Актрисата Катрин Хан от сериала „Г-жа Флетчър“: Влюбена съм в образа на Ив Флетчър

Разговор за обществените догми, мястото на жената в днешно време, тайните на добрата история и още.

Комедията на НВО по едноименния бестселър на Том Перота се фокусира върху разведената самотна майка Ив Флетчър (Катрин Хан), която започва да се чувства изключително самотна, когато синът ѝ заминава да учи в колеж. Докато се опитва да се приспособи към новия живот в опразненото гнездо, тя затъва в света на интернет порното, но скоро след това започва да преобразява себе си, тъй като вече има свободата да изживее потисканите си сексуални си фантазии. Междувременно синът на Ив Брендан (Джаксън Уайт) има свои собствени предизвикателства в колежа. От най-готиното хлапе в гимназията сега е най-обикновен колежанин, а повечето му съученици го игнорират или погрешно смятат, че е поредният глупав спортист. Сериалът може да гледате всеки понеделник в HBO GO и по HBO от 22:00, веднага след "Пазителите“.

Доволна ли сте от сериала?

Да, много! Трудно ми е да имам ясна преценка за собствената си работа, но преживяването по време на целия процес беше страхотно. Много съм горда.

Том Перота, който е автор на книгата, по която е адаптиран "Г-жа Флетчър“, казва, че за него е било много важно да работи с Вас в сериала. Сподели, че снимките са били в разгара на движението #MeToo и Ви е имал за доверен съветник.

Това е интересна тема. Движението все още се случва, живо е, шумно е, точно както тогава, по време на снимки. И все още има толкова много да бъде казано по темата, която намирам за доста важна за мен самата. И когато се срещнах с Том за първи път, разбрах, че това е история, която ще бъде разказана от две различни перспективи, на майката и на сина. В книгата веднага ми направи впечатление, че действията на Ив са написани в трето лице, а тези на Брендан - в първо. Беше ми много любопитно как Том ще успее да влезе в душата Ив Флетчър. Знаех, че ще е летва, която трябва да прескочим заедно. Том беше заобиколен от изключително силни жени, а и както той сам разбра, за мен беше от огромно значение да имам силен женски екип от продуценти, режисьори, сценаристи. Стая, пълна с жени с различни гледни точки и силни позиции. Том търпеливо и отворено изслушваше всички предложения и така не само използвахме невероятната история от книгата му, но и я надградихме по начин, по който никой от нас не очакваше.

Чели ли бяхте книгата преди това?

Не, първо получих сценария на пилотната серия, а след това се срещнах с Том и трябваше по някакъв начин да му се “продам”, беше процес на надушване (смее се). Видяхме се на по питие в Санта Моника и разговаряхме за какво ли не.

Очевидно героинята на Ив Флетчър Ви е заинтригувала?

Да! Съчувствам на тази жена, затормозена от толкова много ненужни етикети, наложени от обществото - дори само фактът, че все още я наричат г-жа Флетчър, при положение, че е разведена от цели 10 години. Майка ми има подобен горчив опит, все още е г-жа Хан, а е разведена от над 15 години. Има жени, които държат да останат с имената на бившите си мъже, намирам го за доста странно, но мисля, че е по-скоро остатък от предишното поколение. 

Сериалът ни разказва за етапа, в които синът на Ив напуска дома, за да се премести в колеж и Ив започва да рови из собственото си миналото.

Да, един от етикетите, с които персонажът на Ив е натоварен, е този на майка. Тя живее със сина си, с когото сякаш са непознати. Връзката им не е от най-хармоничните, а по време на развода, съвсем несправедливо, тя е набедена за истински злодей. Дори работата й не е достатъчно удовлетворяваща. Ив цял живот се опитва да следва някакъв сякаш чужд план и никога не се е грижила за собствената си душа. Чак след като синът й си тръгва тя получава шанса да изследва коя е истинската й идентичност, както и тази на Брендан. Именно през интернет порното - истинска кутия на Пандора - Ив успява да е смела, опасна, различна. Преживява афера със самата себе си. Чувства се сексапилна, желана, атрактивна. Няма търпение да се върне у дома, за да бъде със себе си. Първите епизоди са като истински меден месец за нея. След това, разбира се, става малко по-различно. Но мисля, че Ив отново се влюбва във себе си.

