Дани Спартак: „Човек винаги трябва да следва мечтите си!“

Разговаряме с победителя от “Hell’s Kitchen” и собственик на ресторант „Добра година“.

Дани Спартак е от онези млади хора, които не спират да ни изумяват с таланта си и страстта в преследването на мечтите. Обичаме да се срещаме с приятели в уютния му и космически вкусен ресторант "Добра година“, защото продуктите, вкусовете и начинът, по който са поднесени ястията, винаги са на високо ниво.

Дани, знаем, че си отдаден на добрата храна и страхотните вкусове, но разкажи ни кой беше първият момент, в който разбра, че кулинарията е твоето призвание.

Нямам ясен спомен точно кога разбрах, че това е моето признание. Може би е вродено. Дядо ми беше много добър сладкар и сигурно съм го наследил. Но всичко останало се дължи на желанието ми да се уча и усъвършенствам постоянно. А и някак сякаш нещата ми се получават... вкусни, разбира се. 

Живеем във време, в което хората понякога се отказват от мечтите си. Имал ли си момент, в който си бил на косъм да се сбогуваш с мечтата за собствена кухня и ако да, какво те  е крепяло тогава.

Никога не съм се отказвал, минавали са ми всякакви мисли, но винаги съм знаел, че един ден ще имам своя кухня, в която да готвя това, което искам. А и най-важното е, че жена ми винаги ме е подкрепяла във всичко, колкото и шантаво да е било то. Затова съм й благодарен.

Ако трябва да определиш своя личен почерк в кухнята, какъв е той. Обичаш ли да експериментираш и поемаш ли рискове като комбинираш нестандартни вкусове. Кажи ни кое е най-странното нещо, което си готвил.

Да, много обичам да експериментирам и го правя постоянно, но не всичко се получава. И все пак не спирам да опитвам. Определено доста странно е крем брюле от цвекло, но е ужасно вкусно.

След победата ти в “Hell’s Kitchen” вече имаш свой собствен ресторант, в който няма да скрием, че сме влюбени. Как се почувства в момента, в който видя името си на табелата отпред?

Почувствах, че съм сбъднал мечтата си и знаех, че най-трудното предстои, но и бях уверен, че всяко усилие си струва.

"Добра година“ е място, което силно препоръчваме на нашите читатели, защото храната е истинско удоволствие, а локацията – повече от идеална. Кажи ни кои са трите неща, с които никога не правиш компромис.

Продукти, вкус, презентация.

Ако непознат човек те попита какво може да очаква, влизайки в "Добра година“, как би отговорил  с едно изречение?

Да се настани удобно и да се наслади на храната.

Какво би казал на младите хоби готвачи, които не смеят да последват мечтата за собствена кухня?

Човек винаги  трябва да следва мечтите си и да прави това, което му доставя удоволствие. Бих им казал да не се отказват никога, но да не забравят, че не всичко трябва да се случва на всяка цена.

Би ли ни споделил кои са били най-големите ти кулинарни вдъхновители и продължаваш ли и днес да се учиш от тях?

Нямам някой определен кумир. Хората, които гледам и от които се уча, са много, а и се появяват нови и нови млади готвачи, които изумяват света на кулинарията всеки ден.

Тази година в селекцията на фестивала един от филмите носи заглавието "Закуска на Плутон“. Ако ти трябва да приготвиш "космическа“ закуска, каква ще е тя?

О, определено ще е нещо галактическо… например невидими палачинки със звезден мус, поръска от Марс и млечен път за финал.

бюлетин

още интеракция