Египет – в търсене на съкровища

Среща с д-р Мария Нилсън и Джон Уорд, едно смело семейство археолози.

Тайните на древен Египет ще бъдат разкрити в третия сезон на завладяващата документална поредица на National Geographic “Изгубените съкровища на Египет“. Нови значими открития, представени в рамките на осем епизода, отварят прозорец към скритите кътчета на тази интригуващата древна цивилизация. В разкопките камерите следват бележити археолози от различни краища на света. Зрителите ще се пренесат в центъра на събитията, докато изследователите слизат под пирамиди, намират отдавна изгубени гробници и изравят мумии на 3000 години.

Срещаме се с двама от тези специалисти, за да ни разказжат повече за работата и любовта си към археологията и древните светове – Д-р Мария Нилсън и съпруга й Джон Уорд. Двамата стоят зад открития на различни храмове и артефакти по целия свят и за тях е истинска мисия да пазят доказателствата на миналото. 

© 2021 Windfall Films, All Rights Reserved

Много ми е приятно да се запознаем – как сте, къде сте?

МАРИЯ: Всъщност сме на локация в Египет, в Силсила сме, вече сме на финала.

ДЖОН: След два дни си тръгваме към Швеция.

Ще ви липсва ли да сте там или изпитвате облекчение, че си отивате вкъщи?

МАРИЯ: Не, бихме останали!

ДЖОН: Обикновено сме готови да си тръгнем веднага, но този път и двамата си говорихме, че не е така. 

МАРИЯ: Често ни се случва да вървим по стъпките на похитители – нещо, което е било разрушено или откраднато от тях и когато попадаме на различни парчета, можем да сглобим нещо цяло. Особено в гробищните паркове, когато връщаме живот на монументите. 

Разкажете ми повече за този сезон – за крокодилския бог, например, звучи ми много интересно, какво означава това?

МАРИЯ: По стъпките сме на крокодилски бог на име Собек. Причината, поради която той става толкова важен тук е, че в античността е било пълно с крокодили. За тогавашното население нещата са стояли така – ако те е страх от нещо, какъв по-добър начин от това да го почиташ и да се опитваш то да е доволно? И така започват да се молят да не бъдат нападнати от крокодилите.  

Колко вълнуващо е да споделиш това приключение с партньора в живота си?

МАРИЯ: Обикновено казваме, че ако партньорът ни не беше със същата професия, много трудно бихме правили това. Когато си археолог и си толкова отдаден на тези локациии, трябва да можеш да споделиш страстта си с човека, с когото споделяш и живота си. В противен случай няма как да имате нормален живот. Джон е най-добрият ландшафтен археолог, когото познавам и неговият поглед, плюс моите знания и интерес в областта на иконографията или изкуството на камъните, се преплитат и се срещаме по средата. Начинът, по който виждаме нещата заедно ни позволява да достигнем до чисто нови заключения. Ние разчитаме един на друг и затова се получава толкова успешно. 

ДЖОН: Не работи при всички партньори, които са заедно по 24 часа. Където и да попадна, и ти си там! Събуждам се сутрин и си там, пия кафе и си там, копая дупка в гробница и ти пак си там! 

МАРИЯ: Затова имаме по две локации обикновено, за да избягам за малко от теб!

Знам, че със сигурност се сблъсквате с какви ли не трудности, но за външния свят работата ви изглежда много забавна и приключенска. Има много филми на тази тематика – вие гледате ли ги и колко често намирате грешки в тях?

ДЖОН: Непрекъснато!

МАРИЯ: Аз се отказах да гледам филми, базирани на исторически събития. Освен “Английският пациент". За мен е трудно, тъй като не мога да изключа фактологическите знания, които имам. Просто не мога. 

ДЖОН : Ти си по-зле дори и от мен! 

МАРИЯ: Така е! Но когато става въпрос за поредици като “Изгубените съкровища на Египет” е страхотно, че има и други екипи освен нас тук. 

ДЖОН: Мисля, че това е причината поредицата да бъде толкова следена – всичко това се случва наистина и нищо не е подготвено предварително.  

МАРИЯ: Ние много се вълнуваме за всяко малко нещо!

ДЖОН: Малките неща ни правят щастливи!

Новият сезон на “Изгубените съкровища на Египет“ започва на 6-ти ноември по National Geographic

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция