Тайната на добрите истории

Ценни съвети за писане на качествен сценарий. Директно от светилата в областта.

Малка отворена лодка пори бурните вълни край холандското крайбрежие. Няколко дни по-късно, когато вятърът утихва, разбитите останки от лодката са намерени на няколко километра на юг. Междувременно в Стокхолм Давид получава известие от своя издател, че е пристигнал ръкопис от прочутия писател Гермунд Райн. Давид е превел по-ранните произведения на Райн и пръв получава възможност да работи по новата творба на писателя. Пристигналият ръкопис е оригинал и е придружен от писмо, в което се казва, че при никакви обстоятелства книгата не трябва да се отпечатва на езика, на който е написана… Миналото ще нахлуе с гръм и трясък, вината ще се смеси с отмъщение, а фикцията на Гермунд Райн ще стане реалност.

Добавете към картината таланта на Бен Кингсли, режисурата и перфектния сценарий на Даниел Алфредсон и продуцентския нюх на Рик Дъгдейл. Получавате трилъра "Смъртта на един автор" и едно истинско кино удоволствие. В София, по време на фестивала CineLibri, пристигнаха както режисьора, така и продуцента на филма. И двамата се срещнаха със Стаси Айви, за да разкажат повече за процеса на работа, предизвикателството да снимаш филм в няколко държави, както и особеностите при една успешна филмова адаптация по книга.

Както и друг път сме цитирали, зад качествения филм винаги трябва да има добра и устойчива история. История, която да вълнува, да има свои собствени мотиви, да ни покани на пътешествие, което да предприемем, без да се замисляме. И накрая да ни остави променени, различни, по-замислени. Две от светилата в тънкото изкуство на сценария гостуваха в рамките на международния уъркшоп "Изкуството на адаптирания сценарий” - д-р Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Срещата с тях ни разкри детайли около това какво е най-важно за една история, как да изведем най-ключовите моменти на преден план и още. 

Стаси Айви, Даниел Алфредсон и Рик Дъгдейл

Рик Дъгдейл, д-р Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман застанаха пред обектива на Диляна Флорентин и Стаси Айви и ни разкриха интересни детайли от кухнята на голямото кино.

Интервюто е заснето с Huawei P30 Pro. Вижте тийзъра, а целите разговори очаквайте през ноември като част от Cinema Confidential. 

бюлетин

още интеракция