Том казва, че част от историята е за неконтролируемата сила на желанието. Бихте ли се съгласили? Какво мислите, че представлява порното за героинята на Ив?

Определено, не можеш да си затвориш очите пред желанието, колкото и иррационално да е то. Мисля, че порното и цялото й сексуално пробуждане е порив към екзистенциално търсене на самата нея. Опитваме се да етикираме жените и да ги затворим в клетките на “майчинството” или пък “менопаузата”. И щрак - сякаш ставаш невидима, никой вече не гледа на теб по предишния начин. А вдействителност, жената е все още сексуално будна, активна, жива. Не мисля, че в днешно време виждаме персонаж, който да изследва сексуалността си по точно такъв начин. 

Щеше да е съвсем различно, ако историята беше за мъж, който гледа порно.

Да, и е история, която много пъти сме чували и гледали. Ние, зрителите, гледаме толкова много жени, от толкова много години.

В киното и телевизията ли?

Да, а да проследяваш история за жена, която гледа порно, е съвсем различно. Самата драматургична линия в сериала се разделя на две: в същото време, в което Ив се запознава с порното в интернет, виждаме как синът й, като много млади хора днес, се учи как да бъде интимен, как да кани на среща, как да ухажва. Всички неща, които преди правехме на живо, но той учи чрез технологии и порно. Днес младите не знаят как да поканят на среща, нито пък да се ухажват лице в лице, да водят разговор на живо. Не са способни да се справят с разбито сърце, защото е по-лесно да плъзнат палеца си наляво. 

Докато за Ив интернет е нов свят, за Брендан пък реалният свят е нещо ново - място, пълно с истински човешки същества и близост. Том е създал наистина силна история, защото проследяваме две различни, но много близки линии.

Каква е подготовката за подобна роля? Имахте ли време за репетиции?

Не достатъчно. Прекарах време с Джаксън Уайт, изключителен млад актьор, който е в ролята на Брендан, синът на Ив. Не искам да разкривам нищо от сериала, но всъщност с Брендан нямаме много съвместно време на екран. Затова още в началото трябваше да се напаснем. Така се случи и с останалата част от актьорския състав, за щастие всички са повече от невероятни професионалисти. Невероятни хора! Влюбена съм във всички тях, имахме страхотен късмет.

Сериалът "Г-жа Флетчър“ e пример за това как се прави добра продукция за малкия екран. Представяте ли си да беше създаден преди 20 години?

Не мога да си представя аз да съм в главната роля. Факт е, че HBO пое риск, избирайки мен за тази роля, създавайки сериал, който говори точно за тези теми, с този актьорски състав. Това е пример, че живеем в повече от вълнуващо време. Много съм благодарна и горда, че HBO се захвана с подобна продукция. В момента тази форма на телевизия изживява истинско възраждане.

Привързвате ли се към ролите си? Има ли такива, които са по-важни за Вас?

Тази беше много трудна. Държа ме дълго време. Героинята на Ив се оказа трудна за пропукване. Беше тежко пътешествие, в добрия смисъл, по много удовлетворяващ креативността ми начин. Снимките бяха през зимата в Ню Йорк, бях далеч от семейството си. Постоянно изглаждахме персонажа, опитвах се да вляза в кожата й. Ив е много самотна, а по време на снимачния процес аз също се чувствах така. Но благодарение на писането на Том, персонажът на Ив наистина остана с мен. Както и целият екип от хора на терен. Заедно скочихме в дълбокото.

Каква ще е реакцията на публиката към "Г-жа Флетчър“?

Нямам идея! (смее се). Не знам. Истината е, че съм горда. На борда на този кораб бях заедно с прекрасни хора.

Да очакваме ли нови сезони?

Ще видим. Аз толкова обичам персонажа си! С "Големите малки лъжи“ никой не знаеше какво ще се случи, а ето, че има продължение.

© 201HBO, Inc. All rights reserved

бюлетин

още интеракция