Тримата номинирани за ИКАР 2020 в категория водеща мъжка роля пред АртАкция

Бойко Кръстанов, Йордан Ръсин и Севар Иванов в специално блиц интервю.

Интервюто се осъществява с любезното съдействие на Съюза на артистите в България

В тазгодишното официално послание по случай 27 март, Световният ден на театъра, пакистанският драматург и режисьор Шахид Надийм пише:

Понякога шеговито казваме, че тежките времена са добри за театъра. Не липсват нито предизвикателства, пред които да се изправим, нито конфликти, които да разобличим, нито статукво, което да подринем. (....) 

Създаването на театър може да бъде свещен акт и актьорите могат да станат аватари на образите, които изиграват. Театърът издига акта на игра до по-висока духовна степен. Театърът има потенциала да бъде храм, а храмът - да бъде място за игра. 

През последните дни сме свидетели на ситуация, която по-скоро прилича на сюжет на филм или на майсторски разказана история от Жозе Сарамаго, например. Истината е, че в момента, по-силно от всякога, имаме нужда да се обърнем към изкуството и към онези, които правят дните ни по-красиви и по-поносими. По този повод АртАкция се срещна с номинираните Бойко Кръстанов (номиниран за ролята на Кристиан в "Празникът“ от Томас Винтерберг, Могенс Руков, Бо Ерхард Хансен, реж. Явор Гърдев, Малък градски театър "Зад канала“), Йордан Ръсин (за ролята си на Андрей в "За едно явление от електричеството“ по Антон Чехов, реж. Стилиян Петров, Театър "Възраждане“), и Севар Иванов (за ролята си на Дориан Грей в "Портретът на Дориан Грей“ по Оскар Уайлд, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград) за три бързи, но съществени въпроса.

Йордан Ръсин, Бойко Кръстанов, Севар Иванов

Какво би било вашето послание по повод Световния ден на театъра?

Бойко Кръстанов: Да сме по-любопитни и да използваме повече въображението си, за да можем да си представим и изградим едно бъдеще, което ще е по-добро от миналото.

Йордан Ръсин: Постоянно да се борим за Истината! Истината, която е в нас, около нас, за нас. Истината, към която театърът, като знаменосец, може да ни насочи.

Севар Иванов: "Продължавайте в същия дух!“ В последно време забелязвам (или поне така ми се струва), че интересът към театъра се засилва. Хората не само, че ходят на театър, а и са започнали да изграждат вкус и критическо мислене, искат да бъдат развълнувани, а не просто "погъделичкани“, което провокира артистите да са (сме) по-смели.

Кои български актьори бихте номинирали във Водеща мъжка роля, ако можехте?

Бойко Кръстанов: Захари Бахаров за "Синът“ в Народен театър "Иван Вазов“. 

Йордан Ръсин: Нямах възможност да гледам достатъчно представления.

Севар Иванов: … но не мога. И това до известна степен ме радва или по-скоро успокоява. Задачата на комисията е много трудна и отговорна, а и субективна – спрямо разбиранията за театър на всеки един от членовете. За да мога да отговоря конкретно на този въпрос, ще трябва да изгледам всички представления, които са излезли през изминалата година на сцените в България. Но, при всички положения "Портретът на Дориан Грей“ няма да е сред тях, по обективни причини.

На кой актьор бихте се доверили да ви замести, ако се наложи да отсъствате или имате неотложен ангажимент?

Бойко Кръстанов: Георги Мамалев.

Йордан Ръсин: Дано тези случаи са малко,но ако се случи, да се постъпи, както се намери за добре.

Севар Иванов: За мен самото представление е неотложен ангажимент! Никога не ми се е налагало да мисля върху този въпрос. Надявам се никога да не се налага да бъда сменен от представление поради здравословни причини. А относно дубльорство на една и съща роля – с Александър Хаджиангелов се редувахме в "Еквус“ (режисьор Стайко Мурджев). Но това се знаеше от самото начало на репетиционния процес и двамата с него заедно извървяхме пътя до премиерата, без единият да е "в сянката“ на другия.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция