4 дни до Коледа с Георги Петков

Време е за разговора със седмия ни събеседник от #HBOGOXmasCountdown.Кое е твоето събитие за изминалата година? 


Няма конкретно такова. Всяко едно нещо, което правя, е важно за мен. Не правя нищо, което да е много по-различно от всичко останало. Просто винаги се стремя всичко около мен да има значение. Не се занимавам с неща, които са второстепенни.


А има ли някакъв урок, който научи през изминалата година? 


От няколко години надграждам нещата, които искам да ми се случат. Това, за което внимавам в момента, е да не допускам втори или трети път същата грешка, защото тогава започваш да се въртиш в омагьосан кръг. Вярно, че всичко е циклично и се повтаря, но нека да повтаряме само хубавите неща. 


Какво е Коледа за теб?


Коледа за мен е един социален, семеен празник. Като по-малък имах по-различни разбирания за Коледа, защото тогава не беше позволена. Празнуваше се по-скоро Нова година. Това е семеен празник, а ако преди това се спазват и пости, организмът успява да почине. Не празнувам Нова година, освен ако не съм с приятели. Работя чудесно през целия ден. 


Когато гледаш сериал или филм пречупваш ли видяното през призмата на професията ти?


Наблюдавам как модата, представена на екран, навлиза ва нашия живот. Ролята на филмите и сериалите също така е и да ни иформира за тенденциите, да ни подготви за предстоящото. За мен те са като един обучителен център. Прекрасно е, че с HBO GO можем да ги гледаме в годината на излизане, а не както едно време. Особено при "Приятели" - у нас започнаха да го излъчват със закъснение от 5-6 години - а всички искаха прическата на Дженифър Анистън. Да, но това беше подстригана така преди 8 години, в типично деветдесетарски стил, а при нас трендът се появи в началото на двехилядната.


Другият емблематичен сериал, който е и един от най-култовите по HBO GO, е "Сексът и градът", както и неговото продължение. Аз съм щастлив, че този сериал излиза и започва отново. Всъщност, Кари Брадшоу (Сара Джесика Паркър) много добре пропагандира варианта за балеаж, омбре. Тя стана изключително популярна с непокорната къдрава коса с тъмен корен, израснали кичури. В развитието на сериала косата й започва да става все по-добре и по-добре стилизирана - на едри букли, на леки вълни, а накрая  почти са забравили, че тя беше с къдрава коса, подобна на тази на Елена Петрова. А в последния сезон виждам, че Кари дори е с този контуринг. Много ми харесва как Миранда, от скандалното оранжева, остана с натурална побеляла коса, което е много сериозен тренд. Чудех се къде ще започне да бъде рекламиран, за да стане по-масов. Анди Макдауъл и Мерил Стрийп, както и още много други актриси заявиха, че няма да си боядисват косите. Някои изглеждат добре - за мен, като фризьор, небоядисаните коси не са добри. Жените трябва да се боядисват, но има някои марки, които предлагат сиви цветове, тониращи косата, така че да цветът да не стои абсолютно равен. Много е важно, разбира се, как го носиш, с какво самочувствие. На мен Миранда ми харесва именно заради това. 
Има ли прическа, която би искал да е твое дело? Би ли се захванал с косата на Сара Джесика Паркър?


Не. Косата на Сара Джесика Паркър ми се струва доста трудоемка.


Каква е ролята на прическата в изграждането на даден образ?


Огромна. Грим, коса, облекло - това са съставни части от един образ, от един герой. Има огромно значение дори за това какво послание носи самият той. Особено при Кари - от една по-вятърничава и неорганизирана жена стигаме до една доста сериозна и целенасочена дама, стайлингът го показва. Защото ако една жена е сериозна и целенасочена, както я виждаме към края на сериала, то тя започва да обръща повече внимание на визията си. Вече разбира, че всичко има значение. 


Какво ще е модерно през 2022?


Балеаж и контуринг, естествено побелелите, шоколадовите, червеникави нюанси, както и русото - американското русо.


Какво си пожелаваш за следващата година?


Да съм още по-здрав и добре организиран. 


Препоръчано от редактора:


Любопитните от вас могат да проследят всички трансформациите на героините от "Сексът и градът" през всички сезони до визиите им сега в "Просто ей така…"- нова глава от сериала. Може да откриете и всички варианти на прическата на Рейчъл от "Приятели". Коледен подарък от платформата е, че вече девет от десетте сезона на култовата поредица са налични и с дублаж на български.


Фотограф: Петър Вълчев

Грим: Албена Петкова

бюлетин

още интеракция