Среща с писателите А .Б. Йехошуа и Лоренсо Силва

Стаси Айви разговаря с двамата писатели за магията на писането, успешните екранизации и още.

Специален гост на CineLibri 2019 беше изтъкнатият писател А. Б. Йехошуа, спряган като "израелския Фокнър”. Той пристигна в София за българската премиера на романа "Жената от Йерусалим”, съпроводена с прожекция на едноименната екранизация, спечелила възторзите на критиката.

А. Б. Йехошуа е е сред най-изтъкнатите белетристи на Израел, има международни награди за всичките си романи, а през 2005 г. влиза в краткия списък за първата международна награда "Ман Букър”. Живее в Хайфа, където дълги години е преподавал сравнителна литература и продължава да е активист в защита на мира. Романът му "Жената от Йерусалим“ е оценен изключително високо и от критиката, и от публиката, а екранната му адаптация е нестандартна трагикомедия с режисьор Еран Риклис ("Лимонова градина”, "Сирийската булка”).

"Жената от Йерусалим“ е пропита с ирония и състрадание творба, поднесена с чеховска елегантност, духовитост и усет за детайла. На пазар в Йерусалим самоубиец взривява бомба. Една от жертвите е работничка имигрантка без документи, само с фиш за заплата от пекарната, където е била нощна чистачка. Докато тялото ѝ лежи непотърсено в моргата, работодателите ѝ са обвинени в безчувственост и безчовечност от местен журналист. Началникът на отдел "Човешки ресурси“ получава задачата да открие коя е тя и защо е дошла в Йерусалим. Когато образът на тази красива някога мъртва жена започва да го обсебва, началникът превръща служебната заръка в лична мисия. Той вече не просто спасява репутацията на компанията, като се опитва да установи нейната самоличност и да ѝ осигури достойно погребение. Целта му е да удовлетвори не само семейството и страната ѝ, но и чистата човечност, която въпреки всичко не е чужда на закоравялото му сърце.

 

Удостоен с 9 филмови награди и 6 номинации, включително Награда на публиката от международния кинофестивал в Локарно 2010, филмът "Жената от Йерусалим” (оригинално заглавие "The Human Resources Manager” беше част  програмата на CineLibri 2019.

Преди да бъде превърнат в успешен филм пък, романът "Слабостта на болшевика” на писателя Лоренцо Силва е номиниран за една от най-престижните литературни награди в Испания и вече има статут на безспорна класика на съвременната испанска литература. Мъж на средна възраст попада в задръстване на път за работа и случайно се блъска в колата отпред. Инцидентът е съвсем лек, но жената, шофираща въпросната кола, излива върху него порой от обиди, в един момент търпението му се пропуква и той решава да й даде урок – като съсипе живота й. Но плановете му за отмъщение са осуетени от внезапната поява на Росана, по-малка сестра на неговата жертва. Съчетавайки комедия, съспенс и мелодрама, Лоренцо Силва критикува недъзите на съвременния свят, обрисува вътрешните конфликти на един неудовлетворен мъж на средна възраст и създава нестандартна история за злощастна любов с неочакван обрат.

Едно истинско бижу за ценители.

Писателите А. Б. Йехошуа и Лоренсо Силва застанаха пред обектива на Диляна Флорентин и Стаси Айви, за да разкрият повече за творческия процес, добрите идеи и търсенето на муза.

Интервюто е заснето с Huawei P30 Pro. Вижте тийзъра, а целите разговори очаквайте съвсем скоро като част от Cinema Confidential.

бюлетин

още интеракция