Археологът Ракша Дейв по следите на динозаврите и запечатаните завинаги последни моменти на Помпей

Гледайте “Помпей: след изригването” и “Помпей: В очакване на бедствието” по Viasat History

През далечната 79-та година, вулканът Везувий изригва и унищожава градовете в сърцето на Кампания - Помпей и Херкулан. Viasat History ни запознава с подробности в поредица, посветена на очакване на бедствието, след изригването и възкресяването на Помпей. Ще можем да чуем експерти с интересни факти по темата – историците Бетани Хюз и Дан Сноу, както и археолога Ракша Дейв. Популярно телевизионно лице именно с професията си, Ракша ни споделя защо темата продължава да вълнува света и до днес и защо самата тя се е насочила към археологията. 

Viasat History

Нека започнем с това защо темата за Помпей е толкова интересна на историци, археолози и зрители по целия свят?

Това е запазен момент във времето и да имаш възможността да разучаваш такова огромно природно бедствие, случило се преди 2000 години, е просто невероятно. Да видиш нещо, което е останало замразено в определен момент в историята – Помпей и Херкулан, както и целия залив на Неапол. Това, от гледна точка на археологията, е като снимка, която можеш да разглеждаш. Все едно отваряш врата към нечий дом, невероятно е. 

Впечатляващо е наистина, била съм там и е така. Колко време прекара там и кое беше на-интересното за теб самата, което откри?

Бях правила вече документалния филм за живота преди изригването на вулкана. Беше ми много интересно да изследвам пейзажа. Хората често мислят за това събитие като изолирано във времето, всички знаят за Помпей и Херкулан, но истината е, че бедствието има по-голям обхват. Случилото се не е засегнало само тези два града, а целия залив на Неапол. И е важно да си зададем въпроса какво означава това днес? Вулканите там все още са много активни и възможността това да се случи отново е реална.

А дали може да се отрази и на останалата част на Европа? Отговорът е “да”. Но другото интересно за мен е надеждата. Че животът продължава, дори когато са се случили такива ужасни неща и въпреки огромноото бедствие. 

Да, и част от този живот е запечатан във времето завинаги. Как намираш баланса между това да смесиш археологията и телевизията – да даваш информация, без да е прекалено обяснителна. 

Щастливка съм, че когато започнах кариерата си в телевизията преди 15 години, работих с друг много добър археолог. Беше предаване, в което разказвахме за определени места и разкопки и се научих много добре как да превръщам информация в история. Това е балансът за мен, искаш да си точен и да покажеш науката, но в крайна сметка всичко се отнася за човешката история. Всяка информация може да покаже такава история, с която хората и културите се идентифицират. Това как хората мислят и чувстват, не се е променило през годините и това го прави съдържанието и информацията достъпни. 

Viasat History

Защо избра археологията? Аз завърших история на изкуството в Лондон и винаги ме гледаха много интересно – защо избираш да учиш нещо, което най-вероятно никога няма да ти донесе пари, освен ако не си супер късметлия?

Толкова е вярно! Не знам, просто винаги ми е било интересно. Започнах като много малка, имам снимка на три години как ровя нещо в градината на родителите ми. Винаги са ми били много интересни динозаврите, дори само да гледам снимки на тези фантастични същества. 

Viasat History

Като Рос от “Приятели”!

Точно така (смее се)! Цялата материя ми беше интересна. След това дойде и интересът към самата история и различните периоди от нея, а и в последствие осъзнах, че това може да се превърне в кариера и мога да бъда археолог. Почти веднага след като завърших, започнах да правя разкопки и то някои от най-интересните места по света. Можех да проучвам на място и да си говоря с хората, за мен беше много важно.

Има ли място, което се е запазило като по-специално за теб?

Толкова много са, но мога да посоча Турция. На едно място, където за първи път има доказателства как хората са решили да се установят за постоянно и как са започнали да опитомяват животни. Навсякъде има глинени съдове на хиляди години и работихме на това място дълго време, можеш да видиш толкова неща за живота им. Винаги ще помня това. Но като цяло съм щастливка и разглезена, била съм на страхотни места и съм държала световноизвестни предмети.

Ако можеше да избереш период от историята, където да се върнеш, кой би бил той?

Предполагам, че в праисторическия период, зашото голяма част от археологията от тогава е базирана на интерпретации. Няма доказателства за нищо, така че би било невероятно да видиш част от него и да видиш как хората са живяли, общували и търгували. Невероятно би било да погледнеш към този живот.  

Чуйте самата Ракша и се потопете в света на сериалите в епоха заедно със създателя на “Чумата” Рафаел Кобос, пренесете се на снимачната площадка на “Блудници” заедно с Лив Тайлър и Алфи Алън, а пък актьорите Том Влашиха и Винсент Картайзър ще разкажат защо трябва да гледаме новия сезон на “Подводницата” от 17-ти май по Epic Drama.

Гледайте “Помпей: след изригването” на 13-ти май и “Помпей: В очакване на бедствието” на 14-ти и 15-ти май по Viasat History

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция