Ексклузивна среща с Милош Бикович и Лука Гърбич

Сръбските звезди от “Южен вятър 2: Ускорение” за успеха на поредицата.

След супер успешната първа част на филма “Южен вятър” и сериала към него, историята на Петър Мараш и брат му Ненад продължава. Те ще се сблъскат със суровите български наркопласьори, в чиито роли ще видим Захари Бахаров, Мариан Вълев, Асен Блатечки, Мак Маринов и Руси Чанев. „Южен вятър 2: Ускорение“ се превърна в сензация в Сърбия, като задмина с лекота успеха на първата част. У нас филмът излиза на 4 февруари, а преди това има и мащабно турне в САЩ. Главните герои ще преминат през редица изпитания, а един от най-важните въпроси ще бъде „парите или семейството?“. Срещаме се с двете звезди на филма – Милош Бикович (Петър) и Лука Гърбич (Ненад Мараш). 


Милош Бикович е една от най-големите сръбски кинозвезди. С почти два милиона последователи в социалните мрежи, той е и сред най-следените известни личности в Сърбия. Най-популярните му роли са в “Монтевидео, Бог да те благослови” – истинската история на югославския отбор по футбол през 1930-та година и “Слънчев удар” на Никита Михалков. Лука Гърбич е едва на 21 години и вече има няколко големи филма зад гърба си. Работи активно и на театралната сцена, която обожава. 
Милош, какво да очакваме във втора част? Какво се случва с твоя герой? Чувам, че ще има още повече екшън, възможно ли е?


Милош: Потапяме се дълбоко в балканския подземен свят на бандити и мафиоти. Втората част ще бъде по-бърза, по-брутална, по-динамична, че даже и смешна – всичко, което очакваш от този жанр. В него няма герои! Имаме всякакви образи, но не и добри хора. 


Като гледаме такъв филм очакваме да е пълен с лоши хора, но въпреки това ни е интересно. Лука, смяташ ли, че героите ви са такива?


Лука: Със сигурност играем лоши хора и то с огромна удивителна накрая! Всъщност аз не смятам, че хората се делят на добри и на лоши, но решенията и действията им ги правят такива. Всичко, което тези „герои“ правят е лошо! Но когато ги гледаш, ги харесваш. И в литературата, например, Ричард Трети може да ти допада като персонаж, но той е абсолютен дявол. Всички ние имаме тъмни мисли, но трябва да знаеш до къде е допустимо да стигнеш. Според мен това е и причината такива хора да са интересни за гледане – ти никога не би направил нещо подобно и не трябва да го правиш. Но нашият филм те привлича, защото ти дава да надникнеш зад такова преживяване. 


А как се подготвя един актьор, за да прави всички тези дейности, които виждаме на екран?


Милош: Уроци как да караш мотор, да се биеш, да плуваш в студена, тъмна вода, да се биеш в басейн, да бягаш, да стреляш, да скачаш и т.н. 


Кое ти беше най-трудно?


Милош: От гледна точка на каскади – да карам мотор, особено по мокър асфалт и камъни или през гъста гора, пълна с дървета, с човек на гърба ми. За първи път карах и беше много интересно и наситено с адреналин. 


Кажи ми как се е променил твоят герой Ненад от първия филм?


Лука: Неговата мотивация е много по-сериозна и публиката ще може да го види в повече ситуации. Той е пораснал, в нов етап е от живота си, но въпреки това си остава малкият брат, който се възхищава на по-големия. Ненад пасва точно в стереотипа на малкия брат и знам това, защото и аз съм така в живота.  Ненад иска да се докаже, този товар винаги го има, когато брат ти е успешен в твоите очи и е по-добър, по-силен и живее живот, в който не иска ти да участваш. Брат му Петър Мараш иска да го спаси от този свят – знае, че не е добър и го държи настрана. Но за Ненад това не е честно – защо Петър може да е толкова могъщ и да се наслаждава на живота, а на него да не му се разрешава? А той иска точно това – да бъде силен.


Какво е да работиш с българските актьори – в първия филм също ти се случи?


Милош: Още докато учех актьорско майсторство един от преподавателите ми каза, че българската школа е една от най-добрите и аз сам се убедих в това. Много ми хареса разнообразието от техники, с които си боравят. Наистина съм впечатлен. 


Разкажи ми повече за преживяванията ти в Русия? Работил си с Никита Михалков и прекарваш много време там. 


Милош: Работя много там, да.