Мариан Залцман за новия свят, който предстои

Разговор със старши вицепрезидента глобални комуникации във Филип Морис Интернешънъл за кризата, промените, комуникациите и още.

Филип Морис Интернешънъл

Да разговаряш с човек като Мариан Залцман, макар и от разстояние, е привилегия. Думата разстояние се появява няколко пъти по време на уебинара, който Залцман, старши вицепрезидент глобални комуникации във Филип Морис Интернешънъл, световно признат експерт по комуникацииистински визионер, провежда с няколко български медии. Дума, която вече има съвсем друго значение. Ще трябва ли да се научим да преодоляваме физическото разстояние по нов начин? Още с първото си изречение Мариан успява да стопи леда, хилядите километри и факта, че се намираме в различни часови пояси.

Всички в момента сме в "часовата зона на карантината“ (“quaran-time”). Вече няма часовници, часът е толкова, колкото трябва да е за теб, когато трябва да бъдеш на някое място.

По време на уебинара Мариан се намира в САЩ, но още от началото на извънредното положение функционира на европейско часово време, както споделя. 

"Няма да си пускам камерата, защото не съм се боядисвала от седмици.“, казва Мариан. Печели те с искреност, на мига. Сякаш идва в стаята до теб, независимо от това, че е на другия край на света. И започва да разлиства своя  точен, съдържателен и много важен учебник по живот.

Промените

Животът и времето ще се делят на преди COVID-19 и след COVID-19 (“Pre-COVID-19” & “Post-COVID-19”), а личният контакт би бил различен от онова, на което сме свикнали. Трябва да сме подготвени за неочакваното и това не винаги е лошо. Ще бъдем малко по-склонни да се поставим на мястото на другия. Виждаме неща, които ни обнадеждават за бъдещето, за света след COVID-19. Това е възходът на споделената икономика от човек на човек, вече виждаме и по-малко свръх фанатизъм, макар и не точно в моята държава, поне в сравнение с други държави.

Виждаме все по-малко необуздана омраза и повече толерантност; виждаме също така и намалена търпимост към богатите и към пропастта между бедни и богати; виждаме как се увеличава подкрепата за това работниците да получават достатъчно, защото сега разбрахме колко са важни те в целия свят. Хората аплодират медицинските работници, ръкопляскат на хората на първа линия. Свидетели сме и на по-смислено публично поведение от страна на брандовете, по-малко стремеж към продажби и повече послания, че всички сме заедно в това. И най-важното, което аз наблюдавам, бих казала, е, че навлизаме в епоха на рестартиране и този процес се върти около "четири C-та“. Те са (compassion) съчувствие, (comradery) другарство, (civility) вежливост или учтивост и (community) общност. 

Новият свят

Сега всички сме във виртуалното пространството, всички сме свързани за най-различни неща. Така ходим на рождени дни, както и за съжаление на погребения. Интернет е нашето работно място, нашето училище. Съчувствам на хората, които трябва да работят от вкъщи и в същото време да помагат с домашното обучение на децата си. Онлайн терапията става все по-популярна, телемедицината става все по-разпространена, расте и броят на хората, които се свързват така с лекарите, споделят симптомите си и получават краткосрочно лечение. Хората от всякакви религии в САЩ посещават така виртуални храмове и служби. Вчера проверих, вече има онлайн служби за мюсюлмани, християни, евреи и други.

Това е спасителен пояс. Не знам какво бих правила без интернет днес. Това е моят източник на новини, на забавление, а по отношение на компанията – това е част от нашата верига на доставки, която е става все по-важна. Не знам вече дали мога да се върна в познатия ми преди офис.

Благодаря ти

След тази ситуация, ще променя със сигурност две неща. Аз съм човек, който е летял може би 50 пъти годишно. Но вече едва ли ще се качвам така често на самолет. Правех всичко твърде бързо и пропусках да казвам благодаря достатъчно често. Мисля, че всички трябва да се научим да бъдем по-вежливи. И ако има едно нещо, което да изтъкна от цялата си кореспонденция в последните седмици, то това е фразата "пази се“, защото всички искаме да сме в безопасност – и ние самите, и другите хора около нас. Другата фраза е "благодаря“. И двете фрази ще намерят нова място в обществото. 

