Защо след шест провалени опита за любов седмият е успешен?

Отговор ни дава хореографът Жана Пенчева в пърформанса „Six Love Songs”.

Как изглежда провалената любов е един от въпросите, който може да ви преведе по най-краткия път към пърформанса "Six Love Songs” на хореографа, танцов изпълнител и преподавател Жана Пенчева. Всъщност "Six Love Songs” е хореографски концерт, в който музиката и танца флиртуват чувствено, за да създадат пространство за игра, клишета и изобщо за нещо толкова сложно като любовта. Той печели на Жана Пенчева номинация за ИКАР за 2020 г. в категорията "Съвременен танц и пърформанс“, както и място в селекцията на Българската танцова платформа на 13-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик“, провеждащ се между 10 октомври и 8 ноември в София. 

Тези два повода, както и любопитството към това кой хореографира любовта и я подреди в шест любовни песни отвеждат към следващия разговор с Жана Пенчева.

Фотограф: Орлин Огнянов

Жана, какво всъщност е хореографски концерт? 

Това е сценична творба, резултат от сценичното взаимодействие между звук и музика от една страна, и изследването на движение и танц от друга. Това е концерт, вдъхновен от музикалната сцена на съвременната поп и електронна музика и нейните фигури. 

В какво трябва да е влюбена публиката, за да преживее "Six Love Songs”най-силно? 

В практикуването на любов, например….хахаха, знам ли. Любовта е живот, лично преживяване за и в теб самия, между теб и мен, между и извън нас, между вас и нас. Всеки от публиката идва със своята любовна история, със своя любовен провал, със своя вход и изход. Това придава нюанса и на всяко индивидуално преживяване по време на представлението. И разбира се, допринасяме и ние, като артисти, доколкото на сцената сме отворили пространство за въображението да фантазира и открива.

Защо в заглавието посочваш точно 6 песни? 

По различен път стигах до 6. Около такъв брой творчески материали към темата се въртях в началото. Иначе, в поетиката на представлението си представям, че след шест провалени любови, в седмия опит успяваш.

Теми и емоции от кои твои предходни работи развива това представление и в какви посоки? 

Темата за любовта присъства в едно от моите първи авторски предложения - Glass of Love, създадено преди 11 години. Тогава ме вълнуваха темите за срещата и раздялата; силните емоции, събрани в кратката интензивна среща, както и сдържаността им. И в двете творби проследявам промяната в идентичността. 

Kакво научи за любовта и начина, по който хората я преживяват днес с работата си по "Six Love Songs”? 

За мен това е мощен процес на приемане и отдаване, магнитно поле, което зарежда и отслабва. Тя е пространство за израстване. Моментът, в който двама души се срещнат през любовта, те създават предпоставка за разгръщането, но и приключването й.

Любовта зависи и се трансформира според хората, през които тя съществува. Точно това недефинирано пространство я превръща в тема на изкуството и на нашия живот. Тя е катализатор за силни трансформации и винаги разбърква динамиката и баланса. 

Какви са основните предизвикателства, пред които такава едновременно абстрактна и много мащабна тема изправя един хореограф?

Да, темата е едновременно абстрактна и мащабна. Сякаш всичко е казано и в същото време, каквото и да кажеш не е достатъчно. Предизвикателството е може би в това, че трябва да подхождаш лично, когато работиш по нея, без обощения. Макар че в "Six Love Songs“ любовта има деликатно присъствие, повече като намерение, защото исках да работя с тази нейна абстрактност. В пърформанса любовта се носи повече в зоната на “провала”, на приключващата любов.

"Six Love Songs” можете да гледате на 8 ноември от 20.30 ч. в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (НДК, бул. България 1). Билетите вече са в продажба на електронния билетен център, както и на касите на НДК (10 и 12 лв.). До 1 ноември 2020 г. е в продажба и общ билет за "Българска танцова платформа” на стойност 50 лв., само онлайн на EPAYGO.BG  (груповият билет не вклюва концерта на Иво Димчев).

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция