Дженифър Хъдсън: Животът те подготвя за всяка следваща стъпка

Какво е да изпееш цели 35 пъти "Memory" по време на снимките на "Котките" и трудно ли е да влезеш в ролята на Арета Франклин.

АртАкция благодари на Форум Филм за предоставената възможност.

По време на снимките на "Котките" е трябвало е да изпеете "Memory" oколо 35 пъти. Изтощително ли беше? 

Да, чисто емоционално. Повтаряха ми, че трябва да пазя гласа си. Но вокално бях добре, нямах проблем. В един момент заспах, предполагам, че това е било нещо като котешка дрямка. Събудих се и Том Хопър стоеше над мен, пеейки "Memory". (смее се)

Познавахте ли песента?

О, да, мисля, че всеки я е чувал. Когато Том дойде при мен за ролята, знаех, че говори за известния мюзикъл, но не бях добре запозната със самата история. Тогава ме попита дали знам песента "Memory" и в момента, в който я засвири, я разпознах. Винаги съм я обичала. Моят начин да се свързвам със света е чрез музика. Тогава казах на Том да не се притеснява за нищо, защото когато се подготвях за ролята в Dreamgirls не знаех коя е Ефи, но познавах музиката. При мен винаги тя е от значение.

Когато се срещнахте с Том за първи път, какви бяха неговите изисквания към Вас? 

Мисля, че най-важното за него беше да направя едно честно превъплъщение, което да отговаря на историята на Гризабела. Присъствието й е от особено значение, въпреки че се появява за кратко във филма. Тя е мистериозна, носи много емоционален багаж. Том ми обясни за начина, по който си я представя да се движи; защо характерът й е точно такъв, защо е толкова чувствителна. И всичко това трябва да стане ясно на зрителя чрез една песен. Съществуват много версии за предисторията на Гризабела. Когато обсъждахме миналото на героите ни, решихме, че Гризабела е последвала Макавити и това е основната причина, поради която другите котки я отхвърлят. Тя е била звездата.

Има ли моменти в живота Ви, които бихте могли да свържете с тази роля? 

Мисля, че всички сме се чувствали отхвърлени в даден момент. Всеки път, в който трябваше да изпея "Memory", eмоцията взимаше превес. Една от причините да се наложи да я изпея 35 пъти, беше, че първата дузина опити приключи безуспешно, тъй като се разплаквах. И продължавах да плача през цялото време. Случи ми се същото и с Dreamgirls, режисьорът Бил Кондън ме прекъсваше, казвайки, че трябва да се събера. Отне ми време да направя разликата и да намеря баланса. Винаги се разчувствам, когато трябва да пея. Майка ми би казала: Дженифър, просто изпей песента. Това е глас, който чувам в главата си и ми помага да се справя. 

Трудно ли е да влезете в необходимото за изпълнението на песента състояние, имайки предвид, че всеки момент може да бъдете прекъсната от режисьора? 

През повечето пъти я пеех цялата, което е изключителният плюс на ролята ми. Онова, което най-много ми допада, е фактът, че мога да я изпея на живо. Помагаше ми да гледам останалите около мен, които се разчувстваха по време на изпълненията ми. А и всеки път се опитвах да направя нещо различно. 

Колко време Ви отне да свикнете със зеления екран и с ролята си на котка? 

Посетихме и училище за котки, чувствах се доста странно да пълзя на пода като котка. Но се свиква! 

Плачете ли на хубав филм или книга? 

При мен винаги музиката е в центъра. Тя диктува всяка моя емоция. Дори когато съм на фотосесия и трябва да изглеждам радостна, моля екипа да ме остави да намеря подходящата песен, която ще ме усмихне. Музиката е спусъкът. Когато слушам дадена песен, позволявам на душата ми да чувства онова, което музиката й носи.  

Много велики певци са пяли "Memory" преди Вас. Как намирате Вашата версия? 

Това беше най-големият ми въпрос. Какво да правя с песента? Трябваше да й позволя да ме накара да чувствам онова, което е на дъното на сърцето ми. И така да излезе моята версия. Не съм се опитвала да правя определено нещо. Не можеш да изкараш песента от контекста или да добавиш нещо. Няма как, "Memory" се е превърнала в класика. Трябва да успееш да я промениш, без да я променяш. Исках да разкажа историята по честен и чист начин. Така песента се превърна и в моя. 

Самата Вие обичате ли котки? 

Да, винаги съм имала. А след мюзикъла казах на Том Хупър, че ще си взема две котки и ще ги кръстя Макавити и Гризабела. Така и направих. Имам и три кучета, две от които се казват Оскар и Грами (смее се). 

Усещате ли притеснение от факта, че пеете именно тази легендарна песен в "Котките", а в следващия си филм влизате в ролята на Арета Франклин?

Понякога се чудя защо си го причинявам. (смее се) Майка ми винаги ми повтаряше, че се справям с трудностите и предизвикателствата. Истината е, че това ми носи удоволствие. Обичам песни като "Memory" и обожавам Арета. Искам да покажа колко са невероятни по всички възможни начини.

Срещали ли сте се някога с Арета Франклин?

О, да, много, много пъти. Бяхме приятелки. 

По какъв начин ще изградите героинята й във филма? 

Този процес вече започна. Тръгнах си от снимките на "Respect", за да дойда тук. Когато снимах "Котките", веднага след това отивах да се подготвям за "Respect". Лягам си и се будя като Арета. В момента ми е странно да бъда себе си. Излязох от ролята на Гризабела и изведнъж се пренасям в 60-те. Добре, че е стилистът ми, защото иначе щях да пристигна с перуката си на Арета. В момента за мен всичко е "Respect".

Винаги ли са Ви привличали трудностите? 

Винаги съм се трудила много. Животът те подготвя за всяко следващо нещо, за всяка стъпка. Помня, че за конкурс в училище трябваше да изпея ‘O Divine Redeemer’. За една седмица, малко преди датата на конкурса, почина баба ми, а после и сестра й. Случиха се толкова много неща, а аз трябваше да продължа с подготовката. И сега, когато гледам начина, по който животът ми се развива, осъзнавам, че вече съм подготвена от самия него. За мен е много отговорна задача да ми бъдат поверени неща, които са важни и за други хора. Майка ми винаги казваше, че ако не си струва да работя много за нещо, то значи няма смисъл. Мислейки за "Memory" и "Respect", чувам гласа на майка ми, която ми прошeпва: Да направиш всичко, което можеш, е най-доброто. Няма как да съм страхотна Арета; трябва първо да съм страхотна като Дженифър. Няма как да съм страхотна, бидейки всички певци, изпълнявали "Memory". Мога да направя само онова, което Дженифър Хъдсън може.

Получавай месечна селекция с най-новите ни материали по email

Още ИнтерАкция