3 дни до Коледа с Марта Петкова

Време е за разговора с осмия ни събеседник от #HBOGOXmasCountdown.Кое е твоето събитие за изминалата година?


Най-важните събития около мен са свързани с моята работа като балерина. В тези трудни времена всеки мой спектакъл е истински празник. Имахме трудни моменти, винаги е било така, но сега наистина всяка стъпка на сцената и всеки зрител са изключително ценни за нас. Всяко излизане на сцената е празник.


Какво е Коледа за теб? Там ли живее любовта?


С годините този празник става все по-важен, все по-семеен, по-ценен за мен. Много Коледи съм пропуснала заради работата си, отсъствала съм, за съжаление далеч от семйството. Така че всяка една Коледа, която прекарвам със семейството си и съм в България, е изключително ценна. За мен това е най-красивият, най-християнският, най-прекрасният празник, който съществува. 


Какъв урок ти даде изминалата година и с каква надежда продължавате напред?


През изминалата година получих много уроци. Разделянето с близките беше тежко, почти не виждах майка си заради извънредната ситуация. Всяка минута с близките е безценна. Смятам, че тази една година, която мина, промени и мен Защото човек неизбежно прави равносметки и някак имаше моменти, в които бях много изплашена за семейството си, за здравето си, дори за кариерата си. И като че ли оценявам всичко повече. Гледам да не се ядосвам за малки и дребни неща,  които обсипват ежедневието ни. Погледът ми стана по-глобален и смятам, че станах по-мъдра. 


Празничните дни често са свързани и с време у дома. Имаш ли любими заглавия от HBO GO, които би гледала отново?


HBO GO присъства всяка вечер в нашия живот. Общо взето това е най-хубавата част на деня, когато работния ден е свършил, когато са проверени домашните, когато са измите чиниите и всичко е спокойно. Телевизорът се пуска наистина всяка вечер гледаме или филм, или сериал. Имаме много любими заглавия: “Игра на тронове”, “Чернобил”, “Властелинът на пръстените”, “Приятели”, “Сексът и градът”, “Големите малки лъжи”, “Нормални хора”, а е важно да отбележа, че има огомен избор и за децата Ние гледаме всичко от-до, не робуваме на категориите. Пречупваш  ли гледаното през твоята професионална призма? До каква степен езикът на тялото може да изгради образ?


Това е професионално изкривяване. И тъй като ние сме си и артисти, в нашите дипломи пише артист-балерина или артист-балетист, за публиката е много важно да можеш да докоснеш и да развълнуваш, не само да можеш да танцуваш балет. Естествено, черпя опит, нормално е, дори подсъзнателно хващаш емоции, реакции, разсъждаваш върху тях, връху дадени моменти, върху дадени филми. Това много те обогатява и като човек, и като артист. Така че неминуемо се черпи опит и от това. 
Има ли хореография от филм или сериал, която би искала да е създадена или изиграна от теб?


Една моя мечта е да получа именно такова предложение. Винаги много съм искала. Бих се хвърлила в такова приключение. Може би “Игра на тронове”, тъй като наскоро го изгледах и много ме оприличават на една актриса там - Софи Търнър, която играе Санса Старк.


Какво си пожелаваш за 2022?


Здраве за мен и за близките ми. Пожелавам си културата и изкуството да пребъдат. Надявам се на промяна, хората на изкуството да бъдат по-добре оценявани. Държавата да има по-голямо отношение към нас, защото ние наистина сме една шепа хора, но правим нещо изключително. В тази страна има наистина много талантливи артисти и ми се иска тя да ги запази, да им даде нови хоризонти и възможности. И да останем тук, в България, където ни е мястото. 


Препоръчано от редактора:


За семейства с деца секцията KIDS дава спокойствие на родителите (има функция родителски контрол) и забавление за децата, който могат да гледат спрямо възрастовата си група анимационни поредици или игрални филми с дублаж на български език. Можете да си направите маратон с най-доброто от 2021 или да си изберете заглавия от селекцията анимационни и игрални филми Коледа със семейството.


Фотограф: Петър Вълчев

Грим: Силвия Граховска

бюлетин

още интеракция