Среща със създателя на хитовия сериал „Чумата“ Рафаел Кобос

Втори сезон - „Ръката на Ла Гардуня“ се завръща по Epic Drama и проследява нова престъпна организация и сюжетна линия

Испанският трилър хит "Чумата“ се завръща с нов сезон и нова сюжетна линия. Действието на “Ръката на Ла Гардуня” се развива пет години след събитията в първи сезон. Престъпната организация Ла Гардуня е набрала сила и сега е реалната власт по улиците на Севиля. Градът се е възстановил след последиците на чумата и остава икономическата и културна столица на Западния свят. С увеличаването на града до исторически рекордни нива, управниците му не успяват да се справят с прехраната и социалното осигуряване за жителите му. 

В противовес на огромната класова неравнопоставеност, общественото недоволство подклажда организирана престъпност. Мафиотската организация Ла Гардуня се възползва от притока на богатство към града и неспособността на политиците да опазят реда, като завзема бизнеса с проституция, продажба на алкохол и присъствие на черния пазар на храни. Героите от първи сезон Матео, Тереса и Валерио се завръщат, но се появяват и нови колоритни такива. 

Първи сезон беше създаден благодарение на инвестиции от €1.5 млн на епизод, за да се пресъздаде Севиля от 16 век. Освен това мащабната продукция беше снимана на 130 локации с над 2000 статисти и технически екип от над 200 човека. 

Facebook

Испанският драматург и сценарист Рафаел Кобос е един от създателите на сериала заедно с режисьора Алберто Родригес. Рафаел е автор на пиеси, сценарии и скечове, сред които “7 Девици”, “След това” и “Част 7” и трите номинирани за престижната награда “Гоя”. В крайна сметка печели нагарадата за филма “Smoke and Mirrors”, както и за “Marshland”, за който е номиниран и за редица други награди.  

Част си от “Чумата” от самото начало – създател и движеща сила, заедно с Алберто Родригес – как подходихте към втория сезон? Към сериала вече има много очаквания, а и сигурно трябва да настъпят промени.

Най-важното бяха именно тези промени. От самото начало имахме намерението да се насочим в друга посока със сюжета. В първи сезон бяхме наблегнали на трилър елементите. Сега исках нещо различно и така се появи идеята за Ла Гардуня. По този начин заместихме самата идея за чумата и корупцията от първи сезон.  Така присъстват елементи както на трилър, така и на екшън и приключения.  

До колко е възможно един сценарист да говори за настоящето през призмата на исторически събития?

Това е най-доброто оръжие, което имаме! Да се отдалечиш от определено събитие и да го поставиш в миналото отваря пространство, което ти позволява да създаваш истории и да си по-смел. 

А как се предпазваш от фактологически грешки?

Първото, върху което се фокусираме, са диалозите – езикът трябва да е достатъчно цветен. А вторият сложен фактор са връзките и моралът – как са се справяли с живота и смъртта по онова време. Там е и ключът - да правиш сюжет в епоха, не значи да пресъздадеш историята, а по-скоро да погледнеш към света през очите на героите си в онова време. Това е автентично – как мислят и се чувстват, как общуват с децата си или родителите си. 

Сценаристите понякога са критикувани, когато създават вселени, в които слагат собствените си черти, което показва личностните им противоречия. 

Аз се опитвам да бъда максимално честен към героите си. Не се опитвам да налагам собствените си идеали и вярвания. Навлизам по-дълбоко в мотивацията им и следвам нишката на развитие. Това е рисковано, когато навлизаш в теми, за които всеки един от нас би искал да се включи с принос. 

Следва опасна история с незаконна проституция, която се простира в цяла Севиля под контрола на Ла Гардуня. За всички въвлечени, да се изправят срещу мафията означава да си играят с огъня. 

“Ръката на Ла Гардуня” се излъчва всеки четвъртък от 22:45 по канал Epic Drama

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция