения интелект, изобретенията в „Качестволандия“ и „Бързи и яростни“ с Марк-Уве Клинг.


„Качестволандия“ е изключително забавна, което не се среща прекалено често в научнофантастичните романи. Кое според Вас е най-забавното "изобретение" в книгата? 

Трябва да е сензорната целувка (на английски Touchkiss). Тя е не само забавна, но и ни показва емоционалната наслоеност на нашия комерсиализиран свят.

Под всички шеги и абсурди в книгата се усеща тревога, която те кара да се замислиш за това, че хората може би стават излишни вследствие на изкуствения интелект. Какви са Вашите мисли по този въпрос?

Това е една предстояща революция, за която липсва необходимата обществена дискусия. Всъщност изкуственият интелект е едно от онези създадени от човека подобрения, които могат да се окажат плодотворни или плашещи за обществото. Наша отговорност е да дадем посока на дискусията, като привлечем общественото внимание към темата. 

Какво Ви вдъхнови да изберете целувката за биометрична идентификация? 

Завладяващото и същевременно плашещото в сензорната целувка е, че целувката, която носи силно символична стойност на интимност и емоционална връзка, е превърната в нещо много рационално и технизирано. В крайна сметка целувката е инструментализирана за търговски цели. Това ни показва как търговията и технологиите навлизат в най-личните ни сфери или обратното: как предаваме своята индивидуалност и емоционални умения на търговията.


Сигурно сте проучвали доста преди да напишете книгата. Какви неща четохте? Има ли факт, който научихте и който все още занимава съзнанието ви? 

Прочетох много нехудожествени книги по темата. Наред с други имаше и една история за изкуствен интелект, който можел да рисува и накрая успял да нарисува котка. Интересното е, че хората не можели да оприличат тази картинка на котка, успявали само други изкуствени интелекти. Както ще разберете, използвах тази история за моето продължение QL2.0.

Ако се замислите за изминалата седмица, какви доставки щяхте да получите от Магазина? 

Предимно храна, предполагам. И, разбира се, преносим компютър с издръжлива батерия. 

Това не е толкова въпрос, колкото коментар: Харесва ми, че франчайзът „Бързи и яростни“ продължава да се развива и в „Качестволандия“. До коя серия са стигнали? 

42. Хубаво число.

Какво изпадна от книгата (ако има нещо)? 

Повечето от нещата, които редактирах и изпаднаха от тази книга, се съдържат в продължението, на първо място историята на Кики.

Кой е вашият идеален читател? 

Идеалният ми читател е някой, който се смее, преди да се замисли. 

Опишете романа „Качестволандия“ с три думи (и не забравяйте, че могат да бъдат само суперлативи).

Най-забавният, най-страшният, най-вероятният.

бюлетин

още интеракция