Силата на социалните медии

Социалните медии са нашият разговор, те са точката, през която се свързваме. От ключово значение е да сме честни и почтени в нашата комуникация. И трябва много да внимаваме какви думи използваме. През по-голямата част на последния четвърт век ние водим дебат за предимствата и недостатъците на живота онлайн. И смятам, че днес трябва да признаем, че това е реален живот. Простичко казано, онлайн светът се превърна в спасителен пояс за нас и трябва да сме сигурни, че можем да разчитаме, че в този свят ще има точност, почтеност и човечност.

Имаме възможност да общуваме помежду си без страх, че ще се заразим или ще заразим някого с вируса, така че дори и физически отдалечени един от друг, да останем в близост до хората, които познаваме, които трябва да познаваме. Благодарение на социалните медии виртуалното стана жизнено важно и мисля, че сега е по-важно от когато и да било, посланията ни да са почтени. Знам, че преди просто набързо пусках имейл, без да мисля какво казвам в него, понякога даже правех грешки от бързина в думите. А днес влагам много повече мисъл, за да съм сигурна, че спазвам подходящия тон. Че моят отговор кара хората да се чувстват добре. 

Време за рестарт

Никой от нас няма да бъде същият, когато това свърши. Надявам се и почти съм сигурна, че ще сме се научили да се изслушваме повече, да отделяме време за себе си, да ценим семействата си, да ценим семействата на другите. Трябва да се научим да бъдем по-грижовни. Да се върнем към основните неща в живота. Рядко съм се интересувала какво ядат хората. А днес едно от предимствата на това да ставаш в 3 сутринта е, макар аз самата да не знам какво ям и да съм човек, който изобщо не се интересува от храната, ставам сутрин, влизам онлайн и се чудя какви хранителни продукти да поръчам, защото сега в САЩ доставките идват за около две седмици.

Тази ситуация ме учи да планирам напред. А много от нас станахме по-добри ученици. Нямате представа колко много неща научих! Неща, които не съм знаела. Започнах отново да влизам в уроците на Khan Academy и ви съветвам да опитате. Мисля, че ще се превърнем в общество на научаването. Това е лукс за хората, които имат свободно време. Но със сигурност ще проявяваме емпатия към хората, работещи на първа линия. Това няма да се промени. Аз вече никога няма да се отнасям към лекарите, медицинските сестри или шофьорите така, както съм се отнасяла преди. 

Силните владеят хаоса

Основната тенденция е, че хаосът е новото нормално; това всъщност е новото нормално. Мисля, че това беше и общата тенденция, която наблюдавах и преди, но не знаех дефиницията за хаос. Мислех си, че хаосът е нещо друго. Смятах, че хаосът са всички промени, които се случват бързо. Днес мисля, че фактът, че нямаме правила, че не знаем какво предстои, както и луксът да си в добро здраве, луксът на чистия въздух, на това да си в безопасност, това е големият нов лукс, луксът, който ни липсва. Това е личната, професионална и бизнес сигурност.  

Урок по доверие

Може би разликата между мен и другите се крие в това, че аз съм издръжлива и имам способността да се възстановявам. Преборих се с мозъчен тумор два пъти. Така че, когато преживееш две мозъчни операции, си даваш сметка, че си отстъпил контрола на мозъчните хирурзи. Това ми дава силна вяра и аз мога да се доверя на хората, че те ще направят необходимото, за да ми помогнат.

Основен и много важен е постоянният процес на учене. Тези, които ще имат успех в света, са хората, които си остават любознателни ученици. Трябва да се научим да бъдем много по-издръжливи, по-независими, но и да се доверяваме. И може би да развием по-добри инстинкти за преценка на кого можем да имаме доверие. За съжаление, ще научим по трудния начин в тази ситуация, че трябва да имаме доверие на науката, на доказателствата. Трябва да се учим от хората, които знаят повече от нас.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция