Съдружникът на Маги Халваджиян за магията на доброто просеко

Срещаме се ексклузивно с приятеля на Маги Халваджиян – Джакомо Голеомин, с когото заедно създават просеко CAJ. Джакомо ще ни разкаже малко повече за историята на CAJ, производствения процес и какво прави това просеко толкова специална напитка.

Как се запознахте с Маги Халваджиян и как решихте да създадете  просеко CAJ заедно? 

О, това е много интересна история. Любопитното е, че семейството ми първо се сприятели с Кремена, която често отсядаше в къщата на баща ми. Години по-късно, когато вече беше срещнала Маги, се запознахме и сближихме и с него. В онзи период той беше харесал една разкошна вила в Италия, за която се посъветва с баща ми, който е архитект. Към вилата имаше и прекрасно лозе, което силно впечатли Маги и запали у него желанието за производство на вино. Беше ни необходимо професионално мнение и така се озовахме в компанията на енолога Енрико, който по-късно стана част от екипа ни. 

В цял свят Италия е прочута с производството на вино. Е, вероятно и с модния бизнес и автомобилите. Но определено виното е сред нещата, в които ни бива. Може би това е причината Маги да се насочи към него и вместо да купи вилата да се посвети на просекото. За нас беше ясно, че хората консумират тази напитка в най-специалните моменти. Отварят бутилки, когато празнуват и прекарват качествено време заедно с приятели и семейство - по този начин се докосват до магията на Италия.

Не мисля за нас като за типичен производител, а по-скоро като за ловци на грозде. Не спираме да вървим по следите на най-доброто грозде от най-качествените лозя във Валдобиадене (най-качественият район за производство на просеко).Постепенно “улавяхме” най-доброто грозде (сорт Глера), което да отговаря на характера и стила, които искахме да притежават нашите бутилки. Този процес отне доста време, защото трябваше да направим и дизайна на бутилките. Решихме дизайнът да представя територията, защото тя е фундаментална. Така избрахме линиите, които да олицетворяват контурната карта, откъдето произлиза CAJ - неговият дом. Така започнахме производството - опитвахме различно грозде и с енолога ни Енрико започнахме да произвеждаме просекото и да го продаваме. Така се случиха нещата.

Значи всъщност историята започва с търсене на вила и се превръща в бизнес, много интересно? 

Да, да, точно така. Бизнес, споделен между двама човека, които споделят любовта към Италия и виното.

Споменахте, че просекото е особено специално, защото се отваря за поводи. Но какви са вкусовите качества, които го отличават от други пенливи вина? 

Разбира се, методите на производство са различни. Шампанското отнема много повече време да бъде създадено и е много по-скъпо. Просекото е по-достъпно - и като цена, но и като вкус. Мисля, че вкуса на просекото и ароматите, които се усещат - ябълка, праскова, бели цветя, малки червени плодове - го правят толкова популярно.

Решихме да правим просеко (и мисля, че го правим доста добре), защото се асоциира със специални моменти, споделени с любимите ни хора. И може това е другата причина да е толкова популярно. Всеки може да празнува с просеко. 

Разбира се, има различни видове просеко. Мисля, че нашето се отличава от останалите. Личи си дори по бутилката. Като влезеш в магазин и разгледаш рафта с просекото, нашата бутилка изпъква. Пък и има много красиви бутилки, които са просто фасада, а вътре виното бледнее. Смятам, че качеството на нашето просеко CAJ не отстъпва. Все пак, това е главния ни фокус. За Маги качеството е най-важно. 

Познаваме от доста време и споделяме много ценности. Една от тях е, че се стремим да доставяме най-доброто качество на нашите клиенти и именно затова решихме да не купуваме лозя. Защото, ако по някаква причина една година вали прекалено много или нещо друго се обърка, качеството страда и клиентите не получават възможно най-доброто. Благодарение на нашата философия, можем да изберем винарните във Валдобиадене, където климатът е бил най-оптимален и гроздето е най-добро.И мисля че всяка година, с всеки производствен цикъл, нашето просеко става все по-хубаво. А качеството винаги е на ниво. Защото не сме афектирани от неща като климат, болести, недостатъчно слънчева светлина - неща, които обикновено засягат лозята.

Колко време избирате гроздето? Звучи като много дълъг процес. 

Да, доста дълъг процес е. Проектът започна преди 3 години и ни отне 2 години за да подберем гроздето. Да се запознаем с производителите на грозде, да опознаем техния начин на работа, дали обичат работата си. Има много хора, които не си обичат работата и я вършат само защото трябва. А гроздето е живо създание, растение, което усеща, когато влагаш любов в отглеждането му. Така започнахме да избираме грозде от лозята, които ни се сториха най-интересни. Пробвахме гроздето, изследвахме качествата му.Избрахме грозде, което да придаде на просекото минерални нотки и праскова, такова което се отглежда по-високо по хълмовете на Валдобиадене, защото колкото по-високо се намират лозята, толкова по-вкусно е гроздето и следователно виното. И Енрико, енологът ни, свърши страхотна работа. Той е експерт в избирането на гроздето. Разбира се, ние с Маги също участваме активно в подбора. Въпреки че е много зает, Маги винаги намира време и успява да направи точния избор. Но енологът е много важен за анализа на гроздето, защото трябва да се види каква е киселинността, сладостта, съдържанието на вода - химичната част е много важна. Енрико е страхотен и мисля, че просекото го показва. Надявам се на вас да ви харесва, аз много го обичам.

Ние имахме възможност да празнуваме с CAJ - на церемонията по откриване, на церемонията по награждаване, така че го познаваме и сме му фенове. 

Това е страхотно. 

Регионът звучи доста специален. Какво го прави толкова подходящ за отглеждане на грозде? 

Във Валдобиадене хората отглеждат грозде може би от 1600-те. Но регионът е много специален. Аз не живея там, на около 30 мин с кола съм и тук лятото е много горещо, но като отида във Валдобиадене времето е прохладно. Температурата е перфектна. Не е прекалено горещо или прекалено студено, подухва вятър и има страхотна експозиция към слънцето. Лозята са разположени така, че попиват много слънчева светлина. А вятърът е много важен. Когато вали, водата остава по лозето, което не е добре, затова е много хубаво, че има вятър, който да ги изсушава. Просто климатът е чудесен. И е много красиво. Не знам дали сте идвали някога, неслучайно е номинирано от UNESCO за обект на природно наследство. 

Звучи като страхотно място, ще трябва да го посетя някой ден. Финалният ми въпрос е по-скоро като покана за финални думи от Ваша страна. Какво смятате, че читателите ни трябва да знаят за CAJ, което не сме споменали до сега?

За мен CAJ е нещо много истинско и много италианско. Когато избирахме дизайна на бутилката, искахме да направим нещо минималистично и елегантно. Бяло и черно - сякаш си облечен с костюм, с бяла риза и черна вратовръзка. CAJ прилича на италианец. Може да се облича елегантно, но отвътре е жив и духовит. Балончетата в бутилките не са големи като в другите пенливи вина, а по-меки и по-приятни. Това е просеко за всеки повод. Може да празнувате с CAJ, но можете и да се храните с CAJ. Тук често го правим. Много си отива с ризото, например. OROCHIARO пък е парти версията. Елегантен е, но някак по-раздвижен. Или поне аз така го усещам. 

Много елегантно просеко, което ти дава усещане за нещо лично. Може би защото влагате много любов в производството. Поне звучи сякаш влагате много любов.  

